Kava

Kava v zrnju z božansko aromo 

by

Kava v zrnju je tista prvotna oblika kave, za katero si predstavljamo, da jo oberejo z grma imenovanga kavovec. Pa je to čisto res? Res je, da kava v zrnu še ni zmleta, je pa zato že pražena. Če bi poizkusili sveža zrna, okus ne bi bil niti približno podoben tistemu, ki ga zjutraj tako radi okušamo. Najboljša kava v zrnju je sicer obrana z grmov, ki rastejo 23° severno in 25° južno od ekvatorja nekje med 1000 in 2.800 m nad morsko gladino. Če si želite napitka z božanskih okusom in vonjem, vam svetujemo nakup samostojne kave v zrnju. V njej so zbrana najboljša kavna zrna z določenega območja, z lahkoto pa jo pripravite s pomočjo kavomata na zrna. 

Kava v zrnu

Različne stopnje praženja kave v zrnu 

Ste vedeli, da obstajajo 4 različne intenzitete praženja kave v zrnju? Obstaja svetlo, srednje, polno in temno praženje, vsaka stopnja pa ima drugačen okus in aromo. Najboljša kava v zrnju je za nekoga temno pražena, saj ima močan in grenak okus, nekateri pa imajo raje blag sadni priokus, ki je značilen za svetlo praženje. Kava v zrnu za avtomate je lahko katerekoli intenzitete, izbira je popolnoma vaša. Svetujemo vam le, da jo kupite pri strokovnjakih, ki imajo s praženjem veliko izkušenj. Sam postopek sicer ni zapleten, a je vseeno potrebno imeti dober občutek, kdaj so zrna popražena do perfekcije. Tega se ne moreš naučiti v enem dnevu, zato je pomembno, da poleg kvalitetnega kavomata na zrna kupite tudi najboljšo kavo v zrnju. 

Kava v zrnju

Različne priprave kave v zrnu 

Čeprav morda največkrat kupite kar zmleto kavo, pa je tudi kavo v zrnju mogoče pripraviti na enak način, kot jo pripravljate do sedaj. Najboljšo kavo v zrnju na različnih delih sveta pripravljajo na različne načine, zato je postopek priprave tega božanskega napitka odvisen le od vašega okusa. 

Čeprav v Sloveniji še vedno najpogosteje pijemo kar turško kavo, ki je izmed vseh najmočnejša, pa je možno kavo v zrnu pripraviti tudi na druge načine. Najlažja je priprava v kavomatu na zrna, v katerega enostavno stresete kavo v zrnu za avtomate. Tako bo kavni napitek pripravljen hitro, enostavno, za piko na i pa bo božanskega okusa. Za pripravo v kafetieri, filter kavo ali french press boste potrebovali malce več časa, a bo tudi ta zelo okusna, če boste le izbrali najboljšo kavo v zrnju. Prepričani smo, da boste zjutraj veliko lažje vstali iz postelje. 

Preberite si tudi...