zelena streha

Zelena ekstenzivna streha zaradi močnih rastlin idealna za nadstrešek

by

Zelena streha je širok pojem, ki lahko vsebuje marsikaj. Tu gre lahko za intenzivno (drevesa in grmovnice najrazličnejših vrst), polintenzivno (travnata streha) in ekstenzivno zeleno streho (sedumi oz. homulice ter mahovi in lišaji). Slednja je zagotovo kraljica v Sloveniji, če ocenjujemo njeno pogostost in priljubljenost. V Sloveniji uporabljamo zgolj sedume oz. homulice, ker mahovi in lišaji pri nas na strešni površini ne preživijo vročega poletja in so bolj značilni za severno Evropo. Takšna zelena streha je za nadstrešek idealna. Tu ne gre zgolj za nizko težo in enostavno izvedbo zelene strehe, ampak tudi za zelo trpežne rastline zelene strehe, s katerimi investitor v smislu vzdrževanja nima veliko dela.

Zelene strehe so strehe bodočnosti

Zelena streha, ki preživi v nemogočih razmerah

Ekstenzivna zelena streha je ustvarjena za neverjetno slabe razmere. Preživi tam, kjer druge rastline ne morejo. Za svoje preživetje potrebuje le zelo tanek sloj rastnega substrata in minimalno hranljivih snovi. Če ste kdaj opazovali rastline, ki rastejo na pesti zemlje med skalami ali na klifih, kjer so prisotni nenehni udari vetra, erozija, močno sonce in velike količine padavinske vode, ki spira vse pred seboj, so to verjetno homulice. Sedumi se lahko počasi celo premikajo in tako spremenijo lokacijo. To dosežejo z razmnoževanjem po principu potaknjencev. Če rastlina oceni, da na mestu, kjer stoji, niso več dobri pogoji preživetja, enostavno stegne potaknjence v smer, kjer so boljši pogoji in se na tak način prestavi. Zato se pogosto zgodi, da v primeru, če na zeleni strehi hodimo ves čas na isti površini, ekstenzivne rastline zelene strehe s površine, ki jo iz dneva v dan teptamo s stopali dobesedno izginejo – torej ne odmrejo, ampak tam nastane vrzel.

Ekstenzivna zelena streha potrebuje le malo vzdrževanja

Zelena streha s sedumi je idealna, če sodite med tiste investitorje, ki se vam z rastlinami ne da pretirano ukvarjati in jih radi le gledate. Strehe namreč sploh ne smete kositi, saj gre za trajnice, ki jih že z eno košnjo uničite. Tudi zalivanja odrasla streha skorajda ne potrebuje. Slednje je koristno zgolj ob hudi suši, pa še tam predvsem zaradi estetike izgleda in ne toliko zaradi preživetja. Pozimi homulice zmrznejo in poleti so »razbeljeno« vroče, a jih to sploh ne moti. Vse, kar potrebujejo za življenje, hranijo v svojem telesu, ki pa ga zelo hitro napolnijo vodo in hranljivimi snovmi, ko se te pojavijo. Zato je te rastline občasno (zelo redko) potrebno pognojiti.

Ozelenitve streh v mestih

Zelena streha, ki je idealna za nadstrešnico

Zelena streha na nadstrešku je nekaj, kar vam toplo priporočamo. Ne gre predvsem za to, da je zadeva z estetskega vidika čudovita. Obstajajo namreč druge, dosti bolj zanimive prednosti. Če postavite nadstrešnico, jo morate z nečim pokriti, da preprečite vdor vode. Večina hidroizolacij je na bazi nafte, ki se na soncu segrejejo in v poletnem času delujejo kot nebodigatreba radiator. Poleg tega ob segrevanju ti materiali oddajajo tudi hlape, ki – blago rečeno – niso najboljši za naše zdravje. Če se odločite za površino iz pločevinaste ali betonske oz. glinene kritine, dobite poleti še močnejši radiator. Če pa se odločite za zeleno streho, boste vročino v veliki meri preprečili, saj se sedumi poleti ohlajajo, da lahko preživijo. To pomeni, da hladijo prostor pod nadstreškom in navzgor oddajajo dosti manj vročine kot mrtvi materiali. Poleg tega vam bodo izolacijski materiali pod zeleno streho zdržali bistveno dlje, ker boste odklonili termično in UV delovanje na njih. Termika in ultravijolično sevanje namreč skrajšuje življenjsko dobo hidroizolacije, kar pomeni, da bo brez zaščite s strani sedumov na vaši strešni površini sanacija hidroizolacije potrebna bistveno prej.

Ekstenzivna zelena streha iz rok profesionalcev

Priporočljivo je, da je izvedba zelene strehe vrhunska. Kaj to sploh pomeni? Vrhunska izdelava zelene strehe pomeni to, da na zelene strehe damo najboljši možni material v najbolj primerni količini. To namreč pomeni zmagovalno kombinacijo, ki bo omogočila optimalen razvoj rastja in bo za vas predstavljala najnižje možne stroške glede vgradnje in potreb statike. Zato je priporočljivo, da za zeleno streho najamete specialista, ki se ukvarja le z ozelenjevanjem streh. Izolaterji, gradbeniki in klasični (zemeljski) vrtnarji se na ozelenitve streh nikoli ne spoznajo toliko kot specialist, ki se ukvarja le s tem. Da bi vaša ekstenzivna zelena streha delovala perfektno, torej tako, da bodo do izraza prišle vse njene prednosti, je zelo pomembno, da je izvedena strokovno. Na ta način si boste prihranili celo vrsto nevšečnosti.

Preberite si tudi...