Pomoč za sončne opekline

Nastanek sončnih opeklin in njihova oskrba

by

Sončne opekline uvrščamo med površinske opekline kože oz. kožne povrhnjice, sodijo pa med opekline prve stopnje. Sončne opekline navadno nastanejo kot posledica (prekomerne) izpostavljenosti sončnim žarkom; pri tem gre za delovanje UV-B (sončnih) žarkov določenih valovnih dolžin, ki ob predolgi izpostavljenosti povzročijo opekline. Kot pri ostalih vrstah opeklin prve stopnje, ki jih sicer označujemo tudi kot površinske opekline, je poškodovana zlasti vrhnja plasti kože, tj. kožna povrhnjica, ne pa tudi tkivo ali kost pod njo. V kolikor sta poškodovani tudi slednji, gre za opekline druge oz. tretje stopnje, ki jih nikakor ne smemo zdraviti sami.

Kaj torej pomaga proti sončnim opeklinam? Najboljša je preventiva, kar pomeni, da se vsaj ob pripekajočem soncu temu ne bi smeli izpostavljati, ko je to najmočnejše, tj. med 11. in 15. uro. Obstajajo pa tudi drugi načini, in sicer pokrivala in primerna zaščitna oblačila ter sončna očala. Pri tem, kaj pomaga proti sončnim opeklinam, ni pravila, nujno pa je, da preprečimo stik z močnim sončnim sevanjem.

 

Kaj pomaga proti sončnim opeklinam in kako jih prepoznamo?

Ob prekomerni izpostavljenosti sončnim žarkom se nam sploh v toplejših mesecih kaj hitro pripeti, da nas opeče sonce. Kljub temu, da sončne opekline sodijo med najpogostejše opekline, pa je prav, da jih znamo ustrezno prepoznati in oskrbeti. Le tako bomo namreč vedeli, kaj pomaga pri sončnih opeklinah in kako ublažiti sončne opekline. Nanašanje sončne kremeV kolikor je naša koža zgolj rahlo otečena, pordela in občutljiva na dotik, gre za sončne opekline prve stopnje. Pri opeklinah druge in tretje stopnje se poleg rdečine navadno pojavijo tudi otekline in mehurji, ki jih spremljajo  srbenje, bolečina in občutek vročine. Pri (sončnih) opeklinah tretje stopnje pa nista poškodovana zgolj povrhnjica in tkivo, temveč tudi globlje plasti kože, pri čemer se koža zmehča in običajno obarva vijolično.

Vprašanje je, kaj pomaga proti sončnim opeklinam in kako ublažiti sončne opekline, odgovor pa se glasi: na začetku vedno s pomočjo preventive. Opekline najbolje preprečimo tako, da se ne izpostavljamo soncu, ko je to najmočnejše. Prav tako je dobro, da nosimo lahka bela oblačila, pokrivala in sončna očala. Kožo lahko zaščitimo tudi s pripravki za sončenje z ustreznim zaščitnim faktorjem.

Kaj pomaga pri sončnih opeklinah, ko te nastopijo?

Če nas kljub preventivi vendarle opeče sonce, moramo vedeti, kaj pomaga proti sončnim opeklinam. Blažje, tj. površinske, sončne opekline lahko oskrbimo že sami; kako torej ublažiti sončne opekline, da se kožna povrhnjica lahko kar najhitreje zaceli? V kolikor pride do opeklin, se je najprej najbolje umakniti na varno v senco, nato pa opečeni predel oskrbeti z obkladki (npr. hladilnimi blazinicami, ohlajenimi v hladilniku, hladno kopeljo ipd.).

Kar pomaga pri sončnih opeklinah so tudi različni pripravki, ki pomagajo hitreje zdraviti kožno povrhnjico, dobijo pa se tako na recept kot tudi brez recepta. Podjetje Tosama nudi najrazličnejše kakovostne gele in hladilne kreme za sončne opekline, ki lajšajo bolečino in manjšajo rdečino oz. oteklino od sončnih opeklin. Prav tako je po tem, ko nas opeče sonce, dobro piti veliko tekočine, npr. vode, pred morebitnimi vnovičnimi sončnimi opeklinami pa se je dobro zaščititi tako, da oblečemo gostotkana, lahka (bela) poletna oblačila. O tem, kaj pomaga proti sončnim opeklinam, se lahko posvetujemo tudi s strokovnjaki ali pa si o tem preberemo.

 

Vloga in delovanje krem za sončne opekline

Ko do sončnih opeklin pride, obstaja mnogo načinov, kako ublažimo sončne opekline. Najbolje je, da se najprej pozanimamo o vrsti opekline, v kolikor pa je ta zgolj površinska, pa opečeni del najprej oskrbimo z obkladki. Ko rdečina oz. oteklina izgineta, lahko pričnemo z oskrbo sončnih opeklin. Kaj pomaga pri sončnih opeklinah in celi ranjeno kožno povrhnjico? Pri Tosami svetujemo uporabo pripravkov, denimo hladilnih gelov in krem za sončne opekline, ki ne zgolj hladijo in blažijo vnetja, pač pa tudi zmanjšujejo alergijski odziv in srbenje.

Kako ublažimo sončne opekline, pa je odvisno tudi od nas samih in vrste ter mesta opekline; najboljši geli in kreme za sončne opekline vsebujejo kamilico in aloe vero, dobro pa je, da se izogibamo nanosu premastnih krem, gelov oz. mazil, s katerimi bi pordela koža samo oddajala toploto.

Krema za sončne opekline

Nanos gelov in krem za sončne opekline

Ko sončno opeklino, v kolikor ta le ni prehuda, oskrbimo z obkladki, je dobro, da nadaljujemo zdravljenje, da se lahko kožna povrhnjica kar najhitreje zaceli in obnovi. Najpomembnejše vprašanje pri tem je, kaj pomaga proti sončnim opeklinam in kako ublažiti sončne opekline. Svetuje se uporaba gelov, mazil in krem, ki vsebujejo aloe vero. Prav tako si lahko pomagamo tudi kar s sokom te rastline; oboje nanesemo neposredno na kožo in počakamo na to, da se vpije.

Poleg tega na pordelo in otečeno kožo dobro delujejo tudi kreme za opekline, ki so obogatene z vitaminom E. Kaj pomaga pri sončnih opeklinah, če si želimo naravnejših pripravkov? V tem primeru sončne opekline ublažimo z navadnim jogurtom, izogibati pa se moramo maslu, zelo mastnim kremam, kremam, ki vsebujejo alkohol in gelom za tuširanje, ki kožo preveč izsušijo.

Preberite si tudi...