japonski čajnik

Japonski čajnik – nepogrešljivi del japonske kulture pitja čaja

by

Japonski čajnik in japonske skodelice za čaj so nepogrešljivi del tradicionalnega obreda pitja čaja. Ta je star več tisočletij in nosi tako kulturno kot duhovno noto.

Obred je res nekaj posebnega in se je začel razvijati v začetku 9. stoletja. Kultura čaja je bila sprva rezervirana le za dvor in plemstvo, kasneje pa se je čajni obred razširil po vsej Japonski.

obred pitja čaja

 

Pravila japonskega obreda pitja čaja

Japonski obred pitja čaja je do potankosti določen proces, ki nas opominja, da je potrebno živeti tukaj in zdaj. Se pravzaprav globoko zavedati prav vsakega trenutka. Hkrati pa zahteva od tistega, ki obred vodi, ogromno znanja in koncentracije.

Japonski obred pitja čaja praviloma traja več ur in je izredno estetski. Njegov del je tudi lahki obrok, kateremu sledijo še glavna sladica, priprava tako imenovanega gostega čaja, suha sladica in priprava redkega čaja.

Obed običajno poteka v sproščenem vzdušju ob pomenkovanju vseh vpletenih. Priprava čaja pa poteka zelo formalno in v popolni tišini. Seveda brez japonskega čajnika in japonskih skodelic za čaj ne gre.

Najpomembnejše je, da vsak obred pooseblja posamezni trenutek, letni čas in energijo, ki se pretaka med gosti in gostiteljem.

pitje čaja

 

Japonske skodelice za čaj so pravo umetniško delo

Japonci že od nekdaj cenijo umetnost, tako so tudi njihove posode prave male umetnine. Zagotovo to velja tudi za japonski čajnik in skodelice za čaj.

Tradicionalne japonske skodelice za čaj so izdelane ročno, njihova površina je tako nekoliko neenakomerna. Izdelane so iz na nekoliko drugačen način žgane keramike in okrašene s čudovitimi podrobnostmi. Na njih so pogosto naslikani vzorci, olepšane so lahko tudi s tradicionalnimi motivi. Običajno govorimo o prizorih iz narave, ki ponazarjajo cvetje, drevesa, ribe in ptice.

Tudi japonski čajniki so prave umetnine in se običajno skladajo s skodelicami. Narejeni so iz porcelana, pogosto pa je del čajnikov tudi cedilo.

Tako japonske čajnike kot skodelice za čaj najdete v čajnici Cha. Olepšani so z japonskimi motivi in narejeni iz keramike. Japonski čajnik in skodelice za čaj lahko dopolnite tudi z drugimi deli čajnega seta.

japonske skodelice za čaj

Matcha: Japonska in njeni čaji

Ko boste razmišljali o tem, kateri čaj postreči v svojem japonskem čajniku, premislite o čaju matcha. Japonska je sicer znana po zelenih čajih, matcha čaj pa je pravzaprav na poseben način zmlet zeleni čaj.

Mletje poteka s tradicionalnimi kamnitimi mlini, ki ustvarijo fino zmlet zeleni čaj. Ta se ponaša z lepo živo zeleno barvo in zanimivo svojstveno aromo. Čaj matcha iz Japonske je odličen antioksidant, deluje tudi antivirusno ter antibakterijsko. Poleg tega vsebuje še veliko vitaminov in mineralov, tako zelo blagodejno deluje na vaše telo.

vrste čajev

Preberite si tudi...