vitamin d

Vitamin D – prehransko dopolnilo za boljši imunski sistem

by

Vitamin D prehransko dopolnilo sodi med tista prehranska dopolnila, ki lahko bistveno izboljšajo delovanje našega imunskega sistema. Vitamin D  se topi v maščobi v našem telesu. Ima zelo pomembno vlogo tako pri pravilnem delovanju imunskega sistema, kot tudi pri razvoju zob in kosti. Je sicer edini vitamin, ki ga človeško telo lahko v zadostni meri biosintetizira že samo, in sicer ob pomoči UVB (ultravijolične) svetlobe.

s sončno svetlobo našemu telesu zagotovimo d vitamin

Čeprav ga naše telo proizvaja samo, pa je za njegovo sintezo potrebna svetloba, ki pa je naše telo nima vedno dovolj na razpolago. Zato obstaja vitamin D prehransko dopolnilo, s katerim v telo vnesemo zadostno količino le tega. Poleg tega, da obstajajo prehranska dopolnila z vitaminom D, pa ga lahko najdemo tudi v prehrani. V živilih rastlinskega izvora se nahaja v obliki vitamina D1, v živilih živalskega izvora pa ga najdemo v obliki vitamina D3 oziroma holekalciferola.

Vitamin D in njegova vloga v človeškem telesu

Vitamin D prehransko dopolnilo lahko bistveno izboljša stanje vašega imunskega sistema, prav tako pa vpliva tudi na razvoji kosti in zob. A zakaj so prehranska dopolnila s tem vitaminom tako pomembna in kaj pomenijo za naše telo?

Glavna fiziološka funkcija in naloga vitamina D v našem telesu je, da vzdržuje pravilno koncentracijo fosforja in kalcija v krvi. Prav ta vitamin je namreč tisti, ki veča zmožnost tankega črevesa, da le-to bolje absorbira kalcij in fosfor. Vse to kasneje vpliva na normalno oziroma boljšo mineralizacijo kosti, diferenciranje kožnih celic, uravnavanje celic imunskega sistema, kot tudi na prenos tistih genov, ki so hormonsko občutljivejši, prav na ta način pa vitamin D uravnava tudi tvorjenje beljakovin v človeškem telesu.

Do vsega tega pa pride le v primeru, da je človeško telo preskrbljeno z zadostno količino vitamina D. Čeprav so potrebe naših teles po tem vitaminu lahko različne, pa vseeno obstaja določen minimum, ki ga moramo izpolnjevati.

Prehranska dopolnila: vitamin D in potrebna količina

Vitamin D dopolnilo je dobavljivo v različnih oblikah, in sicer najpogosteje v obliki kapljic ali pa prahu. Pa vendar: kolikšna je količina tega prehranskega dopolnila, ki jo naše telo potrebuje?

Načeloma velja, da človeško telo vitamin D že samo biosintetizira, zato je potrebe po specifično tem vitaminu res težko opredeliti. Potreba človeškega telesa po njem je namreč odvisna predvsem od tega, koliko ga proizvede že telo samo. Prav tako se potreba telesa po tem vitaminu spreminja glede na letni čas. Glede na zadnja priporočila sicer velja, da človeško telo potrebuje približno 29 ug vitamina D.

prehranska dopolnila z vitaminom d so priporočljiva za vsakogar

Vitamin D prehransko dopolnilo je prosto dobavljivo, najbolje pa ga je kupiti pri preverjenih prodajalcih, kamor sodi tudi Tosama. Tu boste poleg vitamin D dopolnila našli tudi druga kakovostna prehranska dopolnila, denimo vitamin C, B, magnezij in druga.

Vsa prehranska dopolnila, ki jih nudi Tosama, so kakovostna in pridelana le iz najboljših ter preverjenih surovin. Vitamin D cena je odvisna zlasti od količine, ki si je želite, prav tako pa tudi od njegove vrste. Lahko je namreč živalskega ali rastlinskega izvora.

Vitamin D – dopolnilo za boljše zobe in kosti

Vitamin D prehransko dopolnilo lahko pridobimo že s hrano rastlinskega ali živalskega izvora, vendar pa je za njegovo biosintezo v človeškem telesu potrebna zadostna količina ultravijolične svetlobe. Slednje lahko pri določenih posameznikih, sploh tistih, ki živijo na območjih z manj sončne svetlobe, lahko problematično.

vitamin d prehransko dopolnilo krepi vaš imunski sistem

Nekatere skupine prebivalstva se na soncu ne zadržujejo prav pogosto, poleg tega pa je težko najti tudi živila, ki bi bila bogata s prav tem vitaminom.

Zato je smiselno za zadosten vnos vitamina D poskrbeti s prehranskim dopolnilom. Vitamin D cena je odvisna zlasti od tega, kakšnega izvora je – živalskega ali rastlinskega –, prav tako pa tudi od tega, kolikšne količine si pravzaprav želimo.

Pri Tosami je vitamin D prehransko dopolnilo na voljo v obliki kapsul ali kapljic, in sicer v različno velikem pakiranju. Slednje vpliva tudi na celo artikla.

Vitamin D – cena je odvisna od izvora in pakiranja

Prehranska dopolnila so v zadnjem času doživela pravi razmah, še posebej priljubljena pa postanejo v hladnejših mesecih leta. V tem času odpornost človeškega telesa namreč običajno pade, prehladi in ostale obolelosti pa postanejo pogostejše.

Čeprav lahko že s samo 15-minutno vsakodnevno izpostavljenostjo soncu pokrijemo dnevno potrebo našega telesa po vitaminu D, pa se slednjega običajno ne držimo. Prav zato je smiselno, da za zadosten vnos vitamina D v naše telo poskrbimo drugače. Prehranska dopolnila v tem primeru predstavljajo odlično rešitev, s katero vitamin d zaužijemo hitro, na ta način pa pripomoremo h krepitvi imunskega sistema v hladnejših mesecih in preprečimo bolezni.

z d vitamin kapljicami je doziranje lažje

Vitamin D prehransko dopolnilo prav tako služi tudi boljšemu razvoju kosti in zob, saj izboljša absorpcijo kalcija in fosforja v tanko črevo. Podjetje Tosama nudi razna prehranska dopolnila, med drugim tudi kakovosten vitamin D, cena katerega je odvisna od izvora in pakiranja.

Preberite si tudi...