Kako lahko kompresijske nogavice pomagajo pri krčnih žilah?

by

Z uporabo kompresijskih nogavic lahko učinkovito zmanjšamo nastajanje krčnih žil in bolečine, ki to stanje spremljajo. Velikokrat lahko zasledimo, da naj bi bile krčne žile težava žensk. Vendar to ne drži povsem. Za krčnimi žilami lahko trpijo tako ženske kot tudi moški v številnih poklicih, bolečine, ki to stanje spremljajo, pa so lahko relativno močne. Krčne žile so pravzaprav poškodovane žile in se lahko pojavijo kjerkoli v telesu, največkrat pa imamo s tem izrazom v mislih tiste žile, ki nastanejo v nogah.  Krčne žile nastanejo, kadar površne vene izgubijo svojo prožnost. Zaradi krvi, ki se zbira v venah, te otečejo in povzročajo težave. Te poškodovane vene so otekle, modrikaste ali vijolične. Na površini kože vidimo nabrekle, izbočene ali zavite vene. Odebeljene ali otekle vene imenujemo tudi varice. Vene v predelu meč in na notranji strani stegen najpogosteje postanejo varice. Varice se na nogah pojavijo zaradi težnosti in s tem povezanim pritiskom telesne teže. Vene na nogah imajo v primerjavi z drugimi venami v telesu težje delo, ker se po njih pretaka kri nazaj v srce; kadar stojimo, je to v nasprotni smeri težnosti, obenem je tudi pritisk večji, zato stene ven popustijo in nastanejo krčne žile.

Kdaj krčne žile nastanejo in kateri so dejavniki tveganja?

Vzrokov, zaradi katerih vene izgubijo svojo prožnost, je več. Lahko nastanejo zaradi prirojene slabosti venskih zaklopk in venskih sten. Na njihov nastanek vplivajo tudi debelost, premalo gibanja, nenehno stanje ali sedenje pri opravljanju vsakdanjega dela in seveda nezdrav življenjski slog (kava, kajenje, alkohol). Krčne žile se pogosto pojavijo tudi v nosečnosti zaradi hormonskih sprememb, ki širijo stene žil, pa tudi zaradi pritiska ploda na vene v medenici, kar ovira pretok krvi proti srcu. Prav zato smo v Tosami poskrbeli tudi za kompresijske nogavice za nosečnice.

Dokolenke z odprtimi prsti

V številnih raziskavah je bilo dokazano, da so dejavniki za nastanek venskega popuščanja in s tem za nastanek krčnih žil starost, ženski spol, nosečnost, dedna pogojenost, prekomerna telesna teža in opravljanje poklicev, kjer se od posameznika zahteva pretežno statično stoječe ali sedeče delo. Poleg tega pa k hitrejšemu nastajanju krčnih žil pripomore tudi nepravilna prehrana, premalo športne aktivnosti ter terapije s hormoni.

Pri težavah, ki nam jih povzročajo krčne žile si lahko pomagamo s kompresijskimi nogavicami

V boju proti krčnim žilam in bolečinami, ki jih le-te povzročajo, nam lahko pomagajo kompresijske nogavice. Kompresijske nogavice pomagajo pri cirkulaciji krvi tako, da potiskajo kri iz nog nazaj proti srcu. Najmočneje kompresijske nogavice stisnejo pri gležnju, kompresija pa postopoma popušča proti vrhu noge. Postopna kompresija ustvari boljši pretok po venah in s tem preprečuje otekanje in utrujenost nog po dolgem dnevu v sedečem ali stoječem položaju.

Kdaj se je dobro odločiti za nošenje preventivnih kompresijskih nogavic?

S težavo krčnih žil se lahko torej relativno uspešno soočimo, če se odločimo za nošenje kompresijskih nogavic.  Za nošenje preventivnih kompresijskih nogavic, ki bi zavrle nastajanje krčnih žil, bi se morali odločiti, če:

  • V službi cel dan sedimo: meča delujejo kot stabilna črpalka med gibanjem in potiska kri iz nog nazaj proti srcu. Če cel dan sedimo v pisarni, te mišice niso zelo aktivne. Posledično se kri zadržuje v nogah. Kompresijske nogavice so nam seveda v pomoč, a za še bolj celostno krepitev ven (npr. sedeče delo) je dobro s sedenjem večkrat prekiniti in narediti nekaj vaj, ki poženejo vensko kri po nogah.
  • Kompresijske hlačne nogaviceDalj časa stojimo: s hojo učinkovito spodbujamo cirkulacijo sa pomočjo meč. Če pa več časa stojimo v eni poziciji se učinkovitost teh mišic močno zmanjša. Zaradi tega so za delavce v trgovinah, proizvodnji, bolnišničnemu osebju,… kompresijske nogavice odlična podpora nogam. Vaše noge bodo manj utrujene in po službi boste imeli več energije. Kljub temu pa ne pozabite ven v času stoječega dela podpreti še z vajami in seveda ustrezno obutvijo. Visoke pete na primer zelo zmanjšajo pretok venske krvi navzgor. Dobra pomoč venam je zato tudi bosonoga hoja, ki je najbolj učinkovito zažene vensko črpalko. Slednjo lahko prakticiramo tudi obuti v »bosonoge čevlje«.
  • Treniramo, telovadimo in se pogosto ukvarjamo s športom: res je, da ma, kompresijske nogavice ne bodo pomagale, da hitreje pretečemo maraton ali izgubmo 10 kilogramov. Bodo pa nam kompresijske nogavice zagotovile učinkovito regeneracijo po končani vadbi, pomagale pa bodo tudi pri zmanjšanju bolečin.
  • Smo noseči: zaradi pritiska, ki ga ustvarja plod, so tudi nosečke podvržene nastanku krčnih žil, zato je dobro, da se odločijo za nošenje preventivnih kompresijskih nogavic.

Kompresijske nogavice za krčne žile v spletni trgovini Tosama

V spletni trgovini Tosama vam ponujamo pester nabor različnih kompresijskih nogavic. Odločite se lahko za nakup preventivnih kompresijskih nogavic, z navadnimi kompresijskimi nogavicami pa lahko lajšate bolečine, ki nastanejo zaradi že nastalih krčnih žil. V spletni trgovini Tosama ponujamo različne vrste kompresijskih nogavic. Če vam je udobneje se lahko odločite tudi za nakup kompresijskih dokolenk. Za vsa dodatna vprašanja smo ves čas na voljo tako po telefonu kot tudi po e-pošti, kjer vam bomo z veseljem pomagali z nasveti.

Preberite si tudi...