Raztezna miza za hrbtenico

Miza za raztezanje hrbtenice

by

V novodobnem času, ko veliko ur preživimo v prisiljeni drži, običajno sedeči, so bolečine v hrbtenici zelo pogosta težava. Rešujemo jih lahko na več načinov. Eden od morda nekoliko manj poznanih je miza za raztezanje hrbtenice. Čeprav bi si to lahko mislili, pa le-ta v resnici ni novodobna domislica. Njene korenine namreč segajo daleč v preteklost.

 

Raztezna miza za hrbtenico in njena zgodovina

Raztezanje s pomočjo pripomočkov je stara in enostavna tehnika za lajšanje bolečin v hrbtenici. Njena zgodovina sega v čas Hipokrata, torej v čas antične Grčije.

Če je verjeti Hipokratovim zapisom, so zdravniki in zdravilci v preteklosti posameznike, ki so jih pestile težave s hrbtenico, okrog kolen in gležnjev privezali na lestev, to pa nato obrnili za 180 stopinj. Danes za to poznamo enostavnejše prijeme, ki jih lahko izvajamo tudi sami doma.

 

 

Miza za raztezanje hrbtenice

 

Miza za raztegovanje hrbtenice: kako deluje?

Raztezna miza za hrbtenico s svojo inovativnostjo lajša več težav. Sicer pa s tem, ko z nje visimo obešeni za noge, zmanjšamo ali celo izničimo pritisk na diske, ki se nahajajo med vretenci. Hkrati pa se v tem položaju sprostijo mišice in vezi, ki sicer podpirajo hrbtenico.

Tovrstni medicinski pripomoček je dostopen v različnih oblikah, velikosti in izgledu, tako da lahko vsak najde pravega zase. Miza za raztezanje hrbtenice pa se običajno lahko uporablja tudi na druge načine in ne zgolj za visenje z nje z nogami. Z njo si denimo lahko pomagamo pri različnih učinkovitih in preprostih vajah, ki bodo bolečine še olajšale.

 

Miza za raztezanje prinaša veliko koristi

Bistvo mize za raztezanje je seveda lajšanje bolečin v hrbtenici, sicer pa ponuja tudi številne druge koristi.

  • Upočasnjuje staranje ploščic, ki se nahajajo med vretenci.
  • Z njo boste izboljšali svojo držo. S tem boste videti privlačnejši in samozavestnejši, obenem pa boste s tem tudi veliko pripomogli k zmanjšanju bolečin.
  • Pospešuje krvni obtok in aktivira živčevje.
  • Lahko vam pomaga celo, da se boste počasneje manjšali zaradi starosti.
  • Koristi notranjim organom, saj zmanjša njihovo zastajanje.
  • Zelo prav bo prišla tudi športnikom, saj bo pomagala, da se bodo mišice odpočile po napornem treningu.
  • Uporaba povečuje dovajanje kisika v možgane.
  • Pomaga celo pri odpravljanju celulita.

Miza za raztezanje hrbtenice je tako z vsemi naštetimi prednostmi odličen pripomoček, ki bo prišel prav čisto vsem, ki imajo vsaj nekaj težav s hrbtom in hrbtenico.

Preberite si tudi...