Električna dvižna terapevtska miza – kako jo pravilno izbrati?

by

Kako se lotiti nakupa dvižne terapevtske mize za fizioterapijo?

Skoraj vsak terapevt se zaveda, da je izbira dobre dvižne mize ključna za kakovostno opravljanje dela. Vendar je kvalitetno dvižno terapevtsko mizo precej težje izbrati kot bi si morda mislili na prvi pogled, saj je pri izbiri potrebno upoštevati kup malenkosti, ki skupaj tvorijo celoto in s tem dobro izkušnjo tako za terapevta kot tudi za stranko. Ne samo, da mora biti terapevtska miza udobna za stranko, pač pa mora tudi terapevtu ponujati kar se le da veliko udobja, da bo delo prijetno in fizično manj naporno. Prav zato že nekaj časa pravi hit predstavljajo električne terapevtske mize, ki jih lahko po potrebi enostavno dvignemo ali spustimo, kadar to potrebujemo.

Če je miza dvižna, jo lahko enostavno prilagajamo po višini

Za fizioterapevta je izjemno pomembno, da si lahko mizo za fizioterapijo prilagodi po višini in tako poskrbi za svoj hrbet. Le-ta bo ob pravilno izbrani višini mize ob izvajanju masaže trpel veliko manj, kot trpi hrbet nekoga, ki izvaja masažo ob nepravilno nastavljeni mizi. Če je višina mize nepravilno izbrana, se bodo kmalu pojavile težave tudi drugod. Ena izmed najznačilnejših težav je bolečina v vratu in tudi v rokah. Ker pri različnih terapijah terapevt izvaja različne gibe, je dobro, če je miza dvižna in si jo lahko terapevt tako sproti prilagaja.

Pri izbiri terapevtske mize je nujno pomisliti tudi na njeno stabilnost in nosilnost. Kot terapevt boste pri svojem delu uporabljali tudi močnejše pritiske in gibe, zato je zelo pomembno, da se med obravnavo stranke miza ne bo upogibala ali premikala. Izberite mizo, ki ima podnožje zasnovano tako, da je le-to trdno in stabilno. Samo tako boste lahko kot terapevt opravljali svoje delo in strankam zagotovili prijeten občutek. Seveda ne pozabite pomisliti na to, kdo so vaši pacienti, saj bo glede na ta podatek potrebno izbrati tudi nosilnost dvižne mize. Z večjo nosilnostjo si boste zagotovili, da lahko na svojo mizo sprejmete vsakega pacienta brez pomislekov.

Tudi širina dvižne mize je zelo pomembna, zato izbirajte previdno

Nekoliko manj poudarka se navadno namenja širini terapevtske mize, vendar je širina mize v resnici zelo pomembna. Navadno se širine terapevtskih in masažnih miz gibljejo med 60 in 80 centimetri. Pri izbiri je potrebno imeti v mislih to, da moramo do stranke enostavno dostopati z vseh strani, zato velja širino mize izbrati glede na našo velikost. Bodite pozorni tudi na to, kako je oblikovano oblazinjenje. Pri oglato zaključenem oblazinjenju, je ležalna površina enaka dejanski širini mize. Torej boste že z obliko pridobili nekaj centimetrov, ki se bodo že pri prvem pacientu, ki se bo prevalil na drugo stran, izkazali za še kako pomembne. Če so blazine nekoliko zaokrožene, je ležalni del v realnosti nekoliko manjši.

Ne pozabite na oblazinjenje terapevtske mize

Seveda je ob tem potrebno pomisliti tudi na udobje stranke, ki bo na mizi skoraj eno uro ležala. Stranka se mora med terapijo počutiti prijetno. Pri tem moramo posebno pozornost posvetiti tudi oblazinjenju mize. Miza za fizioterapijo naj bo prijetno oblazinjena, blazine pa morajo skrbeti za udobje pacienta. Ker stranka celotno terapijo preleži v skoraj nespremenjenem položaju, mora biti poleg kakovosti, pena tudi dovolj debela. Šest cm debelo oblazinjenje bi moralo zagotoviti vse potrebno udobje, pri debelejšem pa se odločite glede na delo, ki ga opravljate, da ležalna površina slučajno ne bi bila premehka.

Dvižna miza mora imeti tudi obrazno odprtino, kamor pacient namesti svoj obraz, kadar leži na trebuhu. Ni tako zelo pomembna oblika odprtine kot to, kako je oblazinjena in ali so šivi okrog nje mehkejši. Rob odprtine naj bo mehkejši od ostalega oblazinjenja, da bo stranki prijetneje.

Pri nakupu dvižne mize pomislite tudi na vzdrževanje higiene

Seveda pa nikakor ne pozabite na higieno, ki je v terapevtskem svetu nujna. Površine mize naj bodo gladke, da jih boste lahko za vsakim pacientom enostavno očistili. Pri vzdrževanju higiene si lahko sicer pomagate tudi s papirjem, ki ga po vsaki stranki zamenjate. Vendar je dejstvo, da bo mizo potrebno tudi razkužiti. Oblazinjenje naj bo izdelano iz kakovostnega usnja, ki naj bo v ležalnem delu brez šivno.

Kakovostne in estetsko dovršene dvižne mize za fizioterapije

V podjetju Manet d.o.o. vam ponujamo kakovostne terapevtske mize, ki se lahko pohvalijo s svojim modernim in inovativnim dizajnom, poleg tega pa so tudi izjemno praktične, kakovostne in zanesljive. Podjetje v svojem programu tako nudi najsodobnejše profesionalne masažne mize proizvajalca Enraf-Nonius, ki se poleg kakovosti odlikujejo tudi po svoji trajnosti in inovacijah, ki jih vpeljujejo na trg. Priznan proizvajalec Enraf-Nonius že leta sledi željam in potrebam svojih strank in vedno znova presneti z inovativnimi in estetsko dovršenimi dvižnimi mizami za terapije in masaže. Pri izdelavi dvižnih terapevtskih miz podjetje poskrbi, da so le-te izdelane iz najkakovostnejših materialov, ne glede na model pa so sodobnih oblik ter ne vsebujejo nevarnih kemijskih spojin, denimo ftalatov, ki bi lahko škodovali zdravju.

Pri nas lahko izbirate med različnimi modeli kakovostno zasnovanih dvižnih miz, med še posebej priljubljene pa sodijo ManuMax Multi, ManuMax Examination, Manumed Optimal (2- in 3-delne), Manumed Comfort in Manumed Osteo.

Preberite si tudi...