Ženski vložki

Zaščitni vložki za ženske – prava izbira za Vas?

by

Povprečna ženska ima v svoji rodni dobi kar 390 ciklov menstruacije. Vsak mesec tako približno 4 do 7 dni uporabljamo različne higienske izdelke, ki so namenjeni vpijanju menstrualne tekočine. Vsaka, ki se je že kdaj srečala z vaginalnimi vnetji, ve, kako pomembni so primerni higienski izdelki – pa naj bo uporabnica tamponov ali pa higienskih vložkov za ženske. Ne samo, da lahko neprimerni zaščitni vložki povzročijo vnetje – lahko se soočamo tudi z razdraženo kožo okoli spolovila ali pa enostavno neugodnim občutkom, ki ga povzročijo nekateri vložki. Za ženske je torej izbira higienskega pripomočka še kako pomembna. Kako pa izbirati med vso to ponudbo tamponov in vložkov za ženske?

 

Izbrati tampon ali vložek za ženske?

Vsaka ženska ima glede uporabe higienskih izdelkov za menstruacijo že ustvarjeno neko svojo predstavo in preference. Tiste, ki uporabljajo večinoma tampone, so dostikrat aktivne ženske, ki si ne želijo občutka zaščitnega vložka. Morda pa je to zato, ker še niso našle udobnega ženskega vložka, ki bi ustrezal prav njim. Vložki za ženske se namreč najdejo v vseh možnih oblikah in kar je najpomembnejše – tudi materialih. Kot bomo prebrali v nadaljevanju, je material zelo pomemben dejavnik, ki prispeva k higieničnosti in občutku zaščitnega vložka. Je pa tampon vsekakor izbira za vse, ki se med tistimi dnevi v mesecu ne želijo odreči aktivnostim v vodi.

Večina žensk kombinira uporabo tamponov in damskih vložkov glede na počutje, jakost krvavitve in aktivnost, ki so izvajajo. Pri močni krvavitvi pa se lahko uporabi tudi oboje hkrati – za dvojno zaščito. Tudi, če ste zaprisežena uporabnica tamponov, poskusite zaščitne vložke uporabljati vsaj ponoči. Takrat namreč ne menjamo tampona tako pogosto, kar je lahko tudi vzrok za vnetje nožnice.

Ženski dnevni vložki in tamponi iz organskega bombaža

Vrste zaščitnih vložkov in kako izbrati primerne za Vaše potrebe

Zaščitni vložki za ženske so na voljo v raznih oblikah, debelinah, materialih in stopnjah vpojnosti. Včasih je izziv med njimi izbrati pravega zase. Nekateri imajo tako imenovana krilca, s pomočjo katerih se še bolje oprimejo spodnjega perila. Pozorni bodite tudi na oznake – več kapljic na embalaži ženskega vložka pomeni večjo vpojnost. Nekateri imajo oznako »night«, kar pomeni, da je vložek primeren za ponoči. Takšni so po navadi daljši in zelo vpojni, kar zagotavlja brezskrbno noč. Nekateri so dnevni – ti so lahko od manj vpojnih do najbolj vpojnih, ter športni. Najpomembnejši dejavnik pri izbiri pa je material ženskega vložka, ki veliko pripomore k preventivi vnetij nožnice in neprijetnim občutkom, ki ga lahko povzročijo umetni materiali.

 

Sestava ženskih vložkov

V Evropski uniji na žalost nimamo predpisov, ki urejajo področje ženskih higienskih izdelkov. Tako omejitev glede uporabe različnih surovin in aditivov praktično ni. To pomeni, da proizvajalec ne rabi navesti sestave ženskega vložka na embalaži – to naredijo lahko prostovoljno. Zato moramo biti ženske zelo previdne pri izbiri damskih vložkov ter vse trditve na embalaži in v oglasih tudi preveriti. Seveda nam to otežuje zakonodaja, ki nas ne ščiti. Kljub temu pa lahko predvidevamo, da tisti proizvajalci, ki imajo pri izdelavi v mislih varnost uporabnic, sestavo zaščitnega vložka navedejo na embalaži. Vendar pa bodite previdne – nekateri proizvajalci zavajajo s trditvami, kot so »esenca bombaža«, »občutek bombaža« itd.. To ne pomeni, da je izdelek naraven – pravi odgovori se skrivajo v sestavi izdelka.

Pri sestavi damskega vložka je najpomembnejše to, da izberemo takšne iz naravnih materialov. Med sestavinami torej ne želimo sintetičnih vlaken, škodljivih dodatkov, kot so barvila, dišave in druge kemikalije, ter klora, ki se uporablja za beljenje. Vložki za ženske so sestavljeni treh plasti – vrhnji sloj, vpojno jedro in zaščitni sloj. Vrhnji sloj je tisti del vložka, ki je v neposrednem stiku z zunanjim delom nožnice. Zanj je najbolje, da je sestavljen iz organskega bombaža, prav tako tudi vpojno jedro. Za nepropusten sloj je priporočljivo, da je iz biorazgradljivega materiala. S takšnimi odločitvami pripomoremo ne le k svojem zdravju, temveč tudi k ohranjanju okolja. Pri tem pa je potrebno poudariti, da je naraven zaščitni vložek potrebno zamenjati večkrat, saj ne vsebuje super vpojnih kemičnih praškov. To pa je v vsakem primeru tudi bolj higienično.

Lastnosti higienskih vložkov iz organskega bombaža

Način uporabe ženskih vložkov za čim boljšo higieno in preventivo

Za čim večjo varnost in zaščito pred različnimi vnetji pa ni le pomembno, kakšen higienski pripomoček oziroma vložek za ženske izberete. Pomembno je tudi, kako ga uporabljate in kako skrbite za intimno higieno skozi celoten mesec, ne le v tistih dnevih. Za vas imamo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri preventivi in boljši intimni higieni:

  • intimne predele si dnevno umivajte z nežnimi mili za intimno nego,
  • uporabljajte spodnje perilo iz naravnih materialov – bombaž,
  • zaščitne vložke ali tampone menjujte na 4 do 6 ur ter po mali potrebi,
  • pri menjavi higienskih pripomočkov poskrbite, da so vaše roke čiste,
  • če greste v vodo s tamponom, ga zamenjajte takoj po prihodu iz vode,
  • po prihodu iz vode si preoblecite moker spodnji del kopalk.

Preberite si tudi...