Zaščitne delovne obleke

Zaščitna delovna oblačila bodo preprečila morebitne poškodbe

by

Zaščitna oblačila so pomembna v veliko primerih – že če se lotimo opravil okrog hiše nam bodo dostikrat prišla prav in nas zaščitila pred različnimi poškodbami, ki smo jim pri delu izpostavljeni. Delodajalci pa morajo za svoje zaposlene že po zakonu priskrbeti zaščitne delovne obleke, v katerih bodo lahko njihovi zaposleni vse naloge povezane z delom varno izvajali.

Velikokrat se podjetja znajdejo pred vprašanjem, kakšne zaščitne delovne obleke je za zaposlene potrebno priskrbeti. Do neke mere je to odvisno od dela, ki ga zaposleni izvajajo. Vsa dela se med seboj razlikujejo, zato zaposleni na različnih delovnih mestih potrebujejo tudi različno delovno opremo. Težja in bolj izpostavljena dela zahtevajo tudi robustnejšo in bolj kompaktno obleko, dela ki so nekoliko manj izpostavljena pa zahtevajo predvsem delovna oblačila, po katerih bodo v določenih poklicih (na primer v zdravstvu) prepoznavni.

Zaščitne delovne obleke

Na kaj vse je potrebno biti pozoren pri nakupu zaščitnih oblačil?

Poznamo delovna mesta, kjer morajo biti delavci dobro vidni, zato moramo priskrbeti tudi dobro vidna delovna oblačila. Veliko delavskih oblačil se lahko dan danes pohvali z odsevniki, s pomočjo katerih bodo delavci vidni tudi ponoči. Lahko pa se odločimo za nakup jopiča, ki ga bo zaposleni oblekel na vrh, jopič pa bo opozarjal na prisotnost osebe, saj ima na hrbtu in ob straneh prav tako všite odsevnike. Pozorni moramo biti tudi na obutev delavca. Če je ta izpostavljen padcem različnih težkih predmetov mora obutev vsebovati jekleno konico v predelu prstov čevlja, ki bo le-te zavarovala pred udarci in padci težkih predmetov. Seveda so izjemno pomemben del opreme tudi rokavice, ki zavarujejo roke. Te so navadno tudi najbolj izpostavljene. Tako kot vsa druga zaščitna oblačila so tudi rokavice lahko izdelane iz različnih materialov. Vse je odvisno od tega, pri kakšnem delu jih bo zaposleni uporabljal.

Kako pravilno izbrati rokavice in delavske hlače za svoje zaposlene?

Kot je bilo omenjeno že zgoraj je eden izmed osnovnih kosov delovne opreme rokavice, saj so roke tisti del telesa, ki je pri delu zagotovo najbolj izpostavljen, zato mu velja zagotoviti tudi dobršno mero zaščite. Ker so dela zelo različna se tudi delovne rokavice (tako kot tudi druga zaščitna delovna oblačila) med seboj razlikujejo. Izvedbe so različne, najbolj opazne razlike med delovnimi rokavicami pa so seveda v materialih. Usnjene delovne rokavice uspešno zaščitijo roke pred vročino in mehanskimi poškodbami. Z njimi boste varno opravljali steklarska ter jeklarska dela, lahko boste varili in se lotili težjih mehanskih del. Navadno so usnjene delovne rokavice podložene s tekstilno podlogo. Med zelo iskana delovna oblačila sodijo tudi delovne rokavice iz kevlarja, ki prenesejo izjemno visoke temperature. Slednje so iskane predvsem v avtomobilski industriji. Lahko pa so rokavice izdelane tudi iz drugih materialov. Pogosto se za njihovo izdelavo uporablja lateks, nitril, neopren, bombaž ali celo viskoza. Vsak material se lahko pohvali s pozitivnimi in z negativnimi lastnostmi, ki pridejo pri delu do izraza, zato je o nakupu rokavic (pa tudi drugih zaščitnih delovnih oblek) potrebno tehtno razmisliti

Velikokrat naletimo tudi na vprašanje, katere delovne hlače kupiti. Najpomembneje je, da se hlače zaposlenemu prilegajo. Vsekakor je potrebno poskrbeti za pravilno izbiro materiala. Če bo delo potekalo v hladnejših razmerah morajo hlače tudi greti, če bo potekalo v toplejših je potrebno poskrbeti, da delavcu ne bo prevroče. Hlače pa morajo biti izdelane iz dovolj robustnega materiala, da bodo zaposlenemu nudile zaščito pred praskami in odrgninami, včasih pa tudi pred neposredno toploto.

Zaščitna oblačila se morajo zaposlenemu popolnoma prilegati

Nasploh je izjemnega pomena, da so zaščitna oblačila delavcu prav. Če ga vežejo, bo večurno delo v njih zelo neprijetno, če pa so prevelika pa lahko to povzroči dodatno nevarnost. Prav zato bomo v podjetju Lindström poskrbeli tudi za pomerjanje in po potrebi tudi krajšanje zaščitne delovne obleke. V podjetju Lindström bomo poskrbeli, da bo najem zaščitnih oblačil potekal kar se da gladko in stranki prijazno.

Zaščitne delovne obleke

V podjetju Lindström ponujamo tudi možnost najema zaščitnih delovnih oblačil

Pri nas vam ponujamo možnost najema oblačil za najrazličnejše industrije, ki se velikokrat izkaže za boljšo in bolj ekonomično možnost kot nakup delovnih oblačil. Ponujamo zdravstvene uniforme, uniforme za živilsko ali kovinsko industrijo. Ker se zavedamo, da je čas danes neprecenljiv, bomo v sklopu najema zaščitnih oblačil poskrbeli tudi za to, da bodo oblačila ves čas higienično neoporečna, poškodovana oblačila pa bomo zamenjali. Nobene potrebe ni torej po tem, da bi si denimo belili glavo z vprašanji, kot je to, ali bodo imeli zaposleni naslednji dan na voljo čiste delovne halje. Svoj čas in energijo lahko usmerite v mnogo koristnejše naloge, kar bo nedvomno pripomoglo k povečanju uspešnosti vašega podjetja. Izposoja se še za posebej ekonomično odločitev izkaže v primeru, če ukvarjate s sezonsko dejavnostjo in zato potrebujete oblačila le za določeno obdobje. Plačali boste le za čas dejanskega najema, v vmesnem obdobju pa bomo nato mi skrbeli za ustrezno skladiščenje oblačil, ne da bi imeli vi s tem kakršne koli stroške.

Preberite si tudi...