Kopanje v bazenu

Tamponi za kopanje olajšajo namakanje v vodi med menstruacijo

by

Vsaka ženska se je v svojem življenju že srečala s situacijo, ki gre približno takole. Načrtovan imamo čudovit dan ali celo brezskrbne počitnice na bazenu ali na morju. Nato pa nas kot strela z jasnega preseneti kri na spodnjicah – prišel je tisti čas v mesecu. Nočna mora! Nastane dilema – ali naj se vodnim aktivnostim izogibam in gledam druge, kako uživajo, ali pa naj grem v vodo s tamponom in tvegam vnetje nožnice? V tem članku boste izvedele, da to nista edini možnosti, ki ju imate na voljo. Obstajajo namreč prav posebni tamponi za vodo, s katerimi lahko v vodnih aktivnostih brezskrbno uživate tudi med tistimi dnevi v mesecu!

 

Tamponi nasploh in različne vrste le-teh

Večina žensk se je v prvih letih menstruacije srečala z dilemo – vložki ali tamponi? Večinoma se v praksi kombinira oboje, pri zelo močnih krvavitvah pa lahko tudi oboje istočasno. Tamponi so predvsem zaželeni pri različnih športnih aktivnostih in seveda pri kopanju. Veliko žensk pa jih raje kot vložke uporablja tudi za vsakodnevne aktivnosti. Za razliko od vložkov namreč ne dajejo občutka neugodja in vedno ostanejo na svojem mestu. Tako lahko med vsakodnevnimi aktivnosti preprosto pozabite, da ga imate. No, pa ne pozabite nanj za več, kot 4-6 ur, saj jih je zelo pomembno menjati na vsaj toliko časa! Pri vseh različnih vrstah tamponov je dovolj izbire, da vsaka zase najde tiste, ki ji najbolj ustrezajo.

 

Med katerimi vrstami tamponov lahko izbirate?

Poznamo veliko različnih vrst tamponov – večinoma se razlikujejo po vpojnosti in velikosti. Praviloma so tamponi, ki so bolj vpojni, tudi večji. Primerni so za ženske z močnejšimi menstruacijami oziroma v času, ko je menstruacija najmočnejša. Vpojnost razberemo iz embalaže, v kateri tampone dobimo. Označena je s kapljicami – po navadi so narisane največ 4 kapljice. Več kapljic pomeni večja vpojnost in posledično tudi velikost tampona. Za kopanje pa obstajajo prav posebni tamponi – rečemo jim lahko tamponi za vodo ali tamponi za kopanje. O njih bomo več spregovorili v nadaljevanju besedila. Obstajajo tudi tamponi z aplikatorjem, da lahko tampon kjerkoli na bolj higienski način vstavite v nožnico brez skrbi za različna vnetja. Najboljša izbira so tamponi iz naravnih materialov, saj ti pomagajo ohraniti naravno ravnovesje nožnice.

Tamponi

Je vnetje nožnice povezano z uporabo navadnega tampona za kopanje?

Kar 75 odstotkov žensk se je v času svojega življenja že srečalo z vnetjem nožnice. Neprijeten občutek, srbenje in bolečina v predelu nožnice je zelo moteč in neugoden občutek, ki si ga nobena ne želi. Vzroki so lahko zelo različni, zato je najboljša preventiva. Vsaka je že kdaj slišala, da se med menstruacijo ni najboljše kopati, saj lahko povzročimo vnetja nožnice. Ali je to res ali ne, lahko presodi vsaka ženska sama. Vse smo namreč različno dovzetne za različna vnetja in pri nekaterih lahko hitreje pride do težav, kot pri drugih. Vlogo pri tem ima lahko seveda tudi tampon. Za kopanje je namreč v tistih dnevih v mesecu namreč nujen. Poseben tampon za vodo lahko reši vaše težave in pomisleke.

 

Kaj lahko storite, da se izognete vnetju nožnice?

Preden pa izveste kaj več o tamponih za vodo, imamo za vas nekaj splošnih nasvetov, s katerimi se lahko izognete vaginalnim vnetjem zaradi plavanja oziroma nasploh:

  • tampon zamenjajte takoj, ko pridete iz vode,
  • prav tako se dobro obrišite in se preoblecite v suhe kopalke (bakterije se najbolje razmnožujejo v vlažnem in toplem okolju)
  • če plavate v vodi z vprašljivo oporečnostjo, uporabljajte tampone za vodo,
  • uporabljajte vložke in tampone, narejene iz naravnih materialov (najboljši je bombaž ali pa celuloza),
  • vložke ali tampone menjajte na 4-6 ur ter po vsaki mali potrebi,
  • pred in po menjavi higienskih pripomočkov si temeljito umijte roke.

Tamponi v kopalnici

Poseben tampon za vodo – ali je to rešitev za Vas?

Če se v času menstruacije ne nameravate odpovedati vodnim užitkom, potem je tampon za vodo idealna rešitev! Ste že slišali za posebne tampone za kopanje? Ali veste, kaj je razlika med njimi in navadnimi tamponi, ki jih večina žensk uporablja za kopanje? O kakovosti vode ne moremo biti nikoli popolnoma prepričani. Še posebej za občutljive ženske je kopanje med menstruacijo pogosto dilema, saj jih je strah morebitnih vnetij nožnice. Tamponi za kopanje imajo poleg funkcije vpijanja menstrualne krvi tudi funkcijo preprečevanja vstopa vode v nožnico. To omogoča posebna silikonska zapora.

 

Tampon za vodo tudi, ko nimate menstruacije

Možnost vnetja nožnice zaradi higiensko vprašljive vode pa ne obstaja le v času menstruacije. Tudi v vseh drugih dnevih v mesecu je mnogo žensk občutljivih in dovzetnih za vnetja, pa vendar se kopanju ne želimo izogibati. Za v bazen, morje, oziroma katerokoli vodo, v kateri se kopate, lahko uporabljate posebne tampone za vodo tudi izven menstruacije. Tako boste svojo nožnico zaščitili pred vstopom vode in posledično potencialnimi vnetji. Vendar pa ne pozabite – tudi tampon za kopanje je treba redno menjati!

Preberite si tudi...