Urološka ambulanta

Samoplačniški obisk urologa v urološki ambulanti brez čakalnih vrst

by

Urološka ambulanta je ambulanta, kjer obravnavamo paciente z obolenji prostate in sečil. Čeprav je primaren delež bolnikov moških, je namenjena tudi ženskam, ki se srečujejo z vnetjem mehurja ter pogostim uriniranjem. Obolenje je v urološki ambulanti s pomočjo ustreznih preiskav odkrito hitro in zdravljeno na način, ki ga predpiše urolog. Samoplačniško se lahko naročite na pregled v naši ambulanti Aristotel v Krškem ali Aristotel, zdravstveni center d. o. o. v Novem mestu. Pregled v zasebni urološki ambulanti je priporočljiv za vse s težavami pri uriniranju, s prostato in sečili.

 

Samoplačniški pregled na urologiji je priporočljiv za moške srednjih let

Urologija je medicinska veda, ki obravnava bolezni in zdravljenje sečil pri ženskah, moških ter bolezni spolnih organov pri moških. Bolnike obravnava urolog. Samoplačniško in preventivno priporočamo obisk urološke ambulante vsem moškim po 50. letu starosti in tistim po 40. letu, ki imajo v družini prisotne urološke bolezni. V zasebni urološki ambulanti Aristotel, zdravstveni center d.o.o. nudimo storitve, kot so UZ prostate, UZ sečil, celokupni PSA (prostatični specifični antigen), Uroflow (merjenje pretoka urina), kompletni pregled prostate, bakteriološka preiskava urina, menjava urinskega katetra, bakteriološka preiskava sperme in specialistični urološki pregled.

Pregled v urološki ambulanti

Preprečimo urološka obolenja s samoplačniškim pregledom na urologiji

Moški v srednjih letih so bolj izpostavljeni povečanju prostate, akutnemu vnetju prostate, sečnim kamnom in raku prostate. Povečana prostata je eden izmed najpogostejših razlogov za pregled pri urologu. Samoplačniško se lahko na pregled naročijo vsi moški, katerih povečana prostata vpliva na pogostost in hitrost uriniranja. Kompletni pregled prostate obsega UZ prostate in sečnega mehurja, Uroflow (merjenje pretoka urina), UZ meritev zastanka po mikciji (ostanek urina v mehurju) in pregled pri urologu. Samoplačniški pregled zajema tudi T-PSA prostatični antigen test, kjer se celokupni PSA protein prikaže pri odvzemu krvi. Uroflow je merjenje pretoka urina. S pomočjo naprave, ki zabeleži, kako hiter je pretok urina, ugotovimo, za kakšne urinske motnje gre. Akutno vnetje prostate povzročijo bakterije, preveliko uživanje alkohola ali izpostavljenost mrazu.

Nenaden pojav vnetja, za katerega so značilne zvišana temperatura, zastajanje urina, boleče in oteženo uriniranje ter boleča prostata se največkrat konča na urologiji. Samoplačniški kompletni pregled prostate je izjemno pomemben za vse moške srednjih let, saj s starostjo narašča možnost za razvitje raka prostate. Rak prostate je eden izmed najpogostejših malignih tumorjev pri moških.

 

V urološki ambulanti Aristotel izvajamo test urina SelectMDX

Preventiven pregled v urološki ambulanti je ključen pri zgodnjem odkritju raka prostate. Raka, ki se razvija počasi in brez posebnih simptomov, je zmožen odkriti le urolog. Samoplačniško lahko neinvazivni biomarkerski urinski test SelectMDx opravite v naši urološki ambulanti. Test, ki predstavlja najnovejši standard diagnostike raka prostate, napoveduje tveganje za prisotnost agresivnega raka. Urinski test SelectMDx na osnovi prisotnosti biomarkerjev raka prostate v urinu izračuna tveganje za rakasto obolenje. Na podlagi testa se urolog odloči, ali bo bolnika napotil na biopsijo ali ga bo rutinsko spremljal še naprej. Test je veliko manj invaziven kakor biopsija in izjemno zanesljiv, saj negativni rezultat pravilno predvidi v kar 98 %.

Urološka ambulanta

Pregled prostate vključuje UZ prostate, celokupni PSA test in Uroflow

Digitorektalni pregled, je neboleča osnovna preiskava s katero urolog določi velikost prostate, njeno konsistenco in bolečino. Čeprav je trda, neravna prostata znak napredovanja raka, pa lahko tudi na otip zdrava prostata vsebuje rakave celice. Da bi preprečili raka v zgodnjem stadiju, ko ni tipen, opravimo celokupni PSA test pri urologu. Samoplačniški test predpiše za izmerjenje povišanost celokupnega PSA encim. Celokupni PSA je encim znotraj prostate, ki ga je moč izmeriti v krvi. Pri moških v srednjih letih se določitev vrednosti celokupnega PSA  v serumu priporoča enkrat letno. PSA prostatični antigen ni tumorski marker, temveč kaže na bolezensko stanje prostate kot sta vnetje ali benigna hiperplazija prostate.

V urološki ambulanti opravljamo tudi ultrazvočno preiskava sečil in UZ prostate. Poznamo dve vrsti ultrazvočnih preiskav transrektalno in transabdominalno. Prva je namenjena določanju velikosti prostate, medtem ko je druga namenjena pregledu sečnice, mehurja, ledvic. UZ prostate je bolj invaziven postopek, saj urolog ocenjuje velikost prostate s pomočjo sonde vstavljene skozi zadnjično odprtino. Ultrazvočna preiskava sečil je neinvaziven pregled, ki zahteva le poln mehur. S pomočjo ultrazvočna preiskava sečil ocenjujemo tkivno strukturo, velikost, lego in  prekrvavitev ledvic, sečnega mehurja, sečevoda in prostate. Ocenimo še  praznenje mehurja in volumen zaostalega urina.

Preventivni pregled pri urologi

Izognite se čakalnim vrstam na urologiji s samoplačniškim pregledom

Po pomoč v urološko ambulanto se ne zatečejo le bolniki z bolezni prostate, temveč tudi bolniki z najrazličnejšimi obolenji sečil. Težave s sečili in njihovo zdravljenje so odvisne od obolenja, spola in starosti. Med najpogostejšimi urološkimi težavami sta inkontinenca ter vnetje sečil. Zaradi inkontinence ali oteženega odvajanja seča ima veliko starejših bolnikov vstavljen trajni urinski kateter (ali urinske vrečke). Za preprečevanje okužb sečil je redna menjava urinskega katetra ključna. Pri sumu na vnetje sečil se naredi bakteriološka preiskava urina, nato sledi zdravljenje z antibiotiki.

Škodljive snovi se iz telesa izločajo preko ledvic, zato je pomembno, da pri vnetju sečil, inkontinenci ali oteženem odvajanju urina poiščete pomoč na urologiji. Samoplačniško zdravljenje vam bo omogočilo hitrejšo obravnavo. V zasebni urološki ambulanti Aristotel, zdravstveni center d.o.o. imamo zaposlene izvrstne strokovnjake na področju urologije, ki vam bodo znali pomagati. S pomočjo preiskav bodo dognali diagnozo in vam predpisali primerno zdravljenje, ki bo odpravilo vaše težave.

Preberite si tudi...