Pitje kolagen proti njegovemu pomanjkanju

Pomanjkanje kolagena – težava, ki prizadene veliko večino populacije

by

Kolagen je beljakovina, ki predstavlja kar 30% vseh beljakovin v človeškem telesu in prispeva k normalnemu delovanju našega telesa. Ker je ravno pomanjkanje kolagena lahko prvi razlog za opazne znake staranja, bi kolagen lahko imenovali kar beljakovina mladosti. Zakaj pa je kolagen tako čudežna snov? Zakaj ga naše telo potrebuje in zakaj ob pomanjkanju kolagena naš mladosten videz uplahne? Kakšni so znaki pomanjkanja kolagena? Odgovore na vsa ta vprašanja boste izvedeli v nadaljevanju članka.

Pomanjkanje kolagena – zavora k večni mladosti

Najverjetneje si vsi želimo, da bi naše telo ostalo zdravo in vitalno kar se da dolgo, da bi dneve lahko preživljali mirno brez bolečin v sklepih in mišicah, ter da bi ohranjali mladosten videz brez ličil tudi v zreli dobi našega življenja. Na žalost so pogosto prav gubice okoli oči, bolečine v sklepih  in mišicah ter kosteh prvi znaki pomanjkanja kolagena, ki jih vsekakor ne smemo ignorirati. Upad kolagena se namreč začne že precej zgodaj – po dopolnjenem 20. letu starosti. Sprva je pomanjkanje kolagena tako majhno, da mu tega niti ne opazimo, vendar pa količina kolagena z leti vse bolj upadati in takrat se začnejo težave, ki v majhni ali večji meri prizadenejo skoraj celotno populacijo.

Mladosten videz s kolagenom

Poznavanje lastnosti kolagena – preventivni ukrep za pomanjkanje kolagena

Že z osnovnim poznavanjem lastnosti kolagena, lahko naredite velik korak naprej k preventivnemu ohranjanju mladostnega in zdravega telesa. Kolagen je izjemno pomembna beljakovina, ki po domače povedano, deluje kot neke vrste lepilo, ki drži skupaj tkiva v kosteh, koži, hrustancu, laseh ter tudi nohtih. Zadostna količina kolagena je torej pomembna predvsem za ohranjanje elastičnosti kože, prožnosti in krepkost kosti, ter zdrave lase in nohte. Pomanjkanje kolagena namreč vpliva, da se tkiva počasneje obnavljajo, kar je še posebej problem pri  celjenju ran in poškodb. Eden od znakov pomanjkanja kolagena tudi počasno pridobivanje na mišičnem tonusu, kljub intenzivni vadbi, ter bolečine v kosteh in sklepih tudi v mirovanju.

Kaj so najpogostejši znaki pomanjkanja kolagena?

Prvi znaki pomanjkanja kolagena se lahko začnejo kazati že v mladosti, v naših dvajsetih, kar lahko slabo vpliva na našo samopodobo in kvaliteto življenja. Med najpogostejše znake sodijo bolečine v kosteh in sklepih, gube na obrazu, celulit in strije ter tudi težave z vidom. Ker se gibanju povsem ne moremo izogniti in ker gibanje na dnevni bazi vpliva na splošno dobro počutje in zdravje, je pomembno, da se poskusimo izogniti bolečinam v kolenih in sklepih. Prav bolečine v sklepih rok in nog ter mišicah kot rezultat pomanjkanja kolagenom, nas pogosto odvrnejo od telesne aktivnosti, kar pa lahko vodi v še več težav. Da bi se temu izognili je pomembno, da poiščemo način za vnos zadostne količine kolagena v naše telo, oziroma, da prilagodimo uživamo več hrane ali prehranskih dopolnil, ki spodbujajo tvorjenje kolagena.

Pomanjkanje kolagena v telesu

4 tipi kolagena – 4 načini do zdravega telesa

Kolagen je torej nepogrešljiv element zdravega človeškega telesa. Ker je pogost razlog za bolečine v sklepih in mišicah, celulit, strije, težave z očmi, slabim počutjem in gubami po vsem telesu prav pomanjkanje kolagena, je pomembno, da poznamo tipe kolagena. Prvi tip kolagena predstavlja kar 90% vsega kolagena, ki ga najdemo v koži, stenah arterij, tetivah in kosteh. Ta se pogosto povezuje tudi z drugimi tipi kolagena, kot je kolagen tipa 3. Kolagen tipa 3 prav tako najdemo v koži, vendar pa predstavlja tudi pomemben element pri gradnji mišic in stenah krvnih žil. Kolagen tipa 3  je mogoče najti predvsem v delih telesa s hrustancem – nos, ušesa itd. prvi trije tipi kolagena imajo vsi obliko dolgih fibril, ki se lahko povezujejo z ostalimi tipi kolagena. Drugačen je kolagen tipa 4, ki tvori dvodimenzionalno mrežo bazalnih lamin vseh celic v našem telesu.

Katera živila bodo premagala pomanjkanje kolagena?

Sedaj, ko poznate glavne značilnosti kolagena, vas zagotovo zanima, kako odpraviti ali preprečiti pomanjkanje kolagena. Pomanjkanje kolagena lahko tako kot pomanjkanje vitaminov, mineralov in drugih snovi v našem telesu, zmanjšamo z uživanjem živil bogatih s kolagenom oziroma snovmi, ki posredno pripomorejo k tvorbi kolagena. Rastlinski izdelki, kolagena, ki je beljakovina, seveda na vsebujejo, vsebujejo pa lahko vitamin C, ki spodbuja njegovo tvorbo. V skupino hrane z bogato vsebnostjo vitamina C sodijo paprike, ohrovt, brokoli, koleraba, zelje, kivi, ananas, pomaranče in črni ribez. Sintezo kolagena bo pospešil losos, ki vsebuje pomemben gradnik kolagena – aminokisline in goveje meso z visoko vsebnostjo lizina, glicina ter  hidroksiprolina.

Zakaj v svojo prehrano vpeljati Collagen Powder Blend?

Ob uživanju zgoraj naštetih živil naše telo absorbira le okoli 27% kolagena, kar ob velikemu pomanjkanju kolagena ne bo zadostovalo. Da bi se bolečin v kolenih in sklepih končno rešili, v svojo prehrano vpeljite kolagen v prahu – najboljši kolagen za sklepe. Zakaj pa je Collagen Powder Blend najboljši kolagen za sklepe? Ta neverjeten kolagenski prah je hidroliziran, kar pomeni, da so delci kolagena v primerjavi s tistim v hrani manjši in zato lažji za absorpcijo. Hidrolizirani kolagen za sklepe v prahu ima visoko stopnjo absorpcije – do 90%, kar je za 63% več kot pri uživanju sadje, zelenjave in mesa.

Preberite si tudi...