kuhinje-po-meri

Kuhinje po meri in željah kupca

by

Kuhinje po meri niso primerne le za tiste naročnike, ki imajo prostor nepravilnih oblik, pač pa za vse, ki si želijo izdelka, ki bo najbolje in na funkcionalen način zapolnil vsak prosti kotiček. Ob načrtovanju nove ga ali prenovi starega prostora se vedno porodi kup dilem in vprašanj, na katera rabimo odgovor. Med najpogostejša sodijo zlasti vprašanja o tem, kakšnega prostora si želimo, kaj vse tam potrebujemo, kakšen naj bo slog in kako naj se ta ujema z videzom preostalega domovanja itd.

Že takoj na začetku načrtovanja nove kuhinje z aparati pa je najpomembnejše predvsem to, da se vprašamo, kakšen tip uporabnika smo in kaj nam je v tem prostoru najpomembnejše. Najsi bo to funkcionalnost vsakega kotička in naprave, estetsko dovršen izgled prostora ali pa njegova velikost, odprtost in povezanost s sosednjim prostorom – kuhinje po meri, izdelane glede na potrebe in želje naročnika so najboljša možnost, da oblikujete prostor, ki bo najbolje ustrezal vašemu slogu življenja. Odločilna pri tem je tudi trenutna oblikovanost prostora in velikost, ki jo imamo na voljo.

Kuhinje za aparati in njihova oblikovanost

V kolikor se odločite za izdelavo po naročilu, ta predstavlja odlično rešitev za dober izkoristek prostora in za to, da le-tega oblikujete po svojih željah. Načeloma velja, da obstoječi prostor narekuje tudi obliko. V kolikor je ta svetel in dokaj odprt, potem imamo pri načrtovanju več možnosti. Če pa je ta majhen in denimo slabše osvetljen, potem so naše možnosti manjše.

Kuhinje z aparati so tako, glede na obliko prostora, možne v več izvedbah, in sicer v nizu, kot kotne kuhinje, kuhinja z otokom, v obliki črke U ali pa črke L. Vsaka izmed njih ima svoje značilnosti, prednosti in slabosti, pred samim začetkom načrtovanja pa moramo dodobra preveriti tudi vse priključke in napeljavo, na primer za vodo in elektriko. Prav tako moramo v zakup vzeti tudi položaj in orientiranost okenskih ter vratnih odprtin, kot tudi dejstvo, ali se poleg tega nahaja tudi kakšen sosednji prostor ali ne.

Hkrati je priporočljivo, da smo pozorni tudi na izbiro barv in materialov, sploh če je prostor manjši in slabše osvetljen. Same dimenzije prostora in postavitve posameznih elementov in aparatov naj bodo prilagojene razdalji med tlemi in stopom, dimenziji oken in vrat ter poziciji priključkov. Prav tako naj bo v njej dovolj prostora za prosto gibanje.

Tloris prostora in gibanje v njem

Čeprav so tudi slog, barve in izbira materiala pri načrtovanju nedvomno velikega pomena, je vsaj v začetni fazi važnejše samo načrtovanje tlorisa, kjer naj velja načelo, da je funkcionalnost pred estetiko. Funkcionalnost vključuje ne le razporeditve posameznih elementov in naprav kuhinje z aparati, pač pa tudi to, da v njej predvidimo gibanje. Pri tem moramo denimo upoštevati kje bo postavljen delovni trikotnik: pomivalno korito, kuhalna plošča in hladilnik. Pri GA kuhinje svetujejo, naj njegova postavitev sledi logičnemu zaporedju gibanja po prostoru, pri tem pa naj ne bo nepotrebnih poti.

Še posebej pomembno je tudi, da tu predvidimo dovolj prostora tudi za srečanje dveh oziroma treh oseb. Če želimo in imamo na voljo dovolj prostora, je lahko delovnih trikotnikov tudi več, odvisni pa so od faz priprave hrane. Poleg tega je treba v zakup vzeti tudi dejstvo, da je kuhinja tudi prostor druženja, zato mora omogočati interakcijo z ljudmi v bližini.

Kotne kuhinje po meri uporabnika

Določitev tlorisa in oblikovanosti prostora sodi med eno izmed začetnih odločitev, ki jih sprejmemo pri načrtovanju. Zatem pa pridejo na vrsto postavitev posameznih elementov, na primer omaric in polic, ter aparatov. Prav tako se pri tem odločamo tudi že o slogu in barvi tega prostora, ki naj se ujema z videzom preostalega domovanja. Izbira barv in sloga front dandanes ne bi smela predstavljati težave, saj so le-te na voljo v številnih odtenkih in slogih.

Kuhinje po meri uporabniku včasih omogočajo celo, da ta izbere svojo poljubno barvo z RAL barvne lestvice. Ne glede na to, pa je pri izbiri barvnega odtenka in tudi materiala priporočljivo, da upoštevamo velikost in svetlost prostora. Podobno kot z barvo, je tudi z izbiro materialov: lahko so tako povsem masivne, matirane ali pa imajo visok sijaj. Pri tem, katero bomo izbrali, odločilno vlogo zopet igra sama postavitev prostor in njegova povezanost z ostalimi deli domovanja, večkrat pa pridejo v poštev tudi kotne kuhinje.

Izbira kuhinjskih elementov in aparatov

Med pomembnejše končne odločitve pri načrtovanju prostora sodi tudi izbira aparatov. Mednje prištevamo pečico, hladilnik, kuhalno ploščo, pomivalni stroj, pomivalno korito, mikrovalovno pečico itd. Smiselno je, da izberemo aparate, ki jih tudi najpogosteje uporabljamo in ki ustrezajo našemu načinu življenja.

Sama postavitev kuhinje je odvisna od tega, kako se najpogosteje gibljemo v prostoru in od pogostosti uporabe posameznega aparata. Prav tako je nujno, da imamo pri tem v mislih tudi razne priključke, denimo za elektriko ali vodo, saj bi nam lahko njihova prevelika oddaljenost povzročila preglavice. Aparati so tu za to, da nam delo olajšajo in poskrbijo za dobro funkcionalnost.

Preberite si tudi...