Zaščitni delovni čevlji s kapico

Delovni čevlji | Zaščitni moški delovni čevlji s kapico.

by

Delovni čevlji so tisti tip obutve, ki jo običajno povezujemo z delom, najsi bo to delo v notranjih prostorih, pogosteje pa v zunanjem okolju, v posebnih razmerah. Delovni čevlji so zato dveh vrst: obstajajo takšni, ki so nujni za opravljanje dela, ki sicer poteka v notranjem prostoru, vendar ob težjih delovnih razmerah, ali pa takšni, ki so še posebej prilagojeni za delo na terenu.

Med slednje se denimo uvrščajo tudi zaščitni delovni čevlji. Izdelani so iz trpežnejših materialov, primerni pa tako za delo v zimskem kot tudi poletnem času; njihova posebnost je v tem, da so prilagojeni za delo v težjih razmerah, najsi bo do delo na cesti ali gradbišču, težavnejšem terenu ali pa za delo v notranjih prostorih, kjer je potrebna dodatna zaščita.

Temu primerna je potem tudi izvedba samega čevlja. Med drugim se tako pojavljajo zlasti delovni čevlji s kapico, ki naše stopalo zaščitijo pri delu, kjer je to potrebno: v proizvodnem obratu, na cestišču, gradbišču, na gozdnatih površinah ipd. Tovrstni delovni čevlji so izdelani iz kakovostnih materialov in imajo ojačan sprednji del obuvala.

Zaščitni delovni čevlji - moški

Zaščitni delovni čevlji iz kakovostnih materialov

Delovni čevlji so nujni za opravljanje določenih poklicev, še posebej pa tistih, ki potekajo v težavnejših razmerah. Govorimo tako o opravljanju del na terenu (v gozdu, na cesti, gradbišču ipd.), kot tudi o opravljanju poklicev, ki sicer potekajo v notranjem prostoru, a je tu potrebna dodatna zaščita. V ta namen se uporabljajo zaščitni delovni čevlji. Njihova posebnost je v trpežni izdelavi, kakovostnih materialih, debelejšem podplatu, nemalokrat pa tudi v ojačenem sprednjem delu.

Delovni čevlji s kapico so tako še posebej primerni za vsa tista delovna mesta, kjer se pogosto operira s težkimi materiali, mdr. kovinami. Delovni čevlji, še posebej delovni čevlji s kapico, v primeru padca težkega kosa materiala na naše stopalo, stopalo bolje zaščitijo, poškodba pa ni usodna. Naj bodo to moški delovni čevlji ali pa ženski – gre za kakovostno izdelano iz trpežnih materialov.

Delovni čevlji s kapico

Delovni čevlji s kapico varujejo pred poškodbami

Delovni čevlji varujejo pred stikom s raznimi snovmi, naše stopalo pa ščitijo tudi v primeru stika s težjim kosom materiala. Zlasti v proizvodnih obratih je tako zaželena raba zaščitnih delovnih čevljev z ojačano kapico. Slednji obstajajo tako kot ženski in kot moški delovni čevlji, odlikujejo pa se po trpežnih materialih (npr. usnju), debelejšem podplatu, ojačenim petnem in sprednjem delu.

V primeru padca težjega kosa na naše stopalo slednjega lahko zavarujejo bolje kot pa denimo običajni delovni čevlji. Zakaj? Ker so delovni čevlji s kapico v svojem sprednjem delu ojačeni s kovino; le-ta naše prste na nogah in samo stopalo ščiti tudi pred čelnim udarcem v težek kos materiala.

Delovni čevlji za različne panoge

Moški delovni čevlji za težje delovne razmere

Delovni čevlji, naj bodo to ženski ali pa moški delovni čevlji, ponekod predstavljajo obvezen sestavni element delovne opreme. Poleg zaščitnih delovnih oblačil namreč ščitijo zaposlene, ki delajo v težavnejših delovnih pogojih. Zaščitni delovni čevlji obstajajo v več različicah: nekateri so izdelani iz tanjših materialov in zato primerni za delovna mesta, kjer pogoji sicer niso tako zahtevni, a smo vseeno izpostavljeni nevarnosti (denimo kemijski laboratoriji), drugi pa so trpežnejših materialov.

Med slednjimi govorimo predvsem o delovnih čevljih s kapico, ki so primerni tako za moške kot za ženske. Njihov ojačan sprednji del zagotavlja boljšo zaščito v primeru udarca ali stika s težjim kosom materiala.

Nizki moški delovni čevlji

Delovni čevlji za posebne pogoje

Zaščitni delovni čevlji so marsikje prava stalnica, še posebej pa so značilni za tiste poklice, ki potekajo na terenu: v gozdu, na gradbišču, cestišču ipd. Odlikujejo se po trpežni izdelavi, kakovostnih materialih, ki dihajo, in odlični zaščiti naših stopal. Med moškimi delovnimi čevlji so še posebej razširjeni delovni čevlji s kapico, ki stopalo zaščitijo v primeru udarca.

Preberite si tudi...