Letne, zimske in celoletne pnevmatike za avto

by

Pnevmatike za avto so pomemben del vašega vozila, saj je od njihove kakovosti odvisna tudi vaša varnost in varnost ostalih ljudi na cest. Zato je pri izbiri pnevmatike za avtomobil pozornost vedno treba posvetiti zlasti  kakovosti in ne le ceni. Zagotovo vam ne bo žal, če boste za najboljše pnevmatike odšteli nekoliko več, saj se boste tako v avtu počutili bolj varno. Pa še dlje časa bodo zdržale, če bodo res kakovostne.

Poleg letnih pnevmatik za avto, ki se uporabljajo med toplejšim delom leta, torej spomladi in poleti, poznamo tudi zimske pnevmatike za avtomobil, ki se uporabljajo med hladnejšim delom leta – jeseni in pozimi. Letne pnevmatike se zaradi profila in sestave na zasneženem cestišču ne obnesejo dobro, medtem ko se zimske pnevmatike hitreje obrabijo na suhem in ogretem cestišču. Med prehodom iz enega v drugo obdobje je zato treba pnevmatike za avtomobil zamenjati.

Pravočasno zamenjajte pnevmatike za avto

Pnevmatike za avto navadno menjamo dvakrat na leto – lahko pa tudi večkrat

Letne in zimske pnevmatike za avtomobil navadno zamenjamo dvakrat na leto – zakonsko je določena menjava gum 15. marca in 15. novembra. Pri tem pa lahko upoštevamo tudi vreme. Veliko kupcev oziroma uporabnikov z menjavo odlaša, vendar pa to ni priporočljivo, saj so zimske pnevmatike za avto izdelane za zimske razmere in ne za vroče poletje. Na drugi strani pa so letne pnevmatike praviloma trše in ob nizkih temperaturah lahko izgubijo oprijem.

Zimske ali letne pnevmatike za avtomobil je potrebno obvezno zamenjati tudi takrat, ko se guma obrabi do te mere, da je profil pod zakonsko določeno mejo. Po slovenski zakonodaji mora biti globina profila na celotni tekalni površini pnevmatik najmanj tri milimetre. Slabši profil pnevmatike namreč zmanjša oprijem gume s cestiščem in s tem podaljša zavorno pot vozila. Pa še poraba goriva se izdatno poveča.

Pnevmatike pa menjamo tudi ob drugih primerih – pogosteje denimo takrat, ko gumo predremo in je pri vulkanizerju ne morejo popraviti, zato je treba kupiti nove letne ali zimske pnevmatike za avto.

Menjava gum

Ko kupujemo pnevmatike za avto …

Kot že povedano se moramo ob nakupu najprej prepričati o kakovosti pnevmatik, saj nam bodo le kakovostne najboljše pnevmatike služile še dolgo časa. Ker pa je za marsikoga nakup pnevmatik velik finančni zalogaj, je dobro poiskati poceni pnevmatike za avtomobil, ki so hkrati kakovostne in vzdržljive.

Pred nakupom novih pnevmatik moramo zato biti pozorni:

– da dimenzije pnevmatik ustrezajo našemu avtomobilu;

– kakšen je indeks nosilnosti (največja dovoljena obremenitev pnevmatike);

– kakšen je hitrostni razred (največja dovoljena hitrost);

– kakšen je vzorec tekalne površine glede na naš slog vožnje; poznamo simetrični, asimetrični in usmerjeni profil in vsak od njih služi različnim namenom in različnim načinom vožnje;

– in za kaj se bodo pnevmatike uporabljale.

Na vozilo lahko namestimo le tisto dimenzijo pnevmatike za avto, ki nam jih homologacija dovoljuje, medtem ko lahko hitrostni razred in nosilnost odstopata navzgor od navedene vrednosti. Pomembno je tudi starost pnevmatike za avtomobil, saj se lastnosti z leti slabšajo. Datum izdelave lahko ugotovimo z oznako DOT na bočnici letne gume, ki je sestavljena iz štirih številk – številka 0714 na primer pomeni, da je bila pnevmatika izdelana v 7. tednu leta 2014.

Če so gume za avto izdelane pred več kot letom dni, so še vedno dobra izbira. Ustrezno skladiščenje namreč poskrbi, da tako zimske kot letne pnevmatike ohranijo svoje lastnosti in so ob predaji kupcu enakovredne tistim manjše starosti. Proizvajalci pnevmatik zagotavljajo, da pravilno skladiščena pnevmatika ne spreminja svojih lastnosti tudi do tri leta po izdelavi.

Gume za avto

Po najboljše pnevmatike za vaš avto v spletno trgovino Vulkanizerstvo Lašič

Vulkanizerstvo, servis in trgovina Lašič je podjetje z večletno tradicijo, ki je specializirano za prodajo avtoplaščev in platišč za vse vrste avtomobilov. Danes je strankam na voljo servis s sedmimi delovnimi mesti, avtooptiko ter sodobno avtopralnico. V sklopu podjetja je tudi trgovina, kjer vas prijazno osebje postreže z veliko izbiro avtoplaščev, platišč (kovinska in alu platišča), ter dodatne opreme in rezervnih delov priznanih blagovnih znamk različnih proizvajalcev. Pred nakupom vam naše strokovno osebje pomaga pri izbiri ter vam strokovno svetuje.

V kolikor kupujete nove pnevmatike za avtomobil, ste vabljeni, da pregledate spletno stran shop.lasic.si, kjer vas čaka pestra ponudba poceni pnevmatik različnih znamk in dimenzij. Izbirate lahko med letnimi, zimskimi in celoletnimi pnevmatikami za avto.

Spletni nakup gum prinaša več prednosti v primerjavi z osebnim obiskom trgovine, saj lahko na ta način pnevmatike, ki jih potrebujemo, najdemo veliko hitreje. Vse pnevmatike lahko na enostaven način tudi dobro preučimo, med seboj primerjamo in preverimo vse njihove lastnosti. Tako bomo zagotovo dobili ne le najcenejše ampak tudi najboljše pnevmatike.

V primeru dodatnih vprašanj se lahko obrnete na strokovnjake, ki vam bodo z veseljem pomagali pri izbiri pravih in poceni pnevmatik za vaš avtomobil.

Preberite si tudi...