Kava v zrnju

Kava v zrnju | Espresso kavni aparati, tudi profesionalni

by

Kava v zrnju je lahko samostojna, lahko pa kupimo tudi mešanico različnih kavnih zrn. V samostojni različici so zbrana zrna z določenega geografskega območja, zaradi česar ima zelo bogato aromo in okus. Zanjo se odločajo največji ljubitelji kave, saj vas že z enim samim požirkom popelje na drugi konec sveta.

Seveda pa vas bo v espresso kavnem aparatu navdušila tudi kavna mešanica. V njej sicer lahko najdemo zrna z vsega sveta, a je kljub temu božanskega okusa. V domačem ali profesionalnem kavnem aparatu lahko uporabite samostojno kavo v zrnju ali mešanico zrn, odločitev je odvisna le od vašega okusa.

Espresso kavni aparati

Espresso kavni aparati za domačo uporabo

Marsikdo ima še vedno občutek, da je kavna zrna mogoče pretvoriti v odličen napitek le s pomočjo profesionalnega kavnega aparata. A to je daleč od resnice. Dandanes obstaja ogromno domačih espresso kavnih aparatov, ki vas bodo zagotovo navdušili. Poleg tega da so zelo preprosti za uporabo in da lahko uporabimo različne vrste kave v zrnju, je prednost najboljših kavnih aparatov tudi to, da so zelo lahki.

Ker ob nakupu prejmete priročno torbo, ga lahko brez težav vzamete s seboj v službo ali pa na počitnice. Tovrstni espresso kavni aparati so sestavljeni iz ergonomske ročke, T-ročaja, barometra in prenosnega filtra, tako da jih je res enostavno transportirati na drugo lokacijo. Kava v zrnju se že v nekaj trenutkih spremeni v vroč napitek, ki vas bo prebudil tudi iz najglobljega spanca.

Profesionalni kavni aparati

Najboljši kavni aparati – napotki za uporabo

Kot že rečeno, je priprava napitka s pomočjo najboljšega kavnega aparata zelo enostavna in hitra. Podobno kot pri profesionalnem kavnem aparatu med pripravo kavo v zrnju pretvorimo v kavni ekstrakt. Pri tem si pomagamo s tehtnico, grelnikom, čajnikom, žlico in seveda skodelico.

Mletje

Če ste se odločili za nakup kave v zrnju, morate zrna najprej zmleti s pomočjo kavnega mlinčka. Profesionalni kavni aparati to naredijo avtomatsko, medtem ko moramo pri domačih espresso kavnih aparatih ta korak opraviti sami.

Tehtanje

Po tem, ko je sveža kava v zrnju popolnoma zmleta, jo moramo natančno stehtati. Le tako bo napitek ravno prav močan. Pri domačih espresso kavnih aparatih vam svetujemo, da uporabite nekje med 12 in 18 g kave.

Kava v zrnju

Tlačenje

Odtehtano kavo nato natresemo v kavni filter in dobro pretlačimo. Ko je njena površina povsem gladka, jo pokrijemo z mrežico in nadaljujemo s 4. korakom.

Gretje

Espresso kavni aparati vode ne segrejejo, saj je njihova naloga le, da kavo v zrnju pretvorijo v kavni ekstrakt. Najlažje je, da vodo segrejemo na štedilniku ali v čajniku ter jo, ko se segreje na temperaturo med 90°C in 93°C, nalijemo v cilinder. Pred tem ga moramo seveda skupaj s kavnim filtrom položiti v ročni stiskalnik.

Nastanek kavnega ekstrakta

V zadnjem koraku pa se zgodi čarovnija. Najboljši kavni aparati za domačo uporabo, kavo v zrnju, s pomočjo dolge ročice, pretvorijo v kavni ekstrakt.

Najboljši kavni aparati - profesionalni kavni aparati

Profesionalni kavni aparati

Radi kavo v zrnju občudujete le v slačičarni ali bližnjem lokalu, doma pa se vam z njo ne ljubi ukvarjati? Ali pa bi radi svojim gostom ponudili zares kakovostni kavni napitek? Tako kot espresso kavnih aparatov je tudi profesionalnih kavnih aparatov več vrst. Nekateri so preprostejši za uporabo in zato cenovno ugodnejši, spet drugi pa so tehnološko zelo napredni.

A ne skrbite. Prav vsi profesionalni kavni aparati pripravijo odlično kavo, razlika je le, da preprostejši nimajo naprednih funkcij, ki olajšajo samo pripravo. Bolj kot najboljši kavni aparat je pomembna vrsta kave v zrnju. Za najzahtevnejše goste izberite samostojna kavna zrna, saj se bodo tako zagotovo v vaš lokal z veseljem vračali.

Preberite si tudi...