Dnevni vložki

Dnevni vložki: 5 razlogov, zakaj sintetične zamenjati za bombažne vložke

by

Dnevni vložki so izdelek, ki ga skoraj vsaka ženska nosi v svoji torbici, zagotovo pa izdelek za katerega večina žensk vsak mesec porabi kar nekaj denarja. Ker jih uporabljamo tako pogosto, je potrebno dobro premisliti, katere dnevne vložke dejansko uporabljati. Že res, da so odišavljeni vložki prepojeni z visoko vpojnimi praški ali drugimi sredstvi zelo priljubljeni. Ženske jih izbirajo tudi zato, ker imajo tiste dni v mesecu »tam spodaj« močnejši vonj. Pa vendar so bombažni vložki tista pravi izbira. Naravni vložki namreč pripomorejo k zdravju nožnice.

 

Naravni vložki zmanjšajo možnost vnetij

Vnetje nožnice je nekaj s čimer se skoraj vsaka ženska sreča vsaj enkrat v življenju. Čeprav so lahko tovrstna vnetja nenevarna in včasih tudi hitro ter enostavno ozdravljiva, pa so vsekakor nadležna in boleča.

Do vnetja nožnice, pa ne glede na to ali govorimo o bakterijskem ali glivičnem vnetju, pride iz različnih razlogov. Denimo zaradi preredkega ali prepogostega umivanja, uporabe agresivnih ali preveč odišavljenih mil ter drugih preparatov za umivanje intimnih predelov, zaradi pogostih spolnih odnosov brez zaščite ali pogostega menjavanja spolnih partnerjev ter zaradi številnih drugih razlogov.

Dnevni vložki, ki jih uporabljamo med menstruacijo, so zagotovo eden od pomembnih dejavnikov. Če vemo, da lahko vnetje povzroči že umivanje intimnih predelov z agresivnimi mili in drugimi sredstvi in vemo, da to v resnici opravimo zelo hitro, kako torej ne bi težave povzročili dnevni vložki iz umetnih materialov, odišavljeni z močnimi dišavami, če jih nosimo tudi po uro, dve in več? Prav zaradi tega bomo do svoje nožnice najbolj prijazne, če bomo izbrale naravne vložke. Ti zaradi svojih lastnosti zmanjšajo možnost vnetja nožnice in lahko celo pripomorejo, da je le-to blažje, če do njega že pride.

Dnevni vložki za celodnevno udobje

Dnevni vložki iz naravnih materialov dihajo s telesom

Posamezniki, ki imajo težave s kožo, lahko po večini izbirajo samo oblačila iz naravnih materialov, kot je denimo bombaž. Sintetični dodatki jim namreč lahko povzročajo težave, kot so izpuščaji, rdečica in srbečica kože. Podobno je tudi z ženskami, ki imajo občutljivejšo nožnico. Dnevni vložki iz umetnih materialov niso primerni zanjo in njihova uporaba lahko pripelje tudi do vnetja nožnice. Takšne ženske lahko posledično posegajo le po naravnih dnevnih vložkih. Bombažni vložki bodo namreč poskrbeli, da bo flora v njihovi nožnici ostala nespremenjena, vnetja pa bodo redkejša.

Posledično lahko rečemo, da so prav bombažni vložki najbolj primerna izbira tudi za vse druge ženske. Flora v nožnici je namreč vedno občutljiva in kakršna koli sprememba, ki vpliva na njeno kislost, lahko povzroči vnetja, še posebej v času, ko ženski oslabi tudi imunski sitem. Sintetični dnevni vložki ne bodo dihali s telesom, tako kot denimo sintetična oblačila niso dovolj zračna in se v njih lahko zelo hitro spotimo. Po drugi strani bodo naravni vložki dovoljevali kroženje zraka, kar bo pripomoglo, da se bo ženska počutila bolje. Njen vonj »tam spodaj« bo manj izrazit, saj ne bo pomešan še z veliko količino znoja. Bombažni vložki pa bodo zaradi svoje zračnosti poskrbeli tudi, da ne bo prišlo do prevelikega drgnjenja med kožo in dnevnim vložkom.

 

Bombažni vložki so pH nevtralni

Kot smo že omenili, je flora v nožnici bolj kisla kot bazična, v njej pa mora biti dovolj dobrih bakterij, ki bodo poskrbele za zdravje nožnice. Kislost se lahko poruši zelo hitro. Že moški izločki med spolnim odnosom so denimo bazični in lahko porušijo kislost v nožnici, ko pridejo v stik z njo. Kaj šele, ko govorimo o dnevnih vložkih, ki niso narejeni iz naravnih materialov in jih uporabljamo po več ur.

Sintetični dnevni vložki lahko kislost povečajo ali zmanjšajo, bombažni vložki pa so pH nevtralni in zato ne bodo imeli posebnega vpliva na floro v nožnici in bodo do nje prijaznejši.

Ženski dnevni vložki iz organskega bombaža

Naravni vložki so udobnejši

Čeprav se nam bo na prvi pogled zdelo, da so sintetični dnevni vložki udobnejši, saj so odišavljeni in zato zmanjšujejo moč naravnega vonja nožnice ter so zaradi dodanih vpojnih praškov zelo vpojni, so naravni vložki, narejeni iz bombaža v resnici udobnejši. Zakaj?

  • Dopuščajo pretok zraka in zato zmanjšujejo potenje.
  • Mehkejši so in dajejo koži prijetnejši občutek.
  • Proti nekaterim pričakovanjem so zelo vpojni.
  • Ne vplivajo na floro v nožnici in zato preprečujejo vnetja.
  • Zaradi naravnosti materiala med nošenjem pride do manj drgnjenja med dnevnim vložkom in kožo. Posledično redkeje pride do vnetja in odrgnin kože na območju intimnih predelov, ki so lahko še kako boleče.

 

Bombažni vložki so prijaznejši do okolja

Najpogostejši, morda celo edini material iz katerega so narejeni naravni vložki, je seveda bombaž. Niso pa vsi bombažni vložki enaki.

Ugotovili smo že, da so bombažni vložki najboljša izbira, saj so udobnejši in bolj prijazni do našega telesa. Če se že odločimo za naravne vložke, pa je zagotovo najboljše, da posežemo po dnevnih vložkih iz organskega bombaža. Zakaj? Imajo vse lastnosti bombažnih vložkov, le da so naravni vložki iz organskega bombaža prijazni ne le do nas, temveč tudi do družbe. Kako? Organski bombaž se prideluje brez pesticidov, dnevni vložki iz organskega bombaža pa so tudi v celoti razgradljivi.

Preberite si tudi...