Kako do kredita za hišo

Kredit za hišo – kako do kredita za hišo z ugodnimi pogoji

by

Kredit za hišo. Tema, ki marsikomu skodra živce in je kriva za marsikateri glavobol. Vsi se namreč zavedamo, da so cene nepremičnin vse višje, krediti pa se vsaj na prvi pogled zdijo težje dostopni. Kako do kredita za hišo in kako poskrbeti da bo ugoden in vam bodo pogoji ustrezali? Če se tudi vi sprašujete vse navedeno, vam bo naslednja vsebina v pomoč.

Kredit za hišo

Kako do kredita za hišo se velikokrat sprašujejo mlajše družine

Kako do kredita za hišo je navadno tematika, s katero se pretežno soočajo mlajši pari in mlajše družine, ki šele vstopajo na nepremičninski trg. Zaradi tega so še v posebej nezavidljivem položaju, saj so cene nepremičnin v Republiki Sloveniji vse višje, kredit za gradnjo hiše pa je tako sredstvo, ki posameznikom omogoča, da jim ni potrebno ostajati v najemnem razmerju, pač pa si lahko privoščijo lasten dom. Kljub vsemu pa se vse več mladih sprašuje, kako do kredita za hišo pod kar se le da ugodnimi pogoji.

Kredit za hišo – izračun nam lahko pomaga bolje razumeti našo finančno situacijo

Če se sprašujemo kako do kredita za hišo, je odgovor verjetno jasen – potrebno se bo odpraviti na banko, ki ponuja kredit za hišo. Preden se odločimo za najem kredita za hišo pri eni izmed bank ponudnic, se je dobro posvetiti tudi izračunu kredita za hišo. Z informativnim izračunom lahko enostavno preverimo, koliko kredita lahko dobimo, kakšni bodo pri tem obroki oziroma mesečna obveznost, obrestna mera, efektivna obrestna mera (EOM), stroški odobritve ter kolikšna bo doba odplačevanja.

Kredit za hišo izračun

Pogoji za kredit za hišo se razlikujejo od banke do banke

Da bi bila pot do kredita vsaj nekoliko enostavnejša, vam bomo vse skupaj skušali razložiti v korakih, kljub vsemu pa se malenkosti od banke do banke razlikujejo. Prvi korak je seveda izbira objekta, hiša ali stanovanje, za katerega kredit sploh najemamo. Pri tem se je potrebno prepričati, da je cena objekta realna.

Ko najdemo objekt, za katerega bomo kredit za hišo najeli, se je dobro lotiti prej omenjenega izračuna. Pri tem poglejmo več scenarijev in se pri kreditu za gradnjo hiše lotimo več izračunov, ki jih prilagodimo različnim scenarijem. Samo tako bomo namreč zares varni. Po tem, ko smo s spreminjanjem pogojev (čas trajanja odplačevanja kredita za hišo, znesek kredita) opravili izračun, moramo preveriti svoje finančne zmožnosti.

To pomeni, da je dobro, da pred posvetom v banki preveriti, kaj vse ta preveri v zvezi z našo kreditno sposobnostjo, ko pridemo na razgovor za najem kredita za gradnjo hiše, seznaniti pa se je dobro tudi z najpogostejšimi kreditnimi izrazi.

Kako do kredita za hišo – s fiksno ali spremenljivo obrestno mero?

Ko se odpravimo po kredit za gradnjo hiše k banki, je dobro vedeti tudi ali si želimo najeti kredit po fiksni ali po spremenljivi obrestni meri. Spremenljiva obrestna mera na prvi pogled izgleda nižja, kar pomeni, da bi moral biti tudi strošek kredita nižji. Vendar se lahko spremenljiva obrestna mera spremeni glede na vrednost EURIBOR, zato kredit z variabilno obrestno mero velja za manj gotovega.

Njegovo nasprotje je kredit za hišo s fiksno obrestno mero, ki bo ostala enaka za cel čas trajanja odplačevanja kredita. Gre za predvidljivejšo opcijo, saj si lahko posameznik v naprej preračuna mesečni strošek kredita in ostale finančne obveznosti temu prilagodi – je pa fiksna obrestna mera navadno nekoliko višja od variabilne.

Kako do kredita

Kako do kredita s pravilnim zavarovanjem?

Kredit bo potrebno tudi ustrezno zavarovati. Pri najemu kredita za hišo to navadno uredimo z najemom s hipoteko, kar pomeni, da je kredit zavarovan s samo vrednostjo nepremičnine.

Kaj lahko pričakujemo na posvetu za kredit za gradnjo hiše pri banki?

Banki bomo na posvetu o kreditu za hišo morali povedati kakšen kredit potrebujemo in kakšni so naši prihodki, obveznosti, družinski status, vzdrževani člani. Banka nam bo nato ponudila pogoje, pod katerimi nam je pripravljena dati kredit za gradnjo hiše. Ponudbo je potrebno preučiti in banki povedati ali se z njo strinjamo.

Seveda za sklenitev kredita za hišo potrebujemo tudi vso potrebno dokumentacijo. Katere dokumente bomo potrebovali, je odvisno od namena, vrste zaposlitve (redna zaposlitev, s.p. …) ter drugih dejavnikov in aktivnosti, kot so na primer zastava nepremičnine, zavarovanja, poplačila drugih kreditov ali obveznosti.

Kredit za gradnjo hiše

Preberite si tudi...