Sedežne garniture

Sedežne garniture Natuzzi: kako jih pravilno očistiti

by

Sedežna garnitura, ki je tako izjemna kot Natuzzi, seveda potrebuje tudi ustrezno čiščenje, da bo čim dlje ostala lepa in kvalitetna. Italijansko podjetje, ki je sinonim za estetsko dovršeno oblazinjeno pohištvo, veliko da tudi na primerno vzdrževanje in o tem svetuje svojim kupcem. Čistilni seti Natuzzi so odgovor na to, kako očistiti kavč, da ga nikakor ne poškodujemo. Če ste se odločili ali pa še izbirate sedežno garnituro višjega cenovnega razreda, vas bo pravilno čiščenje zagotovo zanimalo. Splača se res dobro poskrbeti za kavč, da vam bo še dolgo v ponos. Pri Natuzziju poleg izdelkov za čiščenje sedežne garniture dobite tudi knjižico navodil za uporabo in vzdrževanje.

 

Vrste prevlek sedežnih garnitur

Za sedežne garniture se uporabljajo različni materiali: usnje, mikrotkanine in tkanine. Enak model sedežne garniture ima lahko več šivov in je sestavljen iz več delov. Sedežna z usnjeno prevleko jih ima več kot sedežna s tkanino. Šivi se prav tako lahko razlikujejhttps://www.vsi.si/maros-natuzzi/trosedo po velikosti in obliki. Vsak material ima svoje specifike, kar privede ne samo do različnih vizualnih učinkov, ampak tudi do tega, da vseh sedežnih garnitur ne vzdržujemo isto. Kako očistiti kavč, glede na to, iz katerega materiala je, natančno razložimo v nadaljevanju. Ko se odločate za novo sedežno garnituro, se o čiščenju pozanimajte pri prodajalcu, saj bi ta informacija lahko spremenila vašo odločitev o materialu prevleke sedežne garniture.

Usnejna sedežna garniutra

Čiščenje usnjene sedežne garniture

Usnjene sedežne garniture Natuzzi so izredno plemenite in odporne, z leti postajajo le še bolj dragocene. Usnje je izredno udobno, je dovolj elastično, da se prilega telesu in se tudi odlično prilagaja temperaturnim spremembam. Kolekcija usnja Protecta je visoko odporna. Na površino je bil namreč nanesen poseben zaščitni sloj, ki usnje ščiti pred madeži, a ne spremeni izvornega videza usnja. Na njem so še vedno vidne barvne in mehanske spremembe kože iz časa življenja živali (brazgotine, piki, žilice). Takšna originalnost samo še bolj povečuje vrednost usnjene sedežne garniture. Glavna prednost kolekcije Protecta je zelo nizka stopnja obrabe. Ne madeži ne sončna svetloba sedežni ne bosta prišla do živega. Ostala bo naravno mehka. Je odlična izbira za družine, ki potrebujejo kavč z dolgo življenjsko dobo.

Za takšno usnjeno sedežno garnituro je čiščenje potrebno 1-krat do 2-krat mesečno, po potrebi seveda tudi pogosteje. Površina se pobriše z rahlo vlažno krpo in takoj zatem še s suho. Paziti je treba, da se usnja ne moči preveč. Vsak madež na sedežni garnituri je treba očistiti takoj, nikar ne čakajte, da se vpije. To so na primer madeži od kave, čaja, olja, kozmetike in še česa drugega. S čisto krpo ali pa papirnato brisačko madež najprej popivnajte. Nato pripravite mešanico mlačne vode in nevtralne milnice. Krpo namočite in madež očistite v smeri od zunanjosti proti notranjosti. Vedno bodite pozorni, da se usnje ne prepoji, površino pa takoj obrišite do suhega. Ne uporabljajte sušilca za lase, ta bo uničil površino. Prav tako pazite, da za čiščenje usnjene sedežne garniture ne uporabljate nepreverjenih, močnih čistil. Da bo kavč zdržal čim dlje, priporočamo, da ga na postavite tik ob radiator ali kak drug močen grelec. Prav tako naj ne bo na direktni sončni svetlobi, saj se v nasprotnem primeru izvirna barva usnja ne bo prav dolgo obdržala.

Poleg linije Protecta, pri Natuzziju uporabljajo še naravno usnje (kolekcija Natural). Takšno usnje ni kemično zaščiteno, zato je zelo občutljivo na vse tekočine in maščobe – je hitro vpojno. Tudi tukaj je ob madežih treba ukrepati hitro. Takoj naj se odstrani mastna snov (majoneza, olje, čokolada), če gre za tekočino, se površina popivna. Nato očistite s krpo, namočeno v mlačno raztopino vode in nevtralne milnice. V primeru suhih madežev usnje previdno skrtačite z zelo mehko ščetko. Lahko uporabite tudi nežni vakuumski sesalec.

 

Čiščenje sedežne garniture iz blaga

Natuzzijeve sedežne garniture iz blaga so iz najboljših materialov, ki so podvrženi posebni kontroli kakovosti. Ta vključuje tudi tako imenovani Martindalov test, s katerim se meri odpornost tkanine na obrabo. Čiščenje sedežne garniture iz blaga ali usnja se med seboj razlikuje.Ko kupite sedežno garnituro s prevleko iz tkanine ali iz ultramikrotkanine Dreamfibre, je zelo pomembno, da si preberete navodila in nasvete za nego. Kategorija prevleke je pri snemljivih prevlekah vedno zapisana na etiketi pod blazinami, če pa niso snemljive, je etiketa pod samo sedežno garnituro.

Za Dreamfibre prevleko veljajo posebna pravila, ki se razlikujejo glede na vrsto madeža. Za tekočine velja, da z vpojnim papirjem ali krpo najprej odstranite tekočino z madeža. Za alkoholne pijače uporabite mešanico vode in 15-odstotnega alkohola, za sokove in vino mešanico vode in vinskega kisa, za kavo/čaj 10-odstotno raztopino amoniaka, za pivo mešanico mlačne vode in 3-odstotnega alkohola, za olje perkloroetilen. Topil ne nanašajte direktno na madež, ampak vedno na čisto krpo. Za čiščenje sedežne garniture iz blaga lahko pri sušenju uporabite topli zrak iz sušilca za lase. Premikajte se od zunanjega roba proti notranjosti mokrega madeža. Za odstranjevanje prahu uporabljajte mehko krtači ali sesalec na srednji moči. Nikoli ne drgnite s sesalcem močno po tkanini.

Za prevleke iz tkanine obstajata dva načina čiščenja: suho čiščenje in mokro pranje. Tkanin, za katere je predvideno suho čiščenje, nikakor ne smete oprati v vodi, saj sicer lahko pride do trajnih poškodb. Kako očistiti kavč je vedno zapisano na etiketi. Pri mokrem čiščenju bodite pozorni na maksimalno temperaturo vode pri pranju. Za suho čiščenje obiščite specializirano čistilnico. Po čiščenju, izpiranju in sušenju je treba prevleko še zlikati v skladu z navodili.

Preberite si tudi...