Urološka ambulanta

Urološka ambulanta – zanesljivi pregledi brez čakalnih vrst

by

Urološke ambulante so v prvi vrsti namenjene predstavnikom moškega spola, saj je urologija znana kot medicinska veda, ki se posveča tako obravnavi kot tudi zdravljenju bolezni spolnih organov pri moški. Še zdaleč pa urološki pregledi ne služijo zgolj pregledovanju moških spolnih organov, temveč diagnosticirajo tudi težave in bolezni sečil pri obeh spolih, pri tem pa določijo nadaljnji potek zdravljenja. V urološko ambulanto smo torej napoteni tedaj, ko imamo bodisi probleme s sečili in izločanjem bodisi smo – kot predstavniki moškega spola – soočeni s težavami oz. boleznimi spolnih organov. K urologu se lahko odpravimo z napotnico ali pa se odločimo za samostojen (preventivni) urološki samoplačniški pregled. Urolog – samoplačniški ali tisti, ki deluje s pomočjo t. i. koncesije – med pregledom ustrezno diagnosticira naše težave s sečili in oz. ali s spolnimi organi, pri tem pa predlaga ustrezen način zdravljenja ali pa morebitno nadaljnjo zdravniško obravnavo. Omenjene ambulante izvajajo vrsto raznolikih pregledov, med najpogostejše pa sodijo specialistični urološki pregled, ultrazvočna preiskava sečil, ultrazvok prostate, urinski testi in ostali specialistični pregledi.

Urolog s koncesijo ali urolog samoplačniško?

V kolikor se soočamo s težavami sečil, se lahko odločimo bodisi za obisk zasebne urološke ambulante bodisi za urologa s koncesijo. Ne glede na to, kam gremo, so urološki pregledi priporočljivi zlasti za ljudi (mdr. predvsem za moške) po 40. ali 50. letu starosti, še posebej pa takrat, ko so v družini že prisotne kakršnekoli urološke bolezni. Pri diagnosticiranju in preventivi nam namreč lahko pomaga prav urologija. Samoplačniki se pri tem lahko mnogokrat tudi sami odločijo za vrsto pregleda, ki bi ga želeli opraviti. Pacienti, ki se raje odločijo za urologa s koncesijo, pa te izbire mnogokrat nimajo. V zasebni urološki ambulanti Aristotel najpogosteje obravnavano paciente z raznimi obolenji sečil, posvečamo pa se tudi bolnikom z boleznimi prostate. Sprva vedno najprej opravimo diagnostiko, ki nam pomaga ne le pri natančnejšem diagnosticiranju izvira bolezni, temveč tudi pri svetovanju o nadaljnjem zdravljenju.

Kdaj se je smiselno odpraviti na urološki samoplačniški pregled?

V uroloških ambulantah običajno naletimo na bolnike tako moškega kot tudi ženskega spola, ki se soočajo z obolenji oz. boleznimi sečil, kot denimo vnetji mehurja, pogostim in bolečim uriniranjem ipd., in spolnih organov. Še pred samim urološkim (samoplačniškim) pregledom je zaželeno, da s seboj prinesemo morebitne izvide (denimo laboratorijske izvide krvi in ostalih preiskav), saj slednje lahko pomagajo pri nadaljnji diagnostiki urologa. Samoplačniki se lahko nato odločijo za poljuben pregled, pri čemer pa jim nedvomno svetujejo za to usposobljeni urologi. Nekateri izmed pregledov, ki se v (zasebnih) uroloških ambulantah najpogosteje izvajajo, so vsekakor specialistični urološki pregled, ultrazvočna preiskava sečil, UZ prostate in t. i. Uroflow test, s katerim merimo pretok urina.

Urološka ambulanta

Katere preglede izvajajo zasebne urološke ambulante?

Podobno kot v ostalih ustanovah tudi v zasebni urološki ambulanti Aristotel opravljamo raznovrstne preglede, s katerimi skušamo kar najbolje svetovati in pomagati svojim pacientom, ki se odločijo za obisk urologa. Samoplačniško se tako – poleg ostalih »klasičnih« pregledov, kot na primer ultrazvočne preiskave sečil, bakteriološke preiskave urina itd. – osredotočamo zlasti na preglede, kot so denimo Uroflow, celokupni PSA in urinski test SelectMDx. Z omenjenim testom Uroflow lahko uspešno izmerimo pretok urina, z njim pa ugotovimo morebitne urinske motnje. Celokupni PSA, tj. prostatični specifični antigen, je test, ki nam pokaže prisotnost tega proteina ob delovanju in raznih boleznih prostate. V zasebni urološki ambulanti Aristotel vam poleg celokupnega PSA nudimo tudi dodatne preglede, s katerimi ugotavljamo izvor zvišanja prostatičnega specifičnega antigena, ki mu lahko botruje bodisi vnetje prostate, benigna širitev tumorja ali pa celo rak.

Ultrazvočne preiskave sečil in prostate

Čeprav so urološke ambulante namenjene obema spoloma, ki se srečujeta z boleznimi sečil (tako moški kot tudi ženske) in spolnih organov (samo moški), v njih pogosteje svetujemo in pomagamo predvsem predstavnikom moškega spola po 40. oz. 50. letu starosti. Prav pri tej starosti namreč pridejo do izraza določena obolenja sečil in ali prostate, pri katerih mora posredovati urolog. Samoplačniško lahko tako takoj opravimo pregled in ugotovimo prisotnost bolezni. Nekatere izmed njih lahko ugotovimo že zgolj ob ultrazvočni preiskavi sečil, ultrazvoku prostate ali bakteriološki preiskavi urina, ob bolj agresivnih pa so nujne dodatne preiskave. Mednje sodi tudi t. i. urinski test SelectMDx, s katerim lahko brez biopsije predvidimo agresivnost raka na prostati. Glede na to, da gre za eno izmed najpogostejših vrst raka, zgodnjemu odkrivanju le-tega in zdravljenju pripisujemo velik pomen.

Urologija samoplačniško – cene in kakovost storitev

Na urologijo samoplačniško se je smiselno odpraviti takrat, ko je pregled sečil in oz. ali prostate nujen, saj nam v takšnem primeru le zasebne urološke ambulante omogočajo dovolj hiter in kakovosten pregled. Urolog – samoplačniško ali s koncesijo – pred samo preiskavo vedno opravi pregled pacienta, šele nato pa sledijo preiskave. Med pregledi prostate in sečil v urološki ambulanti Aristotel najdemo sledeče storitve: specialistični urološki pregled, celokupni PSA, ultrazvok prostate, ultrazvok sečil, merjenje pretoka urina (Uroflow), kompletni pregled prostate, bakteriološko preiskavo urina oz. sperme, SelectMDx testiranje, menjavo urinskega katetra in ostale potrebne preglede.

Preberite si tudi...