Zelena streha in njene sestave omogočajo zelo različno zasaditev

by

Zelena streha in njena sestava v različnih izvedbah

Zelena streha in njena sestava se razlikujeta glede na tip rastlinja, ki ga želite zasaditi oz. posejati. V današnjem času je tehnologija že toliko napredovala, da si lahko na strehi omislite praktično karkoli. Tu ne gre zgolj za izredno kakovostno hidroizolacijo za zelene strehe, ampak tudi za razne pritrdilne in varovalne materiale, ki ljudem na strešnih površinah in rastlinam zelene strehe omogočijo varnost.

Zelena streha in njena sestava pri ekstenzivnem rastju

Zelena streha

Zelena streha in njena sestava pri ekstenzivnem rastju je najbolj skromna in enostavna. To tu ni tako samo zaradi ekonomičnosti, ampak je to kar nuja. Sedumi oz. slovensko homulice so namreč zelo specifične rastline zelene strehe, ki preživijo v najbolj nemogočih razmerah.

Tako brez težav prenašajo zelo hud mraz, saj zgornji deli pozimi zmrznejo, medtem ko jih poleti še tako huda vročina ne vrže iz tira. Edina stvar, ki te rastline res ogroža, so preveč dobri pogoji za rast. V tem primeru iz okolice veter nanese trose in semena polintenzivnih in intenzivnih rastlin oz. plevelov, ki sedume sčasoma onemogočijo, da ti naposled izginejo. Zato je ključno, da homulicam zagotovimo pusto okolje za rast. Na ta način bomo minimalizirali tudi rast plevelov, čeprav se mu docela ne bomo mogli izogniti.

 

Strešni vrt: travnata površina

Polintenzivna zasaditev zelene strehe v žargonu strešnih vrtnarjev pomeni ozelenitev s travo. Travo lahko sejemo ali pripeljemo travnato rušo, ki je sicer dražja, a boste imeli efekt takojšnje ozelenitve. Tak tip strehe je pohoden in idealen za razne aktivnosti od sončenja ali prebiranja časopisa do igranja badmintona  ali podajanja z žogo – vse to seveda le v primeru, če je streha zavarovana s primerno ograjo, ki onemogoča padec z višine.

Vsekakor pa je skrb za sestavo zelene strehe tukaj dosti bolj intenzivna kot v primeru ekstenzivne ozelenitve. Travo je potrebno zaliti, pognojiti ter pokositi. Košnja je običajno enako pogosta kot z zelenico na zemlji, medtem ko mora biti gnojenje in zalivanje praviloma bolj pogosto oz. intenzivno, ker so na strehi za travo dosti slabši pogoji, kot je to na tleh. Trava na zemlji ima namreč »zaledje«, saj so pod bolj ali manj tanko plastjo humusa ilovica, pesek, kamni in skale. Ko voda odteče skozi humus se v nočnem času tudi poleti in v času suše in vročine vlaga dviga navzgor in vsaj delno zadovolji presušeno rastlino ter ji omogoča preživetje.

Na drugi strani pa trava v okviru strešnega vrta te prednosti nima, saj je takoj pod rastnim substratom hidroizolacija, katere osnovni namen je ravno v tem, da ven in še predvsem noter v objekt voda oz. vlaga ne moreta. S strehe voda tudi dosti hitro odteče, zato ima trava v sestavi zelene strehe na voljo le malo rezerv.

zelena streha

Strešni vrt: travnata površina

Intenzivna zasaditev zelene strehe pomeni ozelenitev z drevjem in grmovnicami ter v redkih primerih za vzpostavitev strešnega vrta, na katerem bodo imetniki pridelovali zelenjavo, zelišča in začimbe. Takšne rastline zelene strehe bodo kajpak potrebovale kar največ in najbogatejšega rastnega substrata in v Sloveniji brez nekega namakalnega sistema ali brez zalivanja ne bo šlo. Te rastline so veliki porabniki vode, tako da so tu vsi mogočo vodonosniki, ki jih pozna stroka zelenih streh, zaman, saj se med sušo čas od njihove napolnitve ter do izpraznitve meri v dnevih ali celo urah, ne pa v tednih ali mesecih.

Na tem mestu bi opozorili na nevarnost vetra, ki je v današnjih časih, ko smo pogosto priča ekstremnemu vremenu, zelo pogost pojav v Sloveniji. Drevo s krošnjo v sestavi zelene strehe deluje kot jadro in upoštevajoč dejstvo, da je minimalna debelina substrata na strehi za drevo komaj 40 centimetrov, je odveč poudarjati, da obstaja velika nevarnost, da bi drevo s strehe odpihnilo na tla, kar je lahko za mimoidoče smrtno nevarno. Temu se moramo izogniti tako, da drevesa na strehi pritrdimo s pletenicami v podlago, kar potem omogoča stabilnost.

V primeru postavitve strešnega vrta, ki ga bo strešni vrtičkar prekopaval in okopaval, je potrebno poskrbeti za ukrepe, ki bodo omogočili, da bo hidroizolacija zelene strehe ostala ves čas nedotaknjena. Le en udarec z lopato ali motiko je namreč dovolj, da je le-ta prebita. Ampak obstajajo učinkoviti ukrepi, ki take nevšečnosti preprečujejo.

Zelena streha in njena sestava iz rok predanih profesionalcev

V našem podjetju se trudimo, da je vsaka zelena streha, ki jo predamo investitorju v najboljšem in vrhunskem stanju ali pa vsaj na poti v takšno stanje. Včasih je namreč za razrast rastlin v okviru sestave zelene strehe potrebno nekaj časa in naše podjetje v tem času bdi ter spremlja naravne procese na strehi, da vse poteka tako, kot mora.

Preberite si tudi...