Tecar terapija

Sistem Tecar – vse, kar želite vedeti

by

V tem besedilu boste izvedeli vse, kar vam mogoče zanima glede sistema Tecar – kako deluje, njegove prednosti pred podobnimi metodami, komu lahko  pomaga in kakšne rezultate lahko pri njej pričakujemo. Tako se boste mogoče lažje odločili, ali je metoda Tecar morda prava izbira tudi za vas ali pa za vaše bližnje. Obstaja namreč ogromno rehabilitacijskih in protibolečinskih terapij, zato se včasih med njimi težko odločimo. Seveda pa nam mora med drugim pri tem pomagati tudi strokovnjak, ki glede na osebne specifike izbere primerno terapijo prav za vaše potrebe.

 

Kaj Tecar terapija sploh je?

Beseda Tecar je v bistvu kratica, ki pa pomeni “prenos energije s kapacitivno in rezistivno metodo”. Sistem Tecar predstavlja eno izmed novejših metod termoterapije, o katerih bomo tudi kasneje povedali malo več. Uporablja se v rehabilitaciji, večinoma z njim rokujejo fizioterapevti. S pomočjo aparata v tkivo, na katerega ciljamo, posredujemo visoko-frekvenčno elektromagnetno energijo in aktiviramo ione. Na ta način se v tkivu začne proizvajati toplota, čemur rečemo hipertermija. Toplota se pri Tecar metodi torej proizvaja znotraj tkiva in ne dovaja od zunaj.

Odziv tkiv na zdravljenje s sistemom Tecar je hiter. Stimulira se krvni pretok, pretok limfe in pospeši se obnavljanje tkiv. Na ta način lahko pomaga pri mnogih mišično-skeletnih obolenjih oziroma patoloških procesih v tkivih. Je odličen način protibolečinske terapije. Spodbudijo se torej procesi, ki so telesu v vsakem primeru že naravni.

Sistem Tecar za protibolečinsko terapijo

Kapacitivna in rezistivna metoda Tecar

Sistem Tecar lahko deluje po dveh metodah, ki se med seboj dopolnjujeta. Z obema metodama lahko zdravimo na točno določen predel telesa, ki ga želimo zdraviti. Imenujeta se kapacitivna in rezistivna metoda in delujeta na različne strukture tkiv, ki jih najdemo v telesu. Rezistivna metoda Tecar deluje na tkiva, ki so bolj trda in imajo večjo odpornost. To so velike kite, kosti in hrustanec. Kapacitivna metoda pa je metoda, ki deluje na mehkejša tkiva. Pod to spada limfni sistem, ožilje in mišice.

 

Metoda Tecar v primerjavi z ostalimi vrstami termoterapije

Zakaj pa bi izbrali ravno sistem Tecar, ne pa katere druge izmed vrst termoterapij? Po čem se razlikuje in ali je boljši od njih? Razlika je predvsem v načinu, kako se toplota dovaja v tkivo. Druge tovrstne metode namreč toploto dovajajo od zunaj v tkivo, površinsko. Nekatere izmed njih so laser, ultrazvok in infrardeči žarki. Pri njih se že v prvih nekaj mikronih tkiva lahko izgubi tudi do 80% dodajane energije, kar pomeni veliko nižjo intenzivnost stimulacije. Pri metodi Tecar pa se preko stimulacije tkiva aktivirajo ioni, posledično pa se energija in toplota proizvajata v samem središču tkiva, ki ga ciljamo. Tako se energija ne more izgubiti – intenzivnost obsevanja je veliko večja, kot pri drugih protibolečinskih terapijah.

Posledično pri Tecar terapiji potrebujemo veliko manj časa za dosežen rezultat, pa tudi bistveno manj terapij. Rezultati so opazni že po prvem obsevanju, predvsem se takoj pokaže učinek protibolečinske terapije, kar pa je za pacienta tudi najpomembnejše. Rezultati, ki jih dosežemo z metodo Tecar, so tudi zelo stabilni.

 

Kdo je primeren kandidat za rehabilitacijo s sistemom Tecar?

Aparat Tecar je nepogrešljiv pri Tecar metodi

Pogosti uporabniki terapije z metodo Tecar so športniki, ki jim veliko pomeni hitra regeneracija po poškodbi, pa tudi vsi ljudje, ki se želijo po obolenju hitro vrniti nazaj na delo. Seveda si vsak želi hitrih rezultatov in okrevanja, zato je metoda Tecar prava izbira. Velika prednost je tudi stabilnost rezultatov, kot smo že omenili. Obstajajo pa tri skupine ljudi, za katere nikakor ni primerna – ljudje, ki imajo srčni spodbujevalnik, nosečnice in tisti, ki imajo moteno zaznavanje temperature. Vsi ostali so primerni kandidati za terapijo. Tudi različni fiksatorji na kosteh, kot so vijaki in ploščice, niso problem.

Bolezenska stanja, pri katerih je uporaba sistema Tecar priporočljiva, so naslednji:

 • vnetje tend oziroma tenditis,
 • vnetje burz oziroma burzitis,
 • bolečine v različnih sklepih,
 • vnetje Ahilove tetive,
 • išias,
 • bolečine v vratu in hrbtenici,
 • poškodbe večjih ali pa manjših sklepov,
 • poškodbe mišic.

 

Ne le protibolečinska terapija, temveč tudi veliko več

Najhitrejši učinek, ki se pri zdravljenju z metodo Tecar pojavi, je prenehanje oziroma zmanjšanje bolečine. Zato jo večkrat tudi omenjamo kot protibolečinsko terapijo. Vendar pa je učinkov še veliko več. Med njimi so naslednji:

 • pospešena prekrvavitev – posledično boljši prenos kisika do celic,
 • pospešen limfni pretok,
 • sprostitev mišic,
 • večja elastičnost kolagena,
 • izboljšana gibljivost sklepov
 • rehidracija globinskih tkiv,
 • pospešeno obnavljanje tkiv,
 • povrnitev ravnovesja metabolične aktivnosti.

Rehabilitacija s sistemom Tecar nima nobenih stranskih učinkov, kar je velika prednost. Je tudi povsem neboleča, kar je pri poškodbah zelo pomembno. Z njo si terapevt olajša celotno obravnavo, saj zaradi odprave bolečine lažje izvaja terapijo z globinsko masažo in razgibavanje. Rezultati se tako še izboljšajo. Po ozdravljenju poškodbe pa je metoda Tecar primerna tudi kot način preventive, saj z njeno pomočjo preprečujemo ponovno poškodbo.

Preberite si tudi...