Postavitev sončne elektrarne

Samooskrbno pridobivanje električne energije s sončno elektrarno za vaš dom

by

Pridobivanje električne energije za večino slovenskih gospodinjstev poteka preko javnega distribucijskega omrežja, ki pa električno energijo pridobi na več različnih načinov. Slovenija največ električne energije pridobi z jedrsko energijo, sledijo premog, obnovljivi viri, hidroenergija in navsezadnje še geotermalna ter sončna energija. Obnovljivi viri z geotermalno oz. sončno energijo pa predstavljajo trajnostno pridobivanje električne energije, kar je že nekaj časa, še posebej v Evropi in v Sloveniji, zelo aktualna tema, tudi zaradi številnih prednosti sončnih elektrarn.

Za povprečne uporabnike pa se vedno bolj mikavna zdi samooskrba z električno energijo. Najenostavnejša pot do tega cilja je sončna elektrarna, subvencija Eko sklada pa je še ena izmed prednosti sončnih elektrarn pri nas.

 

Kaj sploh pomeni samooskrba z električno energijo?

Samooskrba z električno energijo ne pomeni, da boste pri pridobivanju električne energije popolnoma neodvisni, saj morajo vsi končni odjemalci, ki imajo napravo za samooskrbo, biti povezani z omrežjem, ki bo lahko odvajalo odvečno električno energijo ali dovajalo manjkajočo, kadar lastna proizvodnja ne bo dovolj.

Samooskrbo z električno energijo pa določa Uredba o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov. Manjšim poslovnim odjemalcem in gospodinjstvom omogoča pridobivanje električne energije na samooskrben način s pomočjo obnovljivih virov energije – sonce, voda in veter. S tem je mogoče delno ali popolnoma pokriti lastne potrebe po električni energiji. Je pa pogoj, da ima odjemalec napravo za samooskrbo z električno energijo, s katero je mogoče neto merjenje ali net metering, kar je v bistvu le obračun porabljene električne energije v tekočem koledarskem letu. Enkrat letno se namreč po enotni tarifi s pomočjo dvosmernega števca izračuna razlika med porabljeno in proizvedeno električno energijo.

Samooskrba z električno energijo

Pridobivanje električne energije s postavitvijo sončne elektrarne na ključ

V našem podjetju LCR Solar se trudimo, da vam karseda olajšamo postavitev sončne elektrarne, montaža katere je neinvazivna in preprosta. Ob strani vam stojimo skozi ves postopek, vse od projektiranja in izvedbe meritev objekta z dronom do končne montaže in priklopa. Seveda za vas uredimo tudi vso potrebno dokumentacijo za sončno elektrarno, subvencijo tudi uredimo mi.

Pri nas lahko izbirate med tremi vodilnimi svetovnimi proizvajalci, ki so specializirani za izdelovanje kakovostnih komponent za pridobivanje električne energije. Sodelujemo namreč s podjetji JA Solar, ki pokriva 8,2 % globalnega trga solarnih panelov, SolarEdge, vodilnim proizvajalcem solarnih razsmernikov, in s Hoymiles, največjim kitajskim proizvajalcem mikroinverterjev.

 

Prednosti sončne elektrarne

Prednosti sončne elektrarne so seveda številne. Prva, na katero seveda vsi pomislimo takoj, je naravi prijazno pridobivanje električne energije. To postaja zadnja leta zaradi vedno bolj očitnih posledic onesnaževanja okolja vse bolj pomembno in vse več ljudi se odloča za postavitev sončne elektrarne.

Velika prednost sončne elektrarne je seveda prihranek pri mesečnih položnicah za električno energijo. Čeprav zna biti postavitev sončne elektrarne na prvi pogled velik finančni zalogaj, hitro postane očitno, da se investicija splača. Pridobivanje električne energije s pomočjo soncaKadar vaša sončna elektrarna pridobi več električne energije, kot jo vi porabite, gre višek v javno omrežje. Kadar pa pridobivanje električne energije zaradi npr. slabega vremena ni dovolj učinkovito, jo dobite iz javnega omrežja. Na koncu obračunskega obdobja pa prejmete obračun in če ste v javno omrežje več električne energije oddali kot pa vzeli, vam bo izplačan oddani višek energije.

Samooskrba z električno energijo je seveda nadaljnja prednost sončnih elektrarn. Vas je kdaj sredi kuhanja ali pa morda med igranjem najljubše računalniške igre zmotil nenapovedan izpad električne energije? Takšnih nevšečnosti bi bilo s postavitvijo sončne elektrarne in samooskrbnim pridobivanjem električne energije konec.

Ena izmed prednosti postavitve sončne elektrarne je tudi zelo dolga življenjska doba, saj naj bi brez večjih problemov pridobivale električno energijo vsaj tri desetletja. Enostavno lahko izračunate, koliko denarja lahko prihranite v tem obdobju. Mamljivo, kajne?

Vendar postavitev sončne elektrarne ni možna za vsako hišo. Streha vaše hiše mora namreč biti pravilno obrnjena – najboljše proti jugu, lahko pa tudi proti vzhodu ali pa zahodu, vendar v tem primeru izkoristek ne bo tako dober. Strehe, ki so obrnjene proti severu, pa za postavitev mini sončne elektrarne žal niso primerne.

Ena izmed redkih slabosti sončne elektrarne je tudi njena začetna cena, ki se po navadi giblje v par tisočakih, kar zna marsikoga odvrniti od nakupa. Obstaja pa luč na koncu tunela, saj je s pomočjo Eko sklada na voljo tudi subvencioniranje sončne elektrarne, ki vas popelje korak bližje k samooskrbi z električno energijo.

 

Subvencija za sončno elektrarno

Eko sklad že leta pomaga ljudem pri gradnji bolj trajnostnih in okolju prijaznih domov. Da bi ljudem omogočili lažje pridobivanje električne energije na samooskrben način, nudijo tudi subvencijo za sončno elektrarno. Vložite lahko bodisi postopek za pridobivanje nepovratnih sredstev, bodisi postopek za pridobivanje kredita, ki vam bo prav tako olajšal začetno investicijo.

Pri nam pa z vlogami za Eko sklad sploh ne boste imeli dela, saj mi za vas uredimo tako dokumentacijo pri vašem elektrodistribucijskem operaterju kot tudi vlogo za uveljavljanje pravice do subvencije za sončno elektrarno pri Eko skladu. Njihova subvencija pa pokriva vse, kar je povezano s postavitvijo sončne elektrarne – nakup naprave za samooskrbo z električno energijo, montažo in zagon ter vso pripadajočo električno opremo. Pridobivanje električne energije še nikoli ni bilo bolj cenovno ugodno in okolju prijazno.

Preberite si tudi...