Varilna maska

Varilna maska za najboljšo zaščito med varjenjem

by

Varilna maska sodi obvezno opremo, ki jo potrebuje vsak domači mojster ali profesionalni varilec. Ta med varjenjem, ki načeloma velja za nevarno delo, pri katerem je potrebna previdnost, pred žari in vročino, ki nastaja pri varjenju, zaščiti tako vaš obraz, celotno glavo in vrat.

Zaščitne varilne maske in aparati

Danes na trgu obstaja več vrst varilnih mask z različnimi lastnostmi, zato je včasih težko izbrati tisto, ki bi bila najbolj ustrezna. Načeloma je dobro, da izberete kakovostno zaščitno varilno masko, ki bo prilagojena načinu dela, s katerim se ukvarjate.

Čeprav so tovrstne maske na trgu prisotne že več let, pa gre razvoj tudi na tem področju naprej, pri čemer vlada vse večje povpraševanje po avtomatskih varilnih maskah z možnostjo samozatemnitve, ki jih boste našli v podjetju Pretent d. o. o. Tu vam poleg zaščitne opreme vrhunske kakovosti, nudimo tudi najrazličnejše varilne aparate, predvsem pa strokovno svetovanje pri nakupu.

Samozatemnitvena varilna maska

Samozatemnitvena varilna maska je vse bolj priljubljena

Tako kot poznamo različne načine varjenja in materiale, ki jih lahko varimo, obstaja tudi cela vrsta temu prilagojenih zaščitnih varilnih mask. Vsem je skupno to, da med delom ščitijo vaš obraz, glavo in vrat, vendar pa se med seboj razlikujejo po posameznih lastnostih oziroma funkcijah.

Prav zaradi različnih materialov, in samih varilnih tehnik, so potrebne tudi različne stopnje zaščite. Iz tega razloga je smiselno, da se odločite za nakup samozatemnitvene varilne maske z različnimi nastavljivimi lečami. Sodobne izvedbe imajo namreč leče z razponom od 9. do 13. razreda, ki so primerne za različne vrste dela.

Poleg izbire leč je dobro, da ste pri nakupu avtomatske varilne maske pozorni tudi na vrsto napajanja oziroma baterije. Samozatemnitvena varilna maska namreč nudi različne načine napajanja, na primer s solarnimi ali običajnimi baterijami, oziroma s kombinacijo obojih. Zlasti slednje se dobro obnesejo, saj vam ne bo treba skrbeti za njihovo zamenjavo.

Avtomatske varilne maske vrhunske kakovosti

Poleg lastnosti kot so leče in vrsta baterije je dobro, da izberete takšno izvedbo, ki bo izpolnjevala vsaj industrijske standarde. Za avtomatski tip trenutno velja, da mora izpolnjevati standarde EN378, kar pomeni, da je primerna za delovanje v okolju, kjer je ta standard določen.

Poleg tega zagotavlja filtracijo minimalne količine infrardečega sevanja, popolno UV zaščito, in odpornost proti udarcem. Če želite si lahko ogledate kredibilne podatke iz preizkusov za dokazovanje vzdržljivosti, učinkovitosti in moči.

Vsi našteti faktorji pa predstavljajo le nekatere značilnosti, na katere morate biti pozorni pri nakupu. Pomembni dejavniki, ki so še pomembni, so tudi občutljivost čelade, reakcijski čas, teža maske, vidljivost, kot tudi test na soncu. Optimalna naj bo zlasti vidljivost, saj ta vpliva na preciznost pri varjenju.

Avtomatske varilne maske

Zaščitne varilne maske z dobrim reakcijskim časom

Vsaka kakovostna maska se mora odlikovati po dobrem reakcijskem času, kajti iskre med varjenjem lahko nastanejo v vsakem trenutku. Običajen reakcijski čas za zanesljivo avtomatsko varilno masko znaša 1/2500 sekunde, če pa je daljši, bi morda morali razmisliti o nakupu nove.

Poleg reakcijskega časa sta pomembni tudi njena teža in velikost. Naj bo lahka in primerna velikosti vaše glave. Prav tako je zaželeno, da je oblazinjena, saj je nošnja potem še udobnejša. Vse to bo poskrbelo za udobje in delo brez skrbi, prav tako pa ne boste obremenjevali svojo glavo ali vrat.

Dodatna lastnost, po kateri se odlikuje dober model, je tudi občutljivost, ki jo je mogoče nastaviti s pomočjo gumba. Samozatemnitvena varilna maska se mora tako dobro odzivati na spremembe osvetlitve, po drugi strani pa ne sme biti tako zelo občutljiva, da bi se zatemnila v trenutku, z že samo rahlim povečanjem količine svetlobe.

Da bi izbrali pravi izdelek zase, je priporočljivo, da se obrnete na izkušenega strokovnjaka z mnogimi izkušnjami. V podjetju Pretent d. o. o. vam bodo priskočili na pomoč s svojo profesionalnostjo in raznovrstnostjo ponudb.

Varilna maska

Preberite si tudi...