Jedilniški stoli

Jedilniški stoli | Kuhinjski stoli in leseni barski stoli ugodno

by

Jedilniški stoli so pomemben del kuhinjskega pohištva, saj prav v kuhinji preživimo velik del prostega časa. Na kuhinjskih stolih obedujemo, se družimo s prijatelji, z otroki rešujemo domače naloge, ustvarjamo… Prav zato morajo biti jedilni stoli zares udobni in narejeni iz kakovostnih materialov.

To pa ni vse, na kar moramo biti pozorni pri nakupu. Jedilniški stoli se morajo prav tako skladati z ostalim pohištvom ter morajo biti ustrezne višine in širine. Nakup novih, se na prvi pogled zdi zelo enostavna naloga, a večina kupcev zelo kmalu ugotovi, da temu ni čisto tako. Ker verjamemo, da nimate časa in energije za dolgotrajne nakupe, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako najlažje izbrati jedilniške in lesene barske stole.

Jedilni stoli in miza

Jedilniški stoli – kakšne izbrati, da bodo res funkcionalni?

Kateri jedilni stoli so najbolj primerni za vašo jedilnico? Odgovor ni najbolj enostaven, saj je to zelo odvisno od stila vašega stanovanja, velikosti jedilnice, števila družinskih članov in podobno. A ne skrbite, v spodnjih odstavkih smo zbrali vse informacije, ki jih potrebujete.

Jedilni stoli in leseni barski stoli ter mize

Velikost kuhinje ali jedilnice – kateri jedilni stoli so primerne velikosti

Preden začnete razmišljati o barvi, materialu in ostalih specifičnih lastnostih jedilniških stolov, morate dobro izmeriti prostor, kamor jih želite namestiti. Tako boste vedeli, kakšna je lahko največja dimenzija kuhinjske mize in koliko jedilnih stolov je mogoče ob njo postaviti. Običajno je njihova širina nekje med 45 in 55 cm, kar je zelo pomemben podatek, seveda če se ne boste odločili za izdelavo po meri ter jih prilagodili svojim potrebam.

V primeru, da je vaša jedilnica manjših dimenzij, vam svetujemo, da izberete ožje modele. Zavedati se je namreč potrebno, da mora biti za udobno sedenje med njimi približno 15 cm prostora. Če boste izbrali širšo dimenzijo, se boste med obedovanjem počutili utesnjeno in neudobno.

Če pa je vaša jedilnica prostornejša, je najbolje, da izberete širše jedilne stole. Tako vam ne bo le udobno, temveč bo prostor bolj zapolnjen. V jedilnici se moramo počutiti domače in prijetno, zato je zelo pomembno, da obedovalni prostor ni preveč prazen. Veliko kupcev se v takšnem primeru odloči tudi za kuhinjski otok, dobra izbira so leseni barski stoli, ki jedilnici dodajo piko na i.

Jedilniški stoli in miza iz masivnega lesa

Čas preživet v jedilnici – koliko časa na dan bodo kuhinjski stoli v uporabi

Pred nakupom se vprašajte, kaj v jedilnici pravzaprav počnete. Le obedujete? Ali se tudi družite s prijatelji in družino? Morda celo rešujete križanke, ustvarjate ali opravljate delo na računalniku? V primeru v prostoru preživite veliko časa, pri nakupu ne glejte le na ceno, temveč tudi na kakovost.

Izberite jedilniške stole, na katerih vam bo udobno tudi po nekaj urah sedenja. Priporočamo vam, da kupite takšne z oblazinjenim sediščem in naslonjalom, morda celo z nasloni za roke. Pozorni bodite tudi na globino sedišča in višino naslonjala. Če je slednji prenizek, se boste težko udobno naslonili in posledično tudi sprostili.

Število družinskih članov

Prepričani smo, da boste pri nakupu kuhinjskih oz. lesenih barskih stolov upoštevali število družinskih članov. A to ni dovolj. Če je vaša družina številčnejša, premislite, ali bo pri sedenju res vsem udobno? Pogosto se namreč zgodi, da pohištvo kupimo, šele nato pa ugotovimo, da le-to ni preveč primerno, je preveliko, neudobno….

V primeru manjše jedilnice in velike družine je bolje, da namesto kuhinjskih stolov kupite jedilno klop. Na njej lahko udobneje sedi večje število ljudi. Jedilna klop je dobra izbira tudi, če se v jedilnici radi družite s prijatelji in širšo družino.

Kuhinjski stoli

Stil stanovanja – so morda pravi leseni barski stoli

Leseni barski stoli

Šele ko izberete prave dimenzije, lahko pričnete razmišljati o videzu. Opremljate moderno stanovanje? V zadnjem času so zelo priljubljeni oblazinjeni kuhinjski stoli, ki se enostavno povežejo z ostalim pohištvom v jedilnici. Odlična kombinacija, ki je trenutno zelo aktualna je črno – bela.

Če pa opremljate kmečko jedilnico, zidanico ali brunarico, so veliko boljša rešitev leseni barski stoli iz masivnega lesa. Le-ti so po navadi narejeni iz bukovega ali hrastovega lesa, ki daje vtis tradicionalnega videza. Čeprav izgledajo v primerjavi z oblazinjenimi jedilniškimi stoli robustnejše, pa to ne pomeni, da so manj udobni.

Les je naraven material, ki je na otip zelo prijeten, poleg tega pa oddaja božanski vonj. V jedilnici s takšnimi jedilnimi stoli se boste počutili domače v vsakem trenutku dneva.

Kuhinjski stoli

Majhni otroci

Pri izbiri pohištva, je potrebno imeti v mislih tudi vzdrževanje. Nihče si ne želi, da bi se jedilni stoli uničili že v nekaj dneh. Če imate majhne otroke, vam zato svetujemo, da kupite pohištvo iz lesa ali usnja. Tako z vzdrževanjem ne boste imeli veliko dela, morebitne madeže pa boste le pobrisali z vlažno krpo.

To za stole iz tkanine na žalost ne drži. Le-ti so sicer zelo lepega videza, a je čiščenje veliko zahtevnejše. Ker se med obedovanjem pogosto kaj polije, je bolje, da izberete čiščenju prijazen material. Prav tako je zelo pomembno, da jedilniški stoli niso svetle barve. Na črnih ali temno sivih stolih se bodo manjši madeži brez težav skrili, tako da jih ne boste opazili niti vi niti vaši gostje.

Preberite si tudi...