TENS aparat za fizioterapijo z elektrostimulatorji

by

TENS aparat se uporablja za elektroterapijo, ki je posebna vrsta fizioterapije za stimulacijo mišic in hitrejšo rehabilitacijo. TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) je kratica tudi za terapijo, ki se izvaja s takšno napravo. Učinkovita je pri akutnih in kroničnih bolečinskih stanjih. Osnova elektroterapije TENS so elektrostimulatorji, s katerimi dosežemo delovanje mišic, ne da bi se veliko premikali. Električni tokovi vplivajo tako na mišice kot živce. Pri podjetju Manet najdete odlično opremo za TENS terapijo, pa tudi veliko drugih produktov za fizioterapijo, rehabilitacijo, hidroterapijo in wellness storitve.

 

Kdo potrebuje TENS terapijo

Elektroterapija TENS je protibolečinska in protivnetna. Uporablja se za bolečine v sklepih, hrbtu,ramenih in vratu, artritis, migrene, športne poškodbe in podobno. Elektrostimulatorji mišice in živce krčijo podobno, kakor bi se sami pri telesni dejavnosti. S TENS terapijo torej izrabljate maščobe, izboljšujete tonus koše in izboljšate krvni obtok. Spodbuja se tudi lokalni metabolizem. Elektroterapija tako koristi zdravim ljudem, ljudem, ki okrevajo po poškodbah in različnim bolnikom, pa tudi vrhunskim atletov, ki z njo še izboljšajo svoje rezultate.

TENS terapija je zelo razširjena in priljubljena oblika fizioterapije, priznana že več kot 40 let. Je tudi zelo učinkovita. Še ena velika prednost je, da TENS terapija nima stranskih učinkov.

Kdo izvaja TENS terapijo

TENS terapijo izvajajo usposobljeni fizioterapevti in drugi zdravstveni delavci, ki poznajo delovnanje telesa in delovanje TENS aparata. Danes jo lahko kupite tudi že za osebno uporabo, veliko profesionalnih športnikov ima svoje TENS aparate, saj jih redno sami uporabljajo. Zelo pomembno je, kako se pravilno namestijo elektrode pri elektrostimulaciji, saj se aparat uporablja za več različnih namenov. Naprave imajo več različnih programov, časovnih intervalov in jakostnih stopenj. Če ste neizkušeni, se morate pred uporabo zagotovo dobro podučiti o tem, kako delujejo elektrostimulatorji in kako se jih uporablja v svoj prid.

 

Kako deluje TENS aparat

Osnovna dela TENS aparata sta 2-kanalna ali 4-kanalna naprava in pa različne vrste elektrod. Te so raznih velikosti in tipov, večinoma samolepilne in gumijaste elektrode.

TENS aparat oddaja električne impulze različnih oblik in frekvenc. Električni tok prekine prenos bolečinskega signala od mesta bolečine v možgane, pa tudi stimulira izločanje snovi, ki zavirajo bolečino. Elektrode aparata se pritrdijo direktno na mesto bolečine ali pa na najbližji živec. Diadinamski tokovi vplivajo na otekline in prekrvavitev tkiva ter zvišujejo prag bolečine. Interferenčni tokovi stimulirajo metabolizem celic in tkiv, manjšajo bolečino, zmanjšajo aktivnosti simpatičnega živčevja. Živčno mišična elektrostimulacija izzove mišično krčenje za povečanje mišične mase in moči, prav tako pa za obnavljanje poškodovanih živcev. S TENS terapijo lahko poskrbite tudi za boljšo vzdržljivost in koordinacijo posameznih mišičnih skupin.

Preberite si tudi...