domača polnilnica za avto

Domača polnilnica za avto ali prenosni polnilnik – kaj izbrati?

by

Domača polnilnica za avto je veliko bolj praktična od polnjenja vašega električnega vozila na javnih polnilnicah. Si predstavljate, da se utrujeni vozite iz službe in namesto, da bi avto preprosto priklopili na domačem dvorišču, se morate najprej ustaviti na javni polnilnici? Domača polnilna postaja je za uporabo zelo enostavna, saj je skupaj z vgrajenim kablom pritrjena na steno.

Tako lahko avto napolnite v vsakem trenutku dneva. Kabel le vzamete z navijala, ki skrbi za lepši izgled domače avto polnilnice, ter ga enostavno priključite na vaše električno vozilo. Ker gre za vsakdanje opravilo, je pomembno, da za polnjenje porabite čim manj časa. Domača polnilnica za avto nudi prav to – hitro in enostavno uporabo ter lep izgled.

Kljub temu pa ima v primerjavi s prenosnim polnilnikom nekaj slabosti, ki jih je pred nakupom potrebno upoštevati.

domača polnilna postaja

 

Na kaj je potrebno biti pri nakupu domače polnilnice za avto / prenosnega polnilnika pozoren?

Ne glede na to ali kupujete domačo polnilno postajo za električna vozila ali prenosni polnilnik, se morate pred nakupom dobro pozanimati o sledečih podrobnostih:

  • Kakšna je električna napeljava v objektu, kjer boste električno vozilo običajno polnili
  • Kakšen tip priključka za polnjenje ima vaše električno vozilo in kolikšno moč polnjenja omogoča
  • Kako hitro bi radi napolnili vaše električno vozilo

Če vas zanima, v kakšnem stanju je baterija vašega električnega vozila, lahko opravite meritev iztrošenosti baterije. Vsaka baterija je namreč narejena tako, da se sčasoma zmanjša količina energije, ki jo baterija lahko prejme. Med omenjenim postopkom boste prišli do ugotovitve, koliko energije baterija še lahko prejme glede na prvotno stanje.

domača avto polnilnica

 

Je boljša domača polnilna postaja ali prenosni polnilnik?

Vsak, ki se želi izogniti polnjenju na javnih polnilnicah, premišljuje ali je bolje izbrati domačo polnilnico za avto ali prenosni polnilnik. Vsak izmed njiju ima svoje prednosti in slabosti, zato vam najbolj priporočamo kar nakup obeh. Zakaj je temu tako, si preberite v nadaljevanju.

Domača polnilna postaja za električna vozila

Prednosti

Domača polnilnica za avto je kot že omenjeno zelo enostavna za uporabo. Če izberete takšno z že vgrajenim polnilnim kablom, bo opravilo še enostavnejše, saj ga boste lahko po končanem polnjenju enostavno odložili na navijalo. Tako bo videz domače avto polnilnice vedno urejen in ličen.

Zelo pomembna prednost domače polnilnice je tudi, da omogoča hitrejše polnjenje od prenosnih polnilnikov. Vaše električno vozilo se s takšnim načinom polnjenja napolni že v zelo kratkem času.

Slabosti

Žal pa ima domača polnilna postaja za električna vozila tudi slabost, ki jo je potrebno vzeti v zakup. Ker je montirana na steno vašega objekta, je ne morete vzeti s seboj na dopust ali po opravkih. Vezana je na električno napeljavo, kar pomeni, da je popolnoma fiksna. Tako je potrebno električno vozilo sproti polniti, saj nikoli ne veste, kako dolga pot je pred vami.

domača polnilnica

 

Prenosni polnilnik

Prednosti

Največja prednost prenosnih polnilnikov v primerjavi z domačimi polnilnicami za avto je ravno njegova prenosnost. V primeru, da greste na daljše potovanje, lahko prenosni polnilnik enostavno pospravite v vozilo ter ga kadarkoli po potrebi priključite.

Dobra lastnost prenosnih polnilnikov je tudi, da montaža ter posledično pomoč električarja nista potrebni, saj stalnega priklopa na električno omrežje ne potrebujejo.

Slabosti

Če ste pozorno prebrali zgornje odstavke, vam je verjetno že precej jasno, kakšne so slabosti prenosnih polnilnikov. Za razliko od domačih avto polnilnic so prenosni polnilniki primernejši za daljša polnjenja, naprimer za polnjenje čez noč. Tudi njihova uporaba je precej bolj zoprna od domače polnilne postaje, saj je potrebno kabel ves čas navijati in odvijati.

Ker je stenska polnilna postaja veliko bolj praktična, se veliko uporabnikov po nekaj mesecih premisli in se odloči za domačo polnilnico za avto.

prenosni polnilnik

 

Kakšna domača polnilna postaja bo zadostila mojim potrebam?

Takšno vprašanje postavi vsak, ki se zanima za nakup domače avto polnilnice, a žal na to ni enoznačnega odgovora. Se spomnite odstavka, na kaj morate biti pozorni pri nakupu domače polnilne postaje za električni avto? Nakup polnilne postaje je namreč zelo odvisen od električne napeljave na mestu montaže.

Preden začnete izbirati domačo polnilnico, se morate pozanimati, kakšen je najvišji dovoljen tok glavnih varovalk ter njihovo zasedenost. Na splošno sicer velja, da naj bi domača polnilnica za avto z močjo 11kW (3 x 16A) zadostila vašim domačim potrebam. Če pa kupujete domačo polnilnico za turistično nastanitev, restavracijo ali trgovino, vam svetujemo namestitev 11kW ali 22kW (3 x 16 A ali 2 x 32 A).

Kljub temu, da imate morda trenutno električno vozilo z omejeno močjo polnjenja, pa je vseeno priporočljivo, da se odločite za nakup zmogljivejše domače polnilnice za avto. Slednja je namreč zelo kakovostna, zato jo boste lahko uporabljali tudi pri naslednjih električnih vozilih, ki pa so vsako leto zmogljivejši in bolj dovršeni.

Nakup domače polnilne postaje za električna vozila z visoko zmogljivostjo je najboljša dolgoročna rešitev. Poleg moči pa bodite pri nakupu pozorni tudi na tip priključka, čeprav je le-ta za večino novejših vozil že standardiziran (tip 2).

polnilne postaje za električna vozila

Preberite si tudi...