prehransko dopolnilo vitamin C

S prehranskim dopolnilom vitamina C do okrepljenega imunskega sistema

by

Imunski sistem in vitamin C

Pri imunskem sistemu gre za zapleten mehanizem, ki ga sestavljajo celice, tkiva in organi. Ščiti nas pred vdorom virusov, bakterij, toksinov, nevarnih snovi, zajedavcev, tujih celic… Ob prvem alarmu vsiljivcev gre naš imunski sistem v akcijo in jih skuša odstraniti ali uničiti ter tako poskrbi za naše preživetje. Pomembno vlogo ima pri tem ustrezna prehranjenost z mikroelementi vitamini in minerali, ki jih imenujemo prehranska dopolnila, še posebej priporočljiva so tisti, ki vsebujemo vitamin C, vitamin D, magnezij in železo.

Ker je imunski sistem odraslih kompleksen, za pravilno delovanje nujno potrebuje ravnovesje, kar vključuje vse od zadostne količine spanja, redne zmerne telesne vadbe, duševne umirjenosti, uravnotežene prehrane ipd. Ker pa včasih tudi to ni dovolj, je pomembno vedeti tudi kako okrepiti imunski sistem, ko ta začne pešati.

prehransko dopolnilo vitamin C

Kako okrepiti imunski sistem?

Za zdrav imunski sistem je izmed najpomembnejših ravno vitamin C. Vitamin C je eden najpomembnejših vitaminov v boju proti prehladnim obolenjem, ki naj bi po nekaterih raziskavah skoraj za desetino skrajšal omenjeno bolezen. Vitamin C (oz. askorbinska kislina) je vodotopen vitamin, ki pri človeku igra pomembno antioksidativno vlogo in sodeluje v številnih bioloških procesih. Med drugim sodeluje pri tvorbi kolagena, ki je potreben za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob. Najdemo ga v citrusih, z njim pa so bogati tudi zelje, paradižniki, brokoli in paprike.

Priporočen dnevni vnos (PDV) vitamina C za odraslega človeka je 80 mg, kar je enostavno doseči z običajno pestro in uravnoteženo prehrano. Le kot primer – takšno količino vitamina C v telo vnesete že, če tekom dneva zaužijete 4 jagode (48 g) in 2 cvetova kuhane cvetače (108 g).Večina prebivalcev že z običajno prehrano zaužije dovolj vitamina C, tako da dodajanje s prehranskimi dopolnili večinoma ni potrebno. Vsebnost vitamina C v živilih se izgublja z toplotno obdelavo, predvsem pa z dolgoročnim shranjevanjem. Večje potrebe po vitaminu C imajo kadilci, fizično bolj aktivne osebe in različni bolniki. Ravno zato pa je pomembno, da ga te osebe nadomeščajo z različnimi prehranskimi dopolnili vitamina C.

prehranska dopolnila, vitamin Cmn

Prehranska dopolnila vitamin C na Tosamashop.si

Vitamin C je na voljo v različnih oblikah, odvisno od želje uporabnika, vse izmed najboljših tablet za imunski sistem pa lahko naročite na spletni strani podjetja Tosama. Seveda pa ima vsaka oblika tudi svoje specifične lastnosti in način delovanja. Doppelherz System vitamina C 750 DEPOT je prehransko dopolnilo, ki je v obliki priročnega ter hitro topljivega granulata. Granulat, ki se v ustih res hitro raztopi nudi dober okus po pomaranči. Ta oblika omogoča enostavno aplikacijo in hitro sproščanje vitamina C ter direktno zaužitje dodatka.

Direktno odmerna oblika prehranskega dopolnila omogoča enostavnejše zaužitje, voda ni potrebna, saj se količina granulata, ki jo vsebuje ena vrečka enostavno raztopi že v sami količini sline, ki se nahaja v ustni votlini. Naslednja oblika so kapsule vitamina C, ki je v bistvu zdravilo v obliki gela ali prahu, zaprto v tanki skoraj valjasti posodi. To zdravilu omogoča hitrejši vstop v naš sistem kot večina oblik, zato je nastop delovanja po zaužitju hiter.

Tablete vitamina C pa imajo običajno obliko diska, ki je prevlečen s sladkorjem ali katero drugo spojino, da upočasni sproščanje zdravila v naš sistem, kar jim omogoča dolgotrajnejše delovanje. Ravno tablete vitamin C Jamieson imajo učinek podaljšanega sproščanja, prav tako pa jih lahko naročite na spletni strani Tosamashop.si. Jamieson Vitamin C tablete 500 mg je prehransko dopolnilo v obliki tablet s podaljšanim sproščanjem, razvit s tehnologijo, ki zagotavlja maksimalno absorpcijo izdelka (nad 80%) v daljšem časovnem obdobju. Omogočajo namreč stalen in učinkovit dotok hranil za dosego maksimalnega učinka.

Druge oblike prehranskega dopolnila vitamina C so še prašek in šumeče tablete, žvečljive tablete in sirup.

vitamin C prehransko dopolnilo

Preberite si tudi...