Poganjalci in skiroji otrokom nudijo nov izziv in samostojnost

by

Skiroji za otroke so ena najbolj priljubljenih igrač in prevoznih sredstev v enem. Vožnja z njimi je enostavna in varna, saj lahko otrok na njem brez težav uravnava hitrost, kar velja tako za pospeševanje kot upočasnjevanje in ustavljanje. Ohranjanje ravnotežja na skiroju je preprosto, zato se ga otroci hitro privadijo in ga kaj kmalu obvladajo celo bolj kot večina odraslih, ki se z njim ne vozijo pogosto. Otroški skiro je naraven prehod od hoje do kolesarjenja, marsikateri otrok pa je na skiroju ali poganjalcu tako samozavesten, da traja kar nekaj časa, preden začuti potrebo po menjavi skiroja za kolo.

Kdaj je otrok dovolj star za poganjalec ali skiro

Vsak otrok je drugačen, nekateri so na vožnjo s skirojem pripravljeni prej, drugi kasneje. Na splošno velja, da lahko otroku ponudimo skiro takoj, ko dobro hodi, vendar pa tako kot pri uvajanju drugih igrač in aktivnosti tudi v tem primeru velja, da starši najbolje poznajo svojega otroka in imajo seveda tudi najboljši občutek, kdaj je pravi trenutek za uvajanje novega prevoznega sredstva. Pogosto otroci sami začnejo kazati zanimanje za poganjalce in skiroje, ki jih opazijo pri svojih prijateljih, kar je jasen znak, da so pripravljeni na razvijanje novih gibalnih spretnosti. Če ste v dvomih, ali je vaš otrok pripravljen na vožnjo s skirojem, je to najbolje preveriti tako, da si ga za nekaj minut sposodite od prijateljev, še boljši preizkus pa boste lahko opravili, če se oglasite pri nas. Tik ob izvozu z avtoceste za Brezovico boste našli našo trgovino, kjer bo vaš malček lahko preizkusil različne vrste otroških skirojev, od takšnih z dvemi ali tremi kolesi, do kombiniranih skirojev in poganjalcev v enem oziroma skirojev s sedežem.

Skiro za otroke vključuje določene prilagoditve glede na starost in spretnost

Za najmlajše “voznike” v starosti od dveh do treh let so na voljo otroški skiroji na tri kolesa, ki še dodatno poskrbijo za stabilnost. Ti so predvsem primerni za tiste pogumneže, ki v žaru navdušenja radi pozabijo na varnost, medtem ko bodo bolj previdni vozniki uživali na otroškem skiroju s sedežem. Ti se uporabljajo kot skiro in poganjalec v enem, kar je odličen način za prehod na poganjalce, ki so le še korak stran od vožnje s pravim kolesom. Tako prve kot druge lahko čez čas zamenja skiro na dve kolesi, s katerimi otroci po nekajdnevni vadbi izvajajo že prave vragolije.

Nastavljivost in vzdrževanje skirojev za otroke

Otroci hitro rastejo, zato morajo skiroji in poganjalci rasti skupaj z njimi. Otroški skiroji imajo tako kot skiroji za odrasle zato nastavljivo krmilo, ki se lahko prilagaja ne le glede na višino in rast otroka, ampak tudi glede na to, katera drža rok je otroku ljubša. Čeprav obstajajo določene smernice, kako visoko naj bi bilo krmilo, izkušnje namreč kažejo, da imajo različni otroci različne preference, ko pride do njegove višine. Ročke krmila na otroških skirojih so oblazinjene za boljši oprijem in ne drsijo, kar poveča varnost uporabe. Imajo tudi nedrsečo podlago za stopalo, predvsem starši pa bodo veseli dodanega pasu, s katerim si bodo skiro svojega otroka brez težav opasali čez ramo, ko se bo vožnje naveličal.

 

Kaj morate vedeti, preden se podate v nakup skiroja za otroka?

Vsi skiroji, tako tisti na dve ali na tri kolesa, kot skiroji s sedežem ter skiroji in poganjalci v enem so izdelani za priporočeno starost in maksimalno obremenitev. Najbolje je seveda, če otrok skiro lahko osebno preizkusi v trgovini, a po naših izkušnjah ni redkost, da starši, stari starši ali tete in strici prvi (ali drugi, tretji) skiro otroku kupijo kot darilo za rojstni dan ali kakšno drugo posebno priložnost. To je sicer razumljivo, saj gre za lepo darilo, ki so ga otroci brez izjeme zelo veseli, a hkrati to pomeni, da kupujete “na slepo”. V tem primeru vam bodo gotovo v pomoč nasveti naših izkušenih prodajalcev, ki bodo na podlagi starosti, teže in opisa karakterja in gibalnih spretnosti otroka znali svetovati, kateri skiro izbrati. Tako boste z veliko večjo verjetnostjo domov prinesli pravi model, a tudi v primeru, ko bi se izkazalo, da bi bila boljša izbira kakšen drug skiro, vam bomo kupljeni otroški skiro pri nas z veseljem zamenjali. Prepričani smo, da boste med bogato ponudbo skirojev za najmlajše in malo starejše, za dekleta in fante, našli takšnega, ki bo vašemu otroku nudil obilo veselja in možnosti za razvoj gibalnih sposobnosti in z njimi povezane samozavesti.

Preberite si tudi...