Krema za sončne opekline

Krema za sončne opekline naj bo stalnica na vaših potovanjih

by

Krema za sončne opekline je pripomoček na katerega večina pomisli poleti, saj so poleti sončne opekline precej pogostejše kot pozimi. Vendar je pripekajoče sonce tudi pozimi – sploh, če smo kje visoko – lahko zelo močno, zato bi morala najboljša krema za opekline predstavljati “standarden del” naše opreme, ko se odpravimo na potovanje.

 

Kako je sestavljena sončna svetloba in zakaj nam pravzaprav škoduje?

Sončna svetloba je sestavljena iz spektra žarkov, ki imajo različne valovne dolžine. Svetloba, ki jo lahko vidimo, ima valovno dolžino od 400 do 700 nm. Na drugi strani ima človeškemu očesu nevidna ultravijolična (UV) svetloba krajšo (od 280 do 400 nm), nevidna infrardeča svetloba pa daljšo (od 700 nm do 1 mm) valovno dolžino. Svetloba z daljšo valovno dolžino na naši koži najverjetneje ne bo povzročila pretirane škode. Povsem drugače pa je s kratkovalovno UV-svetlobo, ki vpliva na celice kože. Le-ta lahko povzroči nastanek zelo reaktivnih prostih radikalov. Prav ti prosti radikali (gre pravzaprav za kisikove molekule) v celici povzročijo oksidativen stres, ki nastane zaradi neravnovesja med tvorbo prostih radikalov in sposobnostjo telesa, da jih nevtralizira z antioksidanti. Tako nam svetloba s krajšo valovno dolžino lahko povzroči precej škode, med drugim pa je ob daljši izpostavljenosti tveganje za razvoj kožnega raka precej večje.

Nanašanje sončne kreme

Opekline – da, tudi sončne – sodijo med najpogostejše poškodbe kože, vendar si lahko s kremo za opekline učinkovito pomagamo. Ko govorimo o opeklini govorimo o akutni lokalni okvari tkiva zaradi izpostavljenosti vročini, sevanju, kemikalijam ali elektriki. Vidimo torej, da se lahko opečemo tudi v primeru različnih nezgod – v kuhinji, ob likanju, prižiganju žara,… situaciji je pravzaprav veliko. Izjemno pomembno pa je, da znamo ob nezgodi hitro in predvsem pravilno ukrepati – uporaba kreme za sončne opekline nam ne uide.

Verjetno med nami ni nikogar, ki se v svojem življenju ne bi soočil z neprijetno opeklino, pa naj gre za sončno opeklino, ki je nastala na plaži, med hojo v gorah ali pa zgolj pri raziskovanju nove prestolnice. Vse opekline so precej neprijetne in potrebno jih je znati oskrbeti, pri tem pa nam lahko pomaga tudi krema za opekline.

 

Opekline je bolje preprečiti kot jih zdraviti

Sončne opeklineSeveda se vsi strinjamo, da je sončne opekline bolje že v osnovi preprečiti kot pa jih zdraviti. Možnosti za to je dan danes zares veliko. Najbolj razširjeno še zmeraj predstavlja krema za sončenje z visokim faktorjem zaščite. Vse več ljudi pa danes posega tudi po zaščitnih oblačilih. Gre za oblačila iz posebnega materiala, ki imajo – tako kot kreme – določen zaščitni faktor. Pozabiti pa ne smemo niti na pokrivalo, ki bo skrbelo, da naš obraz ostane v senci.

 

Neprijetna sončna opeklina – krema za sončne opekline je odlična oskrba

Kljub vsej previdnosti, ki jo posamezniki navadno namenjamo sončenju, sončnim kremam in nošenju zaščitnih oblačil, se lahko sončna opeklina dokaj hitro pripeti. Seveda so najbolj na udaru izpostavljeni deli telesa, predvsem obraz. Zgodi pa se tudi, da moč sonca podcenjujemo, včasih na zaščito celo pozabimo.

Tudi sončne opekline imajo več stopenj

Posledice prekomernega sončenja so dokaj hitro vidne. Najprej se le-te pokažejo kot kratkotrajne v obliki opekline. Vendar so precej neprijetne tudi dolgotrajne posledice sončenja. Prve sončne opekline lahko dobimo že po približno 15 minutni izpostavljenosti soncu, v kolikor nismo primerno zaščiteni. Če smo na plaži brez zaščite ali s slabšo zaščito več ur, bomo na koži najprej opazili rdečico. Gre za vnetni proces, blago opeklino, ki sicer največkrat povzroči zgolj neprijetne občutke in razdraženost kože, vendar po nekaj dneh izgine.

Naslednja stopnja pa so opekline, pri katerih občutimo bolečino, pokažejo pa se od 4 do 6 ur po sončenju. Močne bolečine zaradi opeklin lahko trajajo tudi do 48 ur po nastanku. Poleg vnete kože lahko nastanejo še mehurji in otekline, koža boli in srbi, pri najhujših oblikah lahko nastopi celo šok.

Med dolgotrajne posledice opeklin sonca največkrat uvrstimo povečano možnost za nastanek kožnega raka. Znano je tudi, da se pretirano osončena koža prej zguba, se hitreje postara, globlje opekline pa so velikokrat krivci za nastanek različnih infekcij, zaradi katerih nastaja celulit.

Krema za sončne opekline

 

Krema za sončne opekline nam bo pomagala k hitrejšemu okrevanju

Kljub temu, da vemo, kako kožo zaščititi, se nam tu in tam lahko zgodi, da zaščita enostavno ni zadostna, izpostavljenost soncu predolga ali pa smo se enostavno pozabili namazati s sončno kremo.

Ko začutimo, da nas je sonce opeklo, moramo reagirati hitro in pravilno. Prvi razumen ukrep je seveda umik v senco, vendar to ne bo dovolj. Telo je potrebno ohladiti. Najbolje je, da si privoščimo hladen tuš ali hladno kopel, lahko pa si pomagamo tudi z mrzlimi obkladki. Na tak način bomo zmanjšali bolečino in tudi oteklino nekoliko omilili.

Poleg tega moramo, ko nas opeče sonce, poskrbeti tudi za to, da spijemo zadosti tekočine. Za zdravljenje sončnih opeklin oziroma preprečevanje večje škode v celicah bo koristna tudi prehrana z več vitamini in antioksidanti, zato uživajmo čim več svežega sadja in zelenjave, saj bomo tako pomagali zmanjšati vnetja.

Najboljša krema za opekline bo kožo pomirila in nahranila

Seveda pa je potrebno opečeno kožo po tem, ko smo jo ohladili, tudi pomiriti. Najbolje je da to storimo s kremo za sončne opekline. Ta bo kožo pomirila in jo navlažila. Krema za sončne opekline bo nekoliko zmanjšala tudi oteklino, ki se je ob tem pojavila.

Preberite si tudi...