Zimske gume

Zimske pnevmatike zagotavljajo dober oprijem in stabilnost na cesti pozimi

by

Zimske pnevmatike ali letne gume z verigami so obvezna oprema po zakonu med 15. novembrom in 15. marcem oziroma že prej, če tako narekujejo vremenske razmere. Marsikdo se iz vidika cene včasih raje odloči za celoletne kot za zimske gume, vendar zimske pnevmatike ponujajo številne prednosti, ki so zelo pomembne tudi iz vidika varnosti. Na tržišču je na voljo veliko število pnevmatik za avto za uporabo pozimi, zato je včasih kar težko izbrati ustrezne. V nadaljevanju boste našli nekaj uporabnih informacij, zakaj se je pozimi vendarle pametno odločiti za zimske pnevmatike ter na kaj rabite biti pozorni pri nakupu.

Zimske pnevmatike za avto

Zimske pnevmatike ponujajo številne prednosti, ki jih celoletne gume nimajo

Zimske pnevmatike se morda včasih zdijo potrata denarja, saj so na trgu na voljo tudi celoletne gume, ki se jih lahko uporablja pozimi in poleti. S finančnega vidika je to lahko precejšen prihranek denarja, vendar obstaja kar precej razlogov, zakaj se je vendarle bolje odločiti za zimske gume. Prvič, celoletne gume predstavljajo nekakšen kompromis med letnimi in zimskimi pnevmatikami za avto, zaradi česar niso primerne za ekstremne snežne in ledene razmere. Celoletne gume se v osnovi uporabljajo za krajše razdalje, tam do 10.000 km na leto, pri čemer smo med vožnjo izpostavljeni normalnim vremenskim razmeram.

Drugič, celoletne pnevmatike za avto so narejene tako, da stranski profil in dezen ustreza letni gumi, medtem ko je sredinski profil in dezen enak zimski gumi. Zaradi tega ima celoletna guma manj oprijema kot zimska pnevmatika, kar v snežnih razmerah lahko vodi v manjšo stabilnost in oprijem na cestišču. Tretjič, zaradi izpostavljanja celoletne gume velikim temperaturnim razlikam, se bo sam profil na gumi zmanjšal veliko hitreje kakor bi se pri zimski pnevmatiki. Zaradi tega finančni vložek za zimske gume na dolgi rok včasih niti ni višji kakor pri celoletnih gumah.

Pomembno je, da imate v mislih, kakšne razdalje opravljate pozimi in v kakšnih vremenskih pogojih. Če pogosto vozite v snežnih razmerah, je pametno premisliti o nakupu zimskih pnevmatik za avto. Resda je menjava zimskih pnevmatik za marsikoga zoprno opravilo, vendar bodo zimske pnevmatike prinesle veliko več varnosti na cesti pozimi kakor celoletne.

Odlične zimske pnevmatike

Zimske pnevmatike za avto – na kaj je treba biti pozoren?

Pnevmatik za avto je na tržišču malo morje, zato se seveda vsak kdaj sooča z vprašanjem, kako izbrati prave gume za svoj avto. Prva stvar, ki jo je treba vedeti pri nakupu zimskih pnevmatik za avto, je, da morajo po dimenziji in nosilnosti skladne s homologacijo vozila. V homologaciji je navedeno, katera dimenzija in nosilnost zimske gume je registrirana za vaše vozilo in le pnevmatike istih dimenzij in nosilnosti so primerne za uporabo. Vsaka zimska guma, ki je skladna z zakonskimi predpisi, bo imela gor oznako M+S, kar pomeni, da je primerna za uporabo v blatu in snegu, zraven pa mora biti še simbol snežinke. Ustrezna zimska pnevmatika mora imeti vsaj 3mm profila. Če je profil manjši od 3mm, je potrebno kupiti novo in opraviti menjavo zimske pnevmatike ne glede na starost gume.

 

Ugoden nakup in menjava zimskih pnevmatik pri vulkanizerstvu Lašič

Nakup in menjavo zimskih pnevmatik lahko hitro in ugodno opravite pri vulkanizerstvu Lašič. V njihovi ponudbi boste našli širok nabor pnevmatik za avtomobile različnih priznanih blagovnih znamk, poleg tega pa imate pri njih na voljo še avtoservis, avtooptiko in avtopralnico. V sklopu vulkanizerstva obratuje tudi trgovina, kjer lahko poleg pnevmatik za avto najdete tudi številno dodatno opremo za prevozna sredstva –  od filtrov, amortizerjev, motornih olj do trikotnikov, prve pomoči, šamponov, brisalcev in drugih pripomočkov. Če želite opraviti menjavo zimskih pnevmatik in ne veste, katere zimske gume bi izbrali, vam bodo pri vulkanizerstvu Lašič z veseljem svetovali in pomagali izbrati najboljše zimske pnevmatike za vas.

Preberite si tudi...