priprava na razgovor za službo

Iščete delo? Optius ima rešitev za vas.

by

Ste šele na začetku karierne poti in iščete delo? Ne veste, kje in kako bi se lotili iskanja? Ali pa ste morda že obupali nad pošiljanjem prošenj za delo? Morda delate kaj narobe ali je vaš profil res nezaposljiv?

Velikokrat slišimo, da se za vsakega najde delo. Pa vendar je to za nekoga, ki vsak mesec pošlje na desetino prošenj za zaposlitev in le-te nikakor ne najde, bolj ko ne mlatenje prazne slame.

Pa vendar, zgoraj navedeno ni čisto iz trte izvito. Skoraj za vsakega se najde delo. Seveda pa je potrebno iskati delo ne le znotraj svoje profesije, temveč je včasih treba pogledati širše, se vprašati kakšne druge kvalitete in znanja imate, ter kaj bi lahko in kaj bi želeli delati.

Ko iščete delo, je najprej treba poiskati ustrezno podjetje, nato spisati cv oz. življenjepis in spremno pismo ter se tudi pripraviti na razgovor, v kolikor boste nanj vabljeni.

 

prošnja za delo

 

Kje iskati delo

Iščete delo, pa ne veste kje začeti? Pomembno je, da ste karseda dejavni in da obvestite čim širši krog prijateljev, da iščete delo. Že nekaj časa namreč velja, da se delo najlažje “najde” preko znancev in prijateljev. Kljub temu, da portalov ne gre zametavati, je res, da se bo vedno našel nekdo, ki bo vedel za kakšno prosto delovno mesto.

Naslednji korak naj bo brskanje po različnih portalih, kot je npr. Optius in ostalih družbenih omrežjih. Če imate v mislih podjetje, v katerem bi želeli delati, potem je najbolje, da se nekoliko pozanimate na njihovi spletni strani. Čeprav podjetje morda trenutno ne išče novih sodelavcev, jim lahko v vednost pošljete svoj cv življenjepis in se jim s tem predstavite. Tudi če vas ne bodo zaposlili takoj, si bo kadrovska služba najverjetneje zapomnila, da iščete delo in vas ob morebitnem prostem mestu tudi kontaktirala. Vsekakor je dobro poslati čim več prošenj za zaposlitev; že samo s tem si povečate možnosti, da boste pri eni od njih uspešni.

 

Dober življenjepis in spremno pismo opravita večino dela

Delodajalci za razpisano delovno mesto dobijo tudi po nekaj sto prošenj za zaposlitev. Tako delodajalcu ne preostane drugega kot da si za vsako prijavo vzame največ nekaj minut časa. Večina jih bo najprej prebrala spremno ali motivacijsko pismo in če se jim boste zdeli zanimivi, nadaljevala z vašim cv življenjepisom.

Oba dokumenta morata torej biti nekaj posebnega, nekaj izstopajočega, nekaj kar bo kadrovsko službo pritegnilo. Poznamo več vrst življenjepisov. To so kronološka oblika, funkcijska oblika in kombinirana oblika življenjepisa. Vsaka prošnja za delo pa mora biti natančno napisana in obogatena še s kakšnim zanimivim podatkom o vas. Dober cv oz. življenjepis je jasen, pregleden in jedrnat. Tudi oblikovno je lahko zanimiv, naj tudi z izgledom pritegne bralca. Vsekakor pa ne pozabite na slovnična pravila in tipkarske napake.

 

prošnja za zaposlitev

 

Pripravljeni na razgovor

Izvrstno ste opravili svoje delo in delodajalca je vaš življenjepis navdušil. Najverjetneje je, da bodo izbrali nekaj najprimernejših kandidatov in vas vse povabili na razgovor. Kaj pa sedaj?

Takoj za dobrim življenjepisom je to eden najpomembnejših korakov, ki vam bo omogočil zaposlitev. Delodajalcu morate pokazati, da smo ravno mi tisti, ki ga iščejo, hkrati, pa nikakor ne smemo lagati ali pa se napihovati, saj nekompetentnost na določenem področju slej ko prej pride na plano.

Za uspeh je dobra priprava na razgovor za službo ključnega pomena. Svetujemo vam, da se o podjetju dobro pozanimate. Poznavanje podjetja je namreč ključnega pomena, saj bo delodajalec tako videl, da se zanimate tudi za širši kontekst dela. Informacije o podjetju si lahko pridobite preko različnih medijev ali pa preko koga, ki je tam zaposlen.

Del dobre priprave na razgovor za službo je tudi vaja nastopa doma. Lahko vadite sami, ali pa za pomoč poprosite znanca ali prijatelja. V ogledalu opazujte svoj nasmeh in pazite na držo. Samozavesten vtis je pri razgovoru ključen. Več kot boste vadili, bolj samozavestni boste. Delodajalci vam bodo postavili nekaj vprašanj, na katere pa odgovarjajte karseda kratko in jasno. Ne trosite puhlic, tudi če česa ne veste natančno, je to bolje priznati in morda izpostaviti tisto, kar veste. Delodajalec bo cenil vašo iskrenost.

Zagotovo vas bodo na koncu povabili, da tudi sami kaj vprašate. Svetujemo vam, da s svojimi vprašanji pridobite čim več informacij o podjetju, saj vam bodo pomagala ugotoviti ali vam delo v tem podjetju sploh ustreza. Po navadi sta dovolj dve vprašanji, morda tri. Na koncu se seveda zahvalite za odgovore in dano priložnost.

 

cv življenjepis

 

Prvi vtis in morebitna naloga

Delodajalci se pogosto odločijo tudi za preizkuse znanja, ki jih predloži ožjemu krogu kandidatov, ki izpolnjujejo formalne pogoje. Naloge se vsekakor ne ustrašite, naj vam bo izziv, rešite jo kot jo najbolje znate. Z dokazanim znanjem namreč dopolnite svojo prošnjo za zaposlitev, ki je morda na podobni ravni kot pri ostalih kandidatih. Zato morate biti pri tem, ko iščete delo, pripravljeni tudi na tovrstno situacijo.

Treba je vedeti, da si delodajalec o vas ustvari vsaj delno mnenje že v trenutku, ko vas prvič zagleda. Zato na razgovor nikar ne zamujajte, pazite na svojo govorico, telesno držo in izbiro oblačil. Ne pozabite tudi na nasmeh in pozitivno energijo, to bosta vaša največja zaveznika, ko iščete delo.

 

Usvojite novo znanje

Nikakor ne najdete dela zase? Včasih zgolj prošnje za delo niso dovolj. Morda je čas, da se česa na novo naučite. Dandanašnji so na voljo razne delavnice, izobraževanja za odrasle in tečaji. Morda se boste naučili novega jezika, ali pa se naučili šivati in se potegovali za službo v tekstilni industriji, čeprav imate diplomo iz matematike. Morda pa je napočil čas, da svoj hobi spremenite v službo. Zapomnite si, le tisti, ki dela kar mu je všeč, je tudi zares srečen in uspešen.

Preberite si tudi...