Zaščitna pena prilagodljiva

Zaščitna pena si zasluži našo pohvalo

by

Zaščitna pena spada med tiste pripomočke na katere ne pomislimo pogosto. Kljub temu je zaščitna poliuretanska pena vseprisotna v današnjih časih, ko je veliko odvisno od prevoza oziroma transporta. Podjetja in kupci se zanašajo na varnost pošiljk, za kar poskrbi pena, ki ne dopušča udarcev notranjosti pošiljke. Svojo vlogo opravljajo tudi na drugih področjih, kot so delavnice in gospodinjstva. Vsekakor gre za enega najbolj vsestranskih pripomočkov, ki si zasluži več pohvale. Kaj sploh zaščitna pena je in kako lahko zagotavlja vse, kar se od nje zahteva?

Zaščitna pena, podložna pena in poliuretanska pena

Peno pogosto imenujemo tudi vložek, saj je največkrat del kovčkov, škatel in drugih zaprtih elementov. Zaščitne pene so najpogosteje narejene kar iz poliuretanske pene. Kaj je to? PU, kot se glasi njena okrajšava, je polimer organskih enot, ki jih povezujejo uretanske povezave, če smo zelo strokovni. Poliuretan pa je v besednih zvezah povezan prav s peno, saj to tudi je. Zaradi možnosti prirejanja gostote, trdote in togosti, gre za izjemno raznolik predmet uporabe. Tako je lahko poliuretan uporabljen kot podložna pena, toplotna izolacija, gel blazine, tesnila, elektronske dele in celo preproge. Ker gre pri poliuretanu za širok spekter izvornega materiala, je možno poliuretansko peno izdelati tudi iz recikliranih materialov. To pomeni odlično rešitev za ponovno uporabo.

Notranja prilagodljiva pena je več kot le zaščita pred udarci

Zaščitno peno je zaradi njenih fizikalnih lastnosti enostavno upogibati in prilagajati površinam ter predmetom.  Lahko je uporabljena kot polnilo za odvečno praznino v škatlah, kovčkih ali paketih, kjer bo preprečevale premikanje predmetov v notranjosti. Zaradi svoje fleksibilnosti zlahka absorbira udarce in se v le nekaj sekundah povrne v svojo pravo obliko. Pri tem poskrbi, da se predmetu ne zgodi popolnoma nič in ga ohrani v pravi obliki.

Zaradi svoje mehkobe in zmožnosti nežnega ravnanja brez prask, je poliuretanska pena odlična rešitev za krhke predmete. Žarnice, elektronika, keramika, steklo in še mnogo drugega. Poleg omenjenih lastnosti je tudi zelo odporna proti vlagi in plesni, kar jo ponovno uvršča na sam vrh pri tovorjenju hrane ali predmetov, ki se ne smejo navlažiti. Prav tako je lahko podložna pena tudi anti statična. Električni naboje eliminira in jih vsrka vase ter tako zagotovi varnost za svojo vsebino. To je pomembna lastnost, ko je govora o elektroniki, za katero vsekakor ne želimo, da jo dobi električna napetost.

Podložna pena

Poliuretanska pena je specialistka za varnost

Zaščitna, podložna, poliuretanska, varnostna ali notranja prilagodljiva pena. Kakor koli jo že bomo imenovali, ne gre uiti dejstvu, da gre za pravo specialistko varnosti. Možno jo je izdelati v različnih barvah in oblikovati v prav vse oblike. Pogosto jo je možno izdelati tudi iz recikliranih materialov, kar predstavlja tudi vejo ekološkega procesa. In prav raznolikost izdelave in oblikovanja je glavni pogoj, da je zaščitna pena tako precizna v svojih nalogah. Gre za daleč najboljši varnostni pripomoček pri prenašanju oziroma transportu in rokovanju s krhkimi predmeti ter artikli.

Ena stvar je imeti peno, popolnoma druga stvar pa jo je oblikovati in prirediti določenim predmetom. Ker je tako pogosto uporabljena v transportnih škatlah, kovčkih z orodjem, lesenih zabojih in drugih, je potrebno imeti tudi pravega ponudnika za obkljukanje omenjene točke. Še preden se lahko odpravimo na brezskrbno pot, ki nam jo bo omogočila zaščitna pena, je potrebno ponoviti njene najboljše lastnosti.

  • Enostavno oblikovanje in prilagajanje predmetom
  • Zagotavljanje zaščite pred udarci in drugimi vplivi
  • Vsestranskost uporabe (toplotna izolacija, zaščita, elektronika, gradbeništvo,..)
  • Antistatičnost, izolativnost, princip spominske pene, mehkost,..

Podložna pena je lahko uporabljena tako v večjih transportnih podjetjih kot posameznih gospodinjstvih. Eden najbolj vsestranskih pripomočkov v našem vsakdanu, ki ponuja širok nabor uporabe. Da je govora o kakovostnem elementu, povejo njegove lastnosti prav vse.

Preberite si tudi...