sportne-nogavice

Športne nogavice zagotavljajo udobje tudi pri aktivnem življenjskem slogu

by

Športne nogavice so zelo pomemben kos oblačila, ki predstavlja predpogoj za udobje pri športnih aktivnostih. Največji faktor predstavlja material iz katerega so narejene, saj je od njega odvisnih mnogo ostalih dejavnikov, ki so velikega pomena za zdravje in počutje. Material vpliva na potenje, razdraženost kože, oprijem in splošno udobje pri športu, sploh kadar gre za gibanje z visoko intenzivnostjo. Zato se je pred nakupom pomembno pozanimati o vseh možnostih, ki so na voljo in bodo vplivale na kakovost izvajanja aktivnostih ter počutje med njo.

Nogavice iz bombaža – ali je to najboljši material za športno dejavnost?

Športne nogavice se med seboj razlikujejo po nekaterih lastnostih, izmed katerih pa so ene večjega pomena kot druge. Najpomembnejša lastnost izmed vseh je seveda vrsta tkanine, iz katerega je proizvod narejen. Dandanes tehnologija omogoča izjemno široko paleto materialov, ki se uporabljajo za izdelovanje tekstilij. V najširšem se materiali delijo na naravne, sintetične in polsintetične. Vredno je našteti nekaj materialov, ki se uporabljajo za izdelavo teh kosov oblačil in njihove lastnosti:

  • Bombaž: gre za naravno tkanino, ki se zaradi svojih lastnosti dobro izkaže pri preprečevanju razdraženosti kože. Zagotavlja udoben občutek na koži in dobro vpija velike količine znoja zato so nogavice iz bombaža sigurno nesporna izbira.
  • Najlon: je sintetičen material, ki je znan po trajnosti in odpornosti. Najbolj koristna lastnost najlona je visoka stopnja raztegljivosti, zato se proizvodi ne bojo hitro poškodovali.
  • Poliester: ta sintetični material je zelo podporen na obrabo. V primerjavi z najlonom bolje absorbira znoj, kar vpliva na boljšo zračnost.
  • Elastan (spandex): gre za sintetični material, ki je znan po svoji izjemni prožnosti. Je priljubljena izbira predvsem za tiste, ki so večkrat prisotni pri visoko intenzivnih vrstah športa.
  • Poliamid: izkaže se za koristnega pri ohranjanju prvotne oblike oblačila, prav tako pa zmanjšuje trenje in vlažnost.
  • Polipropilen: v tekstilni industriji se uporablja že od leta 1970 in je izjemno lahek ter odporen material. Omogoča učinkovit prenos vlage, hkrati pa njegove termične lastnosti zagotavljajo ohranjanje toplote.
  • Bambus: materiali iz naravnih bambusovih vlaken naravno regulirajo temperaturo, kar pomeni, da v vročih razmerah hladijo, v hladnih pa grejejo. Imajo tudi naravno antibakterijsko funkcijo, kar preprečuje neprijetne vonjave.
  • Volna: volna izmed vseh materialov najbolje greje hladne noge. Ovčja volna pospeši prekrvavitev nog, hkrati pa tudi odbija pršice, plesen, prah, bakterije, viruse in umazanijo. Nekoliko manj pa je primerna za uporabo pri športu, saj se noge tako prekomerno segrevajo.

Pohodniše nogavice: kaj je potrebno vedeti?

Pohodniške nogavice so esencialni del pohodnikove oprave, kadar se ta odpravlja na planinarjenje. Udobje med hojo in zaščita pred žulji sta dva aspekta, na katere se mora pohodnik ozreti pri izbiri. Seveda pa je izbira odvisna tudi od višine pohodniških čevljev. Najpogosteje so pri pohodništvu ti visoki, saj tako varujejo gležnje pri hoji po grobih in strmih poteh tako, da ne pride do zvina. Temu primerna mora biti tudi plast pod pohodniškimi čevlji.

Visoke nogavice so primerna izbira, kadar gre za visoke pohodniške čevlje, nizke pa kadar gre za čevlje, ki ne segajo prek gležnjev. Visoke nudijo zaščito pred neprijetnim drgnjenjem materiala čevlja, ki povzroča razdraženost kože in nastanek žuljev. Določeno mero zaščite nudijo tudi pred komarji sploh, kadar gre za nizke čevlje. Visoke nogavice so ravno zato tudi bolj ustrezna izbira tudi ob uporabi nizkih pohodnih čevljev.

Športne nogavice tvorijo plast med čevljem in kožo, da se ta ne obrabi ter da ne pride do poškodbe, razdraženosti ali žuljev. Pohodniške nogavice pa so zelo uporabne tudi v hladnejših mesecih, saj ne glede na stopnjo športne aktivnosti omogočajo gretje hladnih nog. Ob gretju pa je še posebej v hladnejših letnih časih zelo pomembno, da se ohranja dobra prekrvavljenost nog in ožilja.

Preberite si tudi...