Gostinski kavni aparati naredijo najboljšo kavo po italijanski tradiciji 

by

Gostinski kavni aparati so pogosto garant za najboljšo ali najslabšo kavo. Gotovo ste že kdaj sedeli v kakšnem lokalu, kjer se je od gostinskega kavnega aparata širil omamen vonj po kavi, izdelki, ki so prihajali od tam, pa so imeli božanski kavni okus. Lahko pa smo včasih polni pričakovanja nad kakšnim lokalom, ki se rad pohvali s svojim imenom ali tradicijo, pa smo zelo razočarani nad izdelkom, ki nam ga predstavi tamkajšnji barista za gostinskim kavnim aparatom.

Gostinski kavni aparati

Ni torej pravega recepta, kako določiti kakovost kave, ki se dobi v različnih barih, a pomembno je, da je aparat čist. Pravi strokovnjaki pravijo tudi, da ga nikakor ne smemo čistiti z detergenti, temveč zgolj z vodo. Tako se avtomat po nekaj mesecih navzame kavnega vonja, kar dodatno poveča aromatičnost kave.

Pa ste vedeli, da se aromatičnost espressa pogosto zamenjuje z močjo kave? Napačna predstava je, da je espresso veliko bolj močna kava od drugih, a to ni res, gre le za izjemno aromo. Celo dvojna merica espressa ima približno dve tretjini kofeina dvo-decilitrskega vrčka filter kave. Turška je še močnejša. Pri turški kavi gre za drugačen način priprave. Kava se zameša v vodo, ki se zavre in ponovno zavre, nato pa odstavi ter premeša. Prelije se v skodelice in že prej močno osladi. Traja nekaj trenutkov, da se usede kavna usedlina, ki nam ne sme pokvariti izkušnje pitja. Iz kavne usedline se lahko prerokuje. 

Zakaj so profesionalni kavni aparati za espresso tako kakovostni? 

Profesionalni kavni aparati morajo biti izdelani tako, da trajajo skozi desetletja in se sčasoma samo izboljšujejo pri okusu kave, ki ga zagotavljajo. Profesionalni kavni aparat za espresso je kot vino: starejši kot je, boljši je in bolj okusna je kava, ki priteče iz njega.

Tradicionalno so se profesionalni kavni aparati uporabljali za pripravo zelo zelo kratkih espresso kav, ki so jim včasih dodali le žličko spenjenega mleka. Za Italijane je tudi uporaba stepene smetane s kavo prepovedana. V zadnjem času pa so se različne variante kar razpasle, zato vam podajamo pregled različnih vrst espresso kav: 

  • Kratka kava: originalni espresso, preprost in okusen. 
  • Dvojna kava: močnejša doza, ki se pogosto pripravi, tudi če naročite kratko, pol se je v tem primeru zavrže. 
  • Dolga kava: dodatna voda, prelita čez espresso. Predstavljamo si jo lahko kot večjo skodelico kave. 
  • Macchiato: Macchiato je espresso z mlečno peno, ki pa je je zgolj za vzorec, za madež, kar je pomen besede »macchia« v italijanščini.  
  • Kapučino: povprečni kapučino je sestavljen iz enakih delov espressa, mlečne pene in spenjenega mleka. 
  • Bela kava: espresso z veliko mleka in zelo malo pene. 

Espresso kavni aparati ohranijo čudovito bogat okus kave  

Espresso kavni aparati so narejeni tako, da zagotavljajo poseben, patentiran način priprave kave espresso. Kako torej nastane ta opevani način kuhanja kave? Espresso je metoda kuhanja, kjer iz fino mlete kave pod pritiskom izločimo lastnosti kavnega okusa in arome.

V italijanščini espresso pomeni »pod pritiskom«, kar označuje kavo, ki je stisnjena ali »prisiljena«. Običajno so to vrsto kave pripravljali iz srednje do temno praženih kavnih zrn z nižjo kislostjo. Dandanašnji pa lahko najdete odlične kave tudi iz številnih drugih različnih praženj kavnih zrn. 

Tudi izdelki Bialetti so kavni aparati že od petdesetih let 

Bialetti kavni aparati so sinonim za italijansko kavo, za način življenja la dolce vita, ki se je uveljavil v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Gotovo ste že kdaj videli majhne kovinske posodice, ki jih do polovice napolnite z vodo, drugo polovico pa s kavnimi zrni. Čeprav je manjši in izgleda precej drugače kot aparat za espresso, je lonček »mokka« ali pri nas imenovana »kaffetiera«, denimo znamke Bialetti, najboljši način za pripravo kave, podobne espressu. Pripravlja kavo s pritiskom, podobno kot aparat za espresso.

Veliko ljudi ima dejansko raje kaffetiero kot aparat za espresso, saj je veliko bolj dostopna in prenosljiva. Z vami lahko gre na dopust, potovanje ali k prijateljici na zabavo. Bialetti posodice so na voljo v različnih velikostih in stilih, najbolj tradicionalna je šestkotna. Lahko jo kupimo za pripravo ene same doze kave, za tri, štiri, šest, osem ali dvanajst.  

Bialetti kavni aparati

Kava priljubljena tudi v Sloveniji 

V Sloveniji smo veliki ljubitelji kave, ki jo pripravljamo na različne načine. Med najbolj popularnimi so filter, turška in espresso kava. Medtem ko je turška tradicionalno pogosta zaradi bližine Balkana in zlasti bosanske kulture, pa je italijanska kultura pitja kave zelo razširjena na Primorskem in v Slovenski Istri. Tam poznajo pitje espressa že od istega časa kot v Italiji. Naši zahodni sosedje pa gotovo veljajo za ene od najbolj »kavnih« nacij na svetu. Nekaj italijanskih znamk proizvajalcev kave je globalno poznanih. Nanni kave so po kakovosti in sestavinah med najboljšimi nasploh. Na spletni strani naše trgovine najdete tudi izdelke za pripravo kave, med katerimi so tudi produkti Bialetti. 

Preberite si tudi...