Gume za avto

Gume za avto oz. avtomobilske gume – kakovost najpomembnejši kriterij

by

Pri nakupu avtomobilskih gum, ne glede na to ali so to letne ali zimske gume za avto, je zagotovo najpomembnejši kriterij kakovost in ne cena. Avtomobilske gume namreč predstavljajo edini stik vašega vozila s cestiščem, zato ni smiselno gledati na cente razlike v ceni. Kakovostna avtomobilska guma je varna tako za vas kot za ostale udeležence v prometu, obenem pa zagotavlja tudi daljšo dobo uporabe. Zato moramo gume za avto redno preverjati in jih v primeru obrabe tudi zamenjati.

Avtomobilske gume morajo biti pravilnih dimenzij, ustrezati hitrostnemu razredu in nosilnosti. Vse lastnosti morajo ustrezati predpisom, ki jih je podal proizvajalec vozila in so navedeni v homologacijskem kartončku.

Če se pojavita tresenje krmila ali nenavaden hrup v potniški kabini, ali pa če je tlak v gumi nezadosten, zato nikar ne odlašajte s pregledom ali zamenjavo poškodovane gume za avto.

Z obrabljenimi pnevmatikami se ni niti priporočljivo niti dovoljeno voziti. Manjši profil namreč povzroči, da tekalna površina ni več zmožna odvajati vode, zato je nevarnost ob vožnji v dežju toliko večja. Prav zato je treba tudi letne gume za avto redno menjavati, pri tem pa paziti, da se ujemajo s premerom, ki ga podpira vaše vozilo.

Gume za avto

Menjava avtomobilskih gum zakonsko določena

Menjava avtomobilskih gum je še posebej pomembna pred prihodom zime. Po zakonu morajo osebna vozila med 15. novembrom in 15.marcem biti opremljena s predpisano zimsko opremo. Za večjo varnost v prometu pa je letne z zimskimi pnevmatikami smiselno zamenjati takoj, ko temperature padejo pod 7 °C. Hladnemu vremenu in zimskim razmeram so kos lahko le ustrezne zimske gume za avto, ki se od letnih ločujejo po sestavi pnevmatike in globini profila. Večja globina profila omogoča lažje odvajanje snega, vode in brozge izpod koles. Večje število lamel na profilu pa zagotavlja boljši oprijem pnevmatike s cestiščem ter stabilnost v snegu in ledu.

Kot obvezno zimsko opremo zakon določa 4 zimske avtomobilske gume z oznako M+S (Mud+Snow) z minimalno globino profila 3 milimetre. Dopušča pa tudi 4 letne pnevmatike z minimalno globino profila 3 milimetre in snežne verige prave velikosti v priboru.

Menjava gum za avto

Katere gume za avto so najbolj primerne

Letne gume za avto se morajo ujemati s tipom vašega vozila, poleg tega pa morajo ustrezati indeksu nosilnosti (največja dovoljena obremenitev pnevmatike) in hitrostnemu razredu (največja dovoljena hitrost). Na vozilo lahko namestimo le tisto dimenzijo avtomobilske gume, ki nam jih homologacija dovoljuje, medtem ko lahko hitrostni razred in nosilnost odstopata navzgor od navedene vrednosti. Pomembno je tudi, koliko je avtomobilska guma stara, saj se lastnosti z leti slabšajo. Datum izdelave lahko ugotovimo z oznako DOT na bočnici letne gume, ki je sestavljena iz štirih številk – številka 0714 na primer pomeni, da je bila pnevmatika izdelana v 7. tednu leta 2014.

Tudi avtomobilske gume, izdelane pred več kot letom dni, so dobra izbira. Ustrezno skladiščenje namreč poskrbi, da tako zimske kot letne gume za avto ohranijo svoje lastnosti in so ob predaji kupcu enakovredne tistim manjše starosti. Proizvajalci pnevmatik zagotavljajo, da pravilno skladiščena avtomobilska guma ne spreminja svojih lastnosti tudi do tri leta po izdelavi.

Kkašne gume za avto izbrati

Test letnih pnevmatik v veliko pomoč pri izbiri

Ob nakupu gume za avto je dobro preveriti oz. ugotoviti, ali morda kažejo kakršnekoli znake preperevanja. To se navadno pokaže v sivo-rjavkasti barvi pnevmatike, drobnih razpokah ali neobičajno trdi gumi. V veliko pomoč pri iskanju odgovora na vprašanje, katere gume za avto so najbolj primerne, so tudi testi pnevmatik, ki jih AMZS dvakrat letno objavi v svoji članski reviji: vsako jesen za zimske pnevmatike in vsak konec zime za letne pnevmatike.

Test letnih pnevmatik lahko marsikomu nudi osnovno strokovno pomoč, predvsem pa orientacijo, kakšne oz. katere pnevmatike kupiti. Za primerjavo rezultatov različnih preizkusov, tudi tistih iz preteklih let, si je treba vzeti nekaj časa, nato pa se o nakupu še dodatno posvetovati pri specializiranih prodajalcih. Za takšno pomoč se lahko obrnete tudi na Vulkanizerstvo Lašič, kjer vam bodo strokovno svetovali pri izbiri.

Avtomobilske gume

Vulkanizerstvo, servis, trgovina Lašič – podjetje z večletno tradicijo

Za nakup kakovostnih avtomobilskih pnevmatik pa ni vedno treba seči globoko v žep. V spletni trgovini Vulkanizerstva Lašič so vam na voljo kakovostne avtomobilske gume različnih dimenzij in znamk po ugodni ceni. Izbirate lahko med letnimi, zimskimi in celoletnimi gumami.

Spletni nakup najcenejših gum prinaša več prednosti, saj lahko na ta način  gume za svoj avto najdete precej hitreje. Vse gume lahko na enostaven način tudi dobro preučimo, med seboj primerjamo in preverimo vse njihove lastnosti. Tako bomo zagotovo dobili odgovor, katere gume za avto so najboljše, katere so najcenejše avtomobilske gume in katere gume za avto so v akciji.

V kolikor kupujete nove pnevmtike, vam svetujemo, da pregledate spletno stran z gumami shop.lasic.si, in si ogledate pestro ponudbo letnih in drugih gum, ki so ceneje kot kjerkoli drugje. V primeru vprašanj se lahko obrnete na strokovnjake, ki vam bodo z veseljem pomagali pri izbiri pravih in poceni gum za vaš avtomobil.

 

Vabljeni.

Preberite si tudi...