varjenje mig mag

Varjenje pločevine ni bilo še nikoli lažje kot je sedaj

by

Varjenje je postopek spajanja na podlagi visoke temperature, ki sproži taljenje materiala. Postopek varjenja ne poveže le dveh kosov, kot pri spajkanju, temveč z uporabo ekstremne vročine in včasih dodajanja drugih kovin ali plinov povzroči, da se kovinske strukture obeh kosov med seboj povežejo in postanejo eno.

Varjenje torej ločimo od tehnik taljenja kovin z nižjo temperaturo, kot je trdo spajkanje, ki običajno ne stopijo osnovne materiala.

Varjenje običajno vključuje tudi uporabo polnilnih ali potrošnih materialov. Kot že ime pove, se ta uporablja za polnjenje ali zbiranje staljenega materiala, ki pomaga olajšati tvorbo močne povezave med navadnimi kovinami.

Samo varjenje se izvaja z uporabo različnih virov energije. Primeri vključujejo plinski plamen (ki ga poganja kemikalija, kot je acetilen), električni oblok (elektrika), laser, elektronski žarek, trenje in ultrazvok. Obstajajo različne tehnike varjenja, ki ustrezajo varjenju na prostem, pod vodo in celo v prostoru.

Vrste varjenja

Varjenje se v metalurgiji uporablja že tisočletja. Čeprav je bilo kovaško varjenje, pri katerem so kovači s segrevanjem in kladivom združevali železo in jeklo, nekaj časa edina izvedljiva tehnika. Vse se je spremenilo v 19. stoletju, ko so bile razvite bolj napredne metode, kot sta varjenje z oblokom in varjenje z oksigorivom.

Najbolj pogosto se za varjenje pločevine uporablja:

  • ROBOTSKO VARJENJE: optimizira porabo materiala in časa, pomeni višjo kakovost, varjenje brez kakršnihkoli odstopanj in možnost neskončno ponovitev.
  • ROČNO VARJENJE se uporablja pri manjših serijah oziroma unikatnih izdelkih.
  • MAG VARJENJE je cenejše in zelo primerno za preprostejše izdelke.
  • MIG VARJENJE omogoča varjenje debelejših materialov, zvar je čist in gladek.
  • TIG VARJENJE zagotavlja najmočnejše zvare, ki so zelo odporni proti koroziji.
  • TOČKOVNO VARJENJE je odlična rešitev pri varjenju vseh vrst pločevine.

varjenje pri skitti

Različne vrste varilnih aparatov

Obstaja kar nekaj različnih vrst varilnih aparatov. Ti stroji ustvarjajo toploto, ki topi kovinske dele, tako da jih je mogoče spojiti. Vendar ni niti enega varilnega aparata, ki bi bil primeren za vse varilne namene.

Večje varilne aparate običajno najdemo na industrijskih lokacijah, kot so tovarne, manjši pa so bolj primerni za domače ali amaterske namene.

Po mnenju nekaterih strokovnjakov obstajajo štiri glavne vrst varilnih aparatov:

  • Varilni aparati za MIG MAG varjenje (kovinski inertni plin).
  • Varilni aparati za TIG varjenje.
  • Varilni aparati za točkovno varjenje.
  • Varilni aparati za obločno ali MMA varjenje.

Varilni aparati MIG so za najboljši pri večini vrst varjenja pločevine, bodisi doma bodisi v tovarni. Običajno lahko z njim varimo različne kovine, vključno z blagim jeklom, nerjavnim jeklom in celo aluminijem.

MIG varjenje je postopek obločnega varjenja, pri katerem se skozi varilno pištolo v varilni bazen dovaja neprekinjena trde žična elektroda, ki povezuje oba osnovna materiala. Zaščitni plin, poslan skozi varilno pištolo, ščiti varilni prostor pred onesnaženjem.

MIG MAG varjenje je običajno precej hitro in zagotavlja dolg oblok, tudi če elektrode niso popolnoma napolnjene.

Varjenje z varilnimi aparati MIG MAG je na splošno najboljša izbira za pritrditev predmetov na primerno površino. Ti varilni aparati so ponavadi kakovostni in imajo dolgo življensko dobo. Slednji proizvajajo majhno iskro, kar olajša nadzor varjenja. Varjenje mig mag je najprimernejši način za varjenje trdnih jedernih materialov in materialov iz pretoka. S tovrstnimi aparati lahko varimo blago jeklo, nizkoogljično jeklo, legirano jeklo itd.

Varjenje z varilnimi aparati TIG je bolj specializirano in zagotavlja čist zvar brez brizganja, isker ali hlapov. S to vrsto varjenja lahko obdelujemo zlitine iz nerjavečega jekla, medenine, zlata, magnezija, aluminija, bakra in niklja.

Varilni aparati TIG običajno niso primerni za terensko delo, so pa odlični za popravilo poškodovanih delov.

Aparati za točkovno varjenje se običajno uporabljajo za spajanje prekrivanj med stvarmi, kot so jeklene pločevine. Pri tovrstnem varjenju običajno uporabljamo elektrode.

Točkovno varjenje ima veliko prednosti pred drugimi, kot denimo učinkovit izkoristek moči, preprosta avtomatizacija itd. Tovrstne varilne aparate pogosto najdemo v industriji motornih vozil. Prav tako so na splošno veliko cenejši od njihovih alternativ.

Varjenje s kovinskim oblokom, znano tudi kot varjenje s palico, uporablja električni tok, ki teče iz reže med kovino in varilno palico. Pri tej vrsti varjenja se električni tok uporablja za ustvarjanje loka med osnovnim materialom in polnilno palico (imenovano tudi elektrodna palica). Polnilna palica je prekrita s tokom, ki preprečuje oksidacijo in kontaminacijo s proizvodnjo plina ogljikovega dioksida med varjenjem.

Kako dobiti najmočnejši zvar?

Odgovor na to vprašanje ni tako preprost, kot se morda zdi. Najboljši zvar je odvisen od zadevnega osnovnega materiala in predvidene uporabe. Vsaka tehnika varjenja ima svoje edinstvene prednosti in slabosti.

Po navedbah strokovnjakov iz družbe Skitti, družinskega podjetja kjer sicer za varjenje pločevine ponujajo MIG MAG varjenje, TIG varjenje, točkovno varjenje, ročno in robotsko varjenje, celo varjenje na vrtljivi mizi 700x500x500mm, bi lahko bila najmočnejša vrsta zvara varjenje s palico. Če šteje čista trdnost in debelina materiala, ki ga je mogoče variti, potem je varjenje s palicami zmagovalno. Metoda varjenja s palicami oziroma elektrodami je edina sposobna variti litoželezo, poleg tega je možno variti tudi na umazane materiale in v težkih vremenskih pogojih.

Toda to ne pomeni nujno, da je varjenje s palico najboljša izbira za vse scenarije. MIG MAG varjenje se lahko uporablja za širši izbor kovin različnih debelin, medtem ko TIG varjenje proizvaja najkakovostnejše zvare, zlasti ko gre za tanke kovine.

Preberite si tudi...