Vrhunski prezračevalni sistemi Hansen

Lokalni prezračevalni sistemi z rekuperatorjem za kvalitetnejši zrak

by

Dan danes se predvsem pri novogradnjah vse pogosteje vlaga v energetsko učinkovitost stanovanjskih prostorov. Z uporabo boljše toplotne izolacije in kakovostnejše izvedbe del, pa tudi z dvojno ali trojno zasteklitvijo oken, smo uspeli stroške ogrevanja in hlajenja prostorov znatno zmanjšati. K zmanjšanju stroškov ogrevanja in hlajenja pa kljub temu, da na to verjetno ne pomislimo takoj, pripomorejo tudi kvalitetni prezračevalnimi sistemi – predvsem prezračevanje z rekuperatorji.

V okolici vsakega doma lahko najdemo pasivne hiše, katerih toplotne izgube znašajo le 15 W / m2, medtem ko v nizkoenergijskih hišah znašajo 25 W / m2 ali manj. Kot primer lahko navedemo, da so toplotne izgube v hišah s srednjo izolacijo, ki zajema nova okna, izolacijo debeline od 3 do 7 cm in na strehi 10 cm, okrog 75 W / m2. Razlika je seveda več kot očitna.

Iz vsega, kar smo opisali zgoraj, je več kot razvidno, koliko lahko dejansko prihranimo z dobro izolacijo in gradnjo pasivnih ter nizkoenergijskih hiš. Vidimo pa lahko tudi, da moramo pri energetski učinkovitosti stanovanja ali hiše izkoristiti tudi rešitve, ki jih ponuja lokalno prezračevanje prostorov z rekuperacijo.

 

Lokalni prezračevalni sistemi

Kakovost zraka, ki ga dihamo, je izjemno pomembna in je ne smemo zanemariti

Najprej je potrebno povedati, da je kakovost zraka, ki ga dihamo (tako doma kot tudi v drugih zaprtih prostorih) izjemno pomembna. Človek v eni uri porabi približno 400 litrov zraka. Sicer lahko ljudje relativno hitro ugotovimo ali je zrak vlažen, topel oz. hladen, nemalokrat lahko zaznamo tudi neprijetne vonjave v zraku, kljub vsemu pa naša čutila niso dovolj močna, da bi lahko z gotovostjo vedeli ali je zrak, ki ga dihamo, čist. Zmotno je tudi prepričanje, da je onesnažen samo zrak zunaj. V veliko primerih velja prav nasprotno in opravka imamo z onesnaženim zrakom znotraj – v zaprtih prostorih. To težavo lahko relativno enostavno odpravimo z učinkovitim prezračevalnim sistemom.

 

Kvalitetnejši zrak v prostoru lahko zagotovite tudi z lokalnim rekuperatorjem

Ker je kakovost zraka pomembna za vsako bivanje v notranjosti, je v vsakem bivalnem prostoru potrebno poskrbeti za kvaliteten prezračevalni sistem. Kakovost zraka izrazimo kot delež kisika, vlage ter količine škodljivih snovi in ​​neprijetnih vonjav. Znano je, da preveč ogljikovega dioksida (CO2), ki je produkt našega dihanja, negativno vpliva na naše vsakdanje življenje. Nemiren spanec, nočno znojenje, jutranji glavoboli ter zmanjšana koncentracija so le nekateri od simptomov previsoke koncentracije ogljikovega dioksida. Svež zrak lahko enostavno vnesemo v prostor tako, da preprosto odpremo okno, vendar imamo v tem zelo povečamo toplotne izgube o katerih smo govorili zgoraj, zato se je veliko bolj smiselno odločiti za prezračevalni sistem, ki temelji na rekuperaciji.

 

Prezračevalni sistemi s pomočjo rekuperacije toplotne izgube zmanjšujejo

Zgoraj opisane težave lahko relativno enostavno in vsekakor zelo učinkovito rešimo s pomočjo prezračevalnega sistema, ki temelji na rekuperaciji zraka. Z rekuperacijo zraka izkoristimo postopek uporabe toplote odpadnega zraka za ogrevanje novega, svežega zraka. Naprave, ki jih uporabljamo v ta namen, imenujemo rekuperatorji zraka. Te naprave upočasnijo in porazdelijo pretok odhajajočega in dohodnega zraka na čim večje območje (dolžina kanala) z uporabo protitoka in tankih kovinskih kontaktnih površin, s tem pa dosegajo izjemno učinkovito izmenjavo toplote. Z drugimi besedami bi lahko rekli, da rekuperatorji odvzamejo toploto od znotraj – iz “izrabljenega” zraka – ter z njo segrejejo nov, svež zrak, ki prihaja od zunaj. Na opisan način prezračevalni sistemi z rekuperatorjem delujejo pozimi. Poleti je zgodba seveda ravno obratna, zato jih lahko v toplejšem obdobju leta uporabimo za hlajenje.

Prezračevalni sistemi Hansen

Med kakšnimi vrstami lokalnih rekuperatorjev lahko izbiramo?

Trg nam dan danes ponuja rekuperatorje v številnih izvedbah. Za katero se bomo odločili, je odvisno predvsem od naših potreb in od prostorov, ki jih bomo zračili. Lokalni rekuperatorji so lahko namenjeni majhni sobi, stanovanju ali stanovanjski zgradbi. Strukturno so lahko rekuperatorji ploščasti, rotacijski, najdemo pa tudi takšne v obliki tuljave.

Prezračevanje z rekuperacijo je iskano tudi zaradi številnih drugih prednosti, ki jih ponuja. Z lokalnimi prezračevalnimi napravami, ki delujejo s pomočjo rekuperatorjev ne bomo zgolj zmanjšali energetskih potreb našega objekta. Prezračevalni sistemi, ki delujejo na osnovi rekuperacije, bodo izboljšali kakovost zraka, ki ga dihamo v notranjih prostorih. Ker nam prostorov ne bo potrebno zračiti s pomočjo odpiranja oken, bo čiščenja prahu veliko manj, poleg tega pa nam ne bo potrebno skrbeti za različne žuželke in mrčes, ki uhaja skozi okna v notranjost. Nenazadnje bomo z lokalnim prezračevanjem z rekuperacijo zmanjšali tudi hrup, ki bi skozi odprta ali nagnjena okna prihajal v udobje našega doma od zunaj.

Visoko kakovostni prezračevalni sistemi Hansen

Rekuperatorje vam ponujamo tudi v podjetju Hansen. Hansen je evropska znamka prezračevalnih sistemov, ki je bila ustanovljena zaradi želje po kakovostnem produktu in z mislijo na varovanje okolja. Znamka nudi prezračevalne sisteme z rekuperacijo, sisteme brez rekuperacije in dodatno opremo za prezračevanje, kamor prištevamo filtre, maske, pokrove, kasete in čistila. Vsi izdelki blagovne znamke so narejeni na območju EU.

Prezračevalni sistem znamke Hansen bo pripomogel k temu, da bo zrak v vašem prostoru svež in čist, poleg tega pa boste s kvalitetnim prezračevanje odpravili tudi neželeno vlago in plesen v prostoru. Prezračevanje z rekuperacijo je prijazno do okolja in zniža vaše stroške ogrevanja. PRO linijo rekuperatorjev, ki jo ponujamo, odlikuje 15-cm dolg keramični izmenjevalnik toplote, tiho delovanje, senzor vlage, enostavna vgradnja in vzdrževanje, izdelek pa se ponaša tudi z dolgo življenjsko dobo. Sistem je primeren tudi za astmatike in alergike.

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo