Zelena streha

Strešni vrt lahko ponuja zelo pester nabor rastlin

by

Strešni vrt je izraz, ki bi v naših krajih še pred petdesetimi leti sodil na področje znanstvene fantastike. Nekoč si ljudje niso mogli niti predstavljati, da bi rastline lahko rasle na strehah. Že sama misel na to je navdala z nelagodjem, saj so ljudje menili, da so korenine rastlin in njihova agresivnost popolnoma nezdružljive s temeljno funkcijo strehe, katere namen je preprečiti vdor vode v spodnje prostore. Korenina pa kajpak zelo lahko navrtajo strešno membrano, ki preprečuje vdor vode v objekt.

Zelene ravne strehe

Strešni vrt je omogočila tehnologija

A napredek je še svojo pot ter prav tako tehnologija strešnih materialov in povečale so se možnosti izvedbe. Nemci so komercializirali koncept zelene strehe na hiši že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Detajl zelene strehe je obvezno vključeval učinkovito protikoreninsko zaščito ali – še mnogo bolje – protikoreninsko odporno hidroizolacijo in kljub temu, da so bile prve zelene ravne strehe enostavne ekstenzivne z mahovi, lišaji in sedumi oz. homulicami, je bila pot za pravi pravcati strešni vrt na široko odprta. Kot strešni vrt se namreč razume predvsem intenzivna zelena streha, ki vključuje travo, drevesa in grmovnice ter na strehi lahko ustvari pravi park ali pa vrtiček, kjer lahko gojite zelenjavo ali zelišča in začimbe, da bo vaša kuhinja deležna domačega pridelka.

Intenzivna zelena streha nam nudi skoraj neomejene možnosti

Na strešni vrt lahko posadite skoraj vse, kar si zamislite. Vrste dreves in grmovnic omejuje samo domišljija. Seveda si lahko privoščite sadna drevesa, da bo zelena streha na hiši tudi vsestransko koristna, saj boste uživali domače sadje, katerega pridelavo boste lahko samo nadzirali in ki bo vzgojeno brez nepotrebnih pesticidov. Med drevesi in grmovnicami posejete travo ali položite travno rušo. Lahko se odločite tudi za suhe trave, ki se jih ne kosi in ki po svoje ustvarjajo občutek zanemarjenosti strehe, a po drugi strani izgled pristne, nekoliko divje narave. Če vam je to všeč ali ne, je stvar vašega okusa. Pri intenzivni zeleni strehi se morate izogibati le visokim drevesom, saj morajo biti drevesa stabilna in v vsakem primeru zavarovana z jeklenimi pletenicami, da jih ne odpihne močnejši veter. Vedeti je namreč potrebno, da imajo zaradi tankega sloja zemljine drevesa na strehi plitke korenine. Kar se tiče korenin, na streho ne sodijo svedraste korenina bambusa ali fige, saj je nemogoče, da bi preprečili, da bi njihove korenine prevrtale hidroizolacijo, kar pa bi bila katastrofa, saj si vdora vode v objekt ne želi nihče.Strešni vrt

Intenzivna zelena streha zahteva posebno skrb

Intenzivna zelena streha zahteva veliko dela in skrbi. Travo je potrebno kositi, gnojiti in zalivati. Grmovnice je potrebno zalivati, gnojiti in obrezovati ter drevesa prav tako. Resnica je takšna, da tovrstni strešni vrt zahteva še več skrbi, kot bi zahteval na zemlji. Razmere na strehi so namreč dosti bolj ostre kot na zemlji in rastline imajo tu za življenje težje pogoje, zato potrebujejo več skrbi. Na strehi ni nobenega zavetja, vetrovi so močnejši, kot so na tleh, in tudi vremenski vplivi so tu bolj izraziti. Poglavje zase je tudi detajl zelene strehe. Zemljina je tu namreč tanjša kot na tleh in prav tako pod zemljino ni nobenega zavetja. Če drevo raste na tleh, ima pod plastjo humusa mrtvico, pesek in kamnine. V času poletne vročine iz globin na površje prihaja vlaga, ki napoji žejne korenine dreves, grmovnic in trav. Na strehi pa tega ni. Vse se konča na hidroizolaciji, ki je korenine ne morejo predreti in ki onemogoča prodor vode v objekt in prodor vlage iz objekta na streho.

Strešni vrt z nizkimi rastlinami

Če vam delo na strešnem vrtu ne ustreza in se na strehi niti ne boste preveč zadrževali, vam priporočamo, da si omislite ekstenzivno streho. Prednost takšen nepohodne zelene ravne strehe je v tem, da je cenejša z vidika investicije in da je ni treba praktično skoraj nič vzdrževati. Kositi je celo ne smete, saj bi jo s tem nepovratno uničili. Izvajalec izbere kombinacijo petih ali več vrst sedumov, ki potem med seboj tekmujejo. Ustrezno je, če na strehi uspejo vsaj tri različne vrste homulic. Prej omenjeni lišaji in mahovi pri nas zaradi vročih poletij ne uspevajo – gre za rastline, ki so bolj značilne za severno Evropo. Prednost te strehe je v tem, da so rastline izredno učinkovite v poletnem času in vam prostore pod streho obranijo bolje kot katera koli toplotna izolacija, saj se za razliko od umetnih materialov ne pregrejejo nikoli, ker bi to pomenilo njihovo smrt. V pogojih dolgega vročega poletja vam vaše strehe toplotno nič ne izolira tako dobro kot preproga iz sedumov.

Preberite si tudi...