Sajenje sadnih dreves

Sajenje sadnih dreves – kaj vse morate vedeti?

by

Sajenje sadnih dreves zahteva veliko znanja. Pomembno je, da veste, kdaj je najprimernejši čas za sajenje sadnih dreves, katera drevesa bodo na določeni legi sploh uspevala, kako pripraviti zemljo na sajenje dreves, kako pripraviti sadike in podobno. Ne glede na to ali se odločite za sajenje dreves spomladi ali jeseni, boste za uspešno vzgojo sadja potrebovali veliko znanja.

Najprimernejši čas sajenja sadnih dreves

Se sprašujete ali je primernejši čas za sajenje dreves spomladi ali jeseni? Odgovor je na prvi pogled zelo enostaven – velike razlike med omenjenimi letnima časoma ni. Kljub temu pa vam svetujemo, da se za sajenje sadnih dreves odločite jeseni. Čeprav bo drevo uspevalo tudi, če ga zasadite spomladi, pa se bo rastlina posajena jeseni bolje ukoreninila. To pa ni edini razlog, zakaj je sajenje dreves jeseni bolj priporočljivo. V zimskih mesecih bo sadilna jama bolje napolnjena z vodo, rastlina pa ne bo trpela zaradi pretirane suše. Pomembno je le, da sajenja sadnih dreves ne izvedete prezgodaj. Posadite jih lahko takrat, ko rastlina ni več olistana.

Bodite pozorni na izbiro sadne vrste

Preden se lotite sajenja sadnih dreves, dobro premislite, katera sadna vrsta je za vašo lokacijo najprimernejša. Npr. če živite v notranjosti Slovenije ali nekje na višjih legah, morda kaki ni najprimernejša izbira. Če pa vam fige ali kakiji vseeno zelo dišijo, pa razmislite, kje na vrtu bi jih bilo najbolje posaditi. Glede na to, da so takšne vrste na mraz precej občutljive, bodite pri sajenju dreves pozorni, da jih posadite na sončni del vrta.

Sadna drevesa

Mesto sajenja dreves

Tako kot sončna lega, je tudi sestava zemlje zelo pomembna pri odločitvi mesta sajenja sadnih dreves. Toplo vam svetujemo, da zemljo, v katero želite posaditi sadna drevesa, odnesete v laboratorijsko analizo. Tako boste izvedeli, koliko hranil zemlja ima in kakšna je njena pH vrednost. Na podlagi teh podatkov se boste lažje odločili, katero sadno vrsto zasaditi in koliko jo je potrebno gnojiti. Vseeno pa se ne ustrašite, če se bo vaša zemlja izkazala za zelo nerodovitno. Vsako podlago se namreč da z ustreznim znanjem popraviti in prilagoditi. V primeru ilovnate zemlje, lahko vanjo dodate kompost, hlevski gnoj in kremenčev pesek. Pri sajenju dreves bodite pozorni tudi na globino zemlje. To je zelo pomembno iz več razlogov. Z dovoljšnjo globino zemlje boste drevo zaščitili pred morebitno sušo, poleg tega pa jih ne bo potrebno zalivati tako pogosto. Na globino zemlje morate biti pri sajenju sadnih dreves pozorni tudi zato, ker večina sadnih vrst slabo prenaša prekomerno vlago.

Pred sajenjem sadnih dreves izberite pravo sadiko

Čas sajenja dreves (spomladi ali jeseni) ne vpliva na to, kakšno sadiko je najbolje izbrati. Pri nakupu bodite pozorni, da imajo sadike vsaj tri debele korenine, iz njih pa naj poganjajo že manjše lasaste koreninice. Le-te so za rast zelo pomembne. Pred sajenjem morebitne poškodovane korenine odstranite in sadiko namočite za nekaj minut v zmes zemlje, komposta ali hlevskega gnoja. Posledično se bo zemlja bolje oprijela korenin.

Sajenje dreves

Sajenje sadnih dreves

Ko sta zemlja in sadika pripravljeni, se lahko končno posvetimo sajenju dreves. Priporočamo vam, da si pred samim sajenjem pripravite lopato in sadjarske škarje, količek, kompost ali hlevski gnoj, mineralno gnojilo in morebitno mrežo proti voluharju. Sadilna jama naj bo precej velika – široka 60 – 70 cm in globoka vsaj 50 cm. Pred sajenjem jo zasipajte, v obratnem vrstem redu, kot ste jo odkopali. Nato dodajte mineralno gnojilo, namestite mrežo proti voluharju in v košaro položite sadiko. Korenine morjo biti pred zasutjem s kompostom in hlevskim gnojem lepo razporejene. Pri sajenju dreves (spomladi ali jeseni) morate biti pozorni, da sadiko posadite tako globoko, kot je rastla v drevesnici. Pred zaključkom sajenja drevesa privežite ob pripravljeni količek. S tem je sajenje sadnih dreves končano.

Preberite si tudi...