Zimske gume za avto

Zimske gume- za avto le najboljše in najugodnejše

by

Zimske gume so za avto zelo pomemben del opreme, saj lahko kvaliteta gum odloča med smrtjo in življenjem. Pozimi namreč na cestišču naletimo na več nadlog kot poleti- poledica, plundra in mokro cestišče, spolzko cestišče ko sneži … Svoje življenje tako ne prepustite v roke slabih in dotrajanih zimskih gum, temveč si privoščite kvalitetnejše. Preverite ponudbo kvalitetnih in poceni zimskih gum na naši spletni stran in si zagotovite varno vožnjo še nadaljnjih 4-6 let. Saj gre namreč za vaše življenje!

Zimske gume

Nakup kvalitetnih in poceni zimskih gum

Ob vsakodnevnih nakupih se je potrebno pogosto odločati med kvaliteto in ceno. Pri naših zimskih gumah iz spletne trgovine pa temu ni tako- poceni zimske gume ne pomenijo slabše kvalitete. Preberite nasvete o nakupu gum za avto v nadaljevanju in preverite našo spletno trgovino za kvalitetne in poceni zimske gume za avto in ostala vozila. V široki ponudbi bo prav vsak našel to, kar išče.

 

Razlika med letno in zimsko gumo

Osnovna delitev gum za avto pozna letne gume in zimske gume. Razlika med njima je v sami sestavi gume- zimske gume vsebujejo več naravnega kavčuka, kar ohranja gumo bolj mehko in prožno tudi pri nižjih temperaturah. To omogoča boljši oprijem cestišča, kar je še posebej v zimskih mesecih izredno pomembno. Poznamo pa tudi tretjo vrsto gume- celoletne gume. Kot pove že njeno ime, jo lahko uporabljate skozi celo leto, v vseh vremenskih razmerah. Celoletne gume so primerne predvsem za tiste voznike, ki avtomobila ne uporabljate pogosto, zato ni potrebe po dvojnih gumah.

Pravočasno zamenjajte pnevmatike za avto

Gume za avto in akvaplaning

Za razliko od letnih imajo zimske gume več odtočnih kanalčkov ali lamel, ki skrbijo za odvajanje vode. Širše in večje lamele, ki sodelujejo pri odvodnjavanju vode, snega in snežne brozge, preprečujejo nastanek akvaplaninga. To je pojav, kjer zaradi velike hitrosti avtomobila, guma praktično nima več stika s cestiščem. Med zimsko gumo in podlago se namreč ujame plast vode, ki je preplitke lamele ne morajo odvajati, posledica pa je izguba nadzora nad vozilom. Zimske gume za avto tako redno pregledujte in menjavajte, saj so posledice nepazljivosti lahko usodne.

 

Čas za menjavo gum za avto

Kot je znano vsakemu lastniku avtomobila, sta dva pomembna datuma za menjavo gum 15. november in 15. marec. S 15. novembrom je potrebno zamenjati letne gume z zimskimi gumami, 15. marca pa ravno obratno. Marca menjava gum ni zakonsko obvezana nazaj na letne gume, vendar je zgolj nujno obvezna uporaba zimskih gum med 15. novembrom in 15. marcem. Zimske gume lahko vsekakor uporabljate tudi po 15. marcu, vendar se je potrebno zavedati, da je zimske gume najbolje uporabljati do +7°C. Če torej vremenska napoved kaže še zelo mrzel marec in april, lahko menjavo poceni zimskih gum seveda zamaknete na kasnejši datum.

Zimske gume pa se seveda obrabljajo ob vsakodnevni vožnji, tudi če niste divji voznik. Zakonsko je določeno, da profil letnih gum ne sme biti manjši od 1,6 mm, pri zimskih gumah za avto pa 3 mm. Poleg tega je potrebno upoštevati tudi preperevanje same gume- menjava zimskih gum je potrebna na vsake 4-6 let.

Menjava gum

Poceni zimske gume- kako zmanjšati obrabo gume?

Poceni zimske gume in tudi tiste dražje so obsojene na stalno obrabo, pa tudi če je avto večino časa v mirovanju. Gume se obrabijo ob vsaki vožnji- vsako zaviranje, zavijanje, pospeševanje ipd. ima minimalen vpliv na obrabo gum, kar se po 4 letih sešteje v gume, ki so potrebne menjave. Če boste vozili ugodne in poceni zimske gume v poletnih mesecih, bo njihova obraba še večja, saj bo gumo praktično »zradiralo«. Na zimskih gumah za avto tako ne iščite bližnjic, vendar investirajte v kvalitetne, a še vedno poceni zimske gume. Vaše življenje je namreč definitivno vredno bolj, kot vsaka zimska guma za avto.

Preberite si tudi...