Vnetje nožnice: kako ga prepoznati in zdraviti

by

Vnetje nožnice je težava, s katero se v nekem obdobju življenja sreča skoraj vsaka ženska. Možnosti za tovrstne težave se povečajo, ko pride do hormonskih sprememb ali padca imunskega sistema, pogosto pa k pojavnosti pripomorejo tudi ženske same s svojim načinom življenja.

Čeprav je vnetje nožnice nadležno, sploh, če postane kronična težava, pa se da k sreči hitro pozdraviti. Včasih izzveni kar samo od sebe, spet drugič je potrebno zdravljenje bodisi z zdravili, ki jih je mogoče dobiti v lekarnah brez recepta, bodisi z obiskom ginekologa, ki nam predpiše zdravila.

 

Izcedek iz nožnice bo pokazal za katero vrsto vnetja gre

Vnetje nožnice se kaže na več različnih načinov. Kako se bo pokazalo, je predvsem odvisno od tega ali gre za glivično ali bakterijsko vnetje nožnice. Najpogostejši pokazatelj vrste vnetja je izcedek iz nožnice.

Neprijetne bolečine ob vnetju nožnice

Če gre za glivično vnetje nožnice, bo izcedek obilnejši kot sicer, še vedno pa bo belkaste barve in brez vonja. Spremljala ga bosta srbeč ali pekoč občutek v nožnici, ki se bo med spolnim odnosom in uriniranjem še povečal, in pordelost spolovila. V primeru, da gre za enostavnejšo obliko glivičnega vnetja, težava pogosto izzveni sama po sebi, mogoče pa si je pomagati tudi z zdravili, ki jih v lekarni dobimo brez recepta. V primeru, da je vnetje nožnice bolj zapleteno, pa je potrebno poiskati pomoč ginekologa.

Bakterijsko vnetje nožnice bo – nasprotno – povzročilo izcedek iz nožnice, ki bo spremenil barvo. Najpogosteje bo izrazito bel ali siv, morda celo gnojno zelen, njegov vonj pa bo spominjal na vonj po ribah. Povečan, gostejši izcedek iz nožnice bo spremljal tudi pekoč ali boleč občutek v nožnici. Tudi bakterijsko vnetje lahko izzveni samo po sebi, a če se to kmalu ne zgodi ali se bolečine povečajo, je nujno potrebno obiskati ginekologa, saj se lahko vnetje v določenih primerih razširi celo na jajčnike, jajcevode in maternico.

 

Ni vsak izcedek iz nožnice pokazatelj vnetja

Kljub temu, da je prav izcedek iz nožnice najboljši pokazatelj za katero obliko vnetja nožnice gre, se je treba zavedati, da ni vsak izcedek pokazatelj vnetja. Izcedek iz nožnice ima namreč prav vsaka ženska, dnevno pa ga izloči v povprečju okrog 1 g.

V njem se nahajajo elektroliti, epitelijske celice, organske snovi, različni mikroorganizmi in – seveda – voda. Količina izcedka se spreminja glede na ženski ciklus, pa tudi na njeno starost.

 

Glivično in bakterijsko vnetje nožnice: nekatere prakse možnosti zanj povečajo

Kljub temu, da vnetje nožnice lahko doleti prav vsako žensko, pa nekatere ženske prakse možnosti za to še povečajo. Zelo pomemben dejavnik je denimo higiena. Za nožnico tako ni zdravo ne pomanjkanje higiene intimnih predelov, ne prekomerno umivanje le-teh. Vsaka nožnica ima namreč svojo floro, v kateri se nahajajo »dobre« bakterije, ki so nujno potrebne za njeno zdravje. S prekomernim umivanjem jih lahko speremo in s tem pripomoremo, da se zaščita nožnice zmanjša. Vnetje lahko povzročijo tudi preveč agresivna mila ali druga sredstva za čiščenje intimnih predelov, odišavljen toaletni papir, vložki iz sintetičnih materialov, tesna oblačila in še marsikaj.

Še eden od pomembnih dejavnikov, ki lahko pogosto privede do glivičnega ali bakterijskega vnetja nožnice, so pogosti spolni odnosi brez zaščite in pogosto menjavanje spolnih partnerjev. Moški izločki so namreč bazični, flora v nožnici pa je nekoliko bolj kisla, zato lahko ob trčenju snovi pride do težav.

 

Vložki naj bodo iz naravnih materialov

Organski vložki, primerni za vnetje nožniceTako kot nožnici ne odgovarjajo agresivna mila in denimo odišavljeni robčki za brisanje intimnih predelov, ji ne odgovarjajo niti sintetični vložki. Da bi preprečili vnetje nožnice je tako med menstruacijo priporočljiva uporaba bombažnih dnevnih vložkov.

Zaščitni vložki iz organskega bombaža, ki omogočajo kroženje zraka, bodo namreč pomagali, da se bodo v nožnici tvorile »zdrave« bakterije, ta pa bo »dihala« skupaj z njimi, kar bo onemogočilo razvijanje slabših bakterij, ki povzročajo vnetje. Vseeno pa je potrebno vse vložke redno menjavati in tudi tako pripomoči, da do vnetja nožnice ne bo prišlo.

 

Da bo vnetje nožnice čim redkejše in blažje!

Dejstvo je, da ne glede na to, kako bomo skrbeli za svoje intimne predele, do vnetja nožnice lahko pride. Vseeno pa lahko ženske naredimo veliko, da se to zgodi čim redkeje. Če se že, pa da so težave blažje in hitreje izzvenijo. Kaj lahko torej storimo?

  • Redno skrbimo za pravilno higieno intimnih predelov, ob enem pa poskrbimo, da se ne umivamo prepogosto.
  • Ne uporabljamo agresivnih mil in drugih preveč odišavljenih preparatov za umivanje in nego intimnih predelov.
  • Uporabljamo vložke iz naravnih materialov in jih redno menjavamo.
  • Nosimo bombažno spodnje perilo.
  • Nosimo oblačila iz čim bolj naravnih materialov in takšna, ki nam niso pretesna.
  • Ne ostajamo dolgo v mokrih kopalkah.
  • Med spolnimi odnosi uporabljamo zaščito.
  • Redno spremljamo dogajanje v nožnici in sestavo ter vonj izcedka iz nožnice.
  • Ob kakršnih koli težavah, ki ne izzvenijo v dnevu ali dveh ali se pogosto ponavljajo, poiščemo pomoč ginekologa.

Preberite si tudi...