zelena streha

Zelene strehe, ki so najcenejše, najučinkovitejše in najenostavnejše

by

Zelene strehe vam ponujajo skoraj neomejeno možnost izbire rastlinja. Lahko se odločite za sajenje dreves ali grmovnic oziroma za sejanje trave. Izogibati se morate zgolj visokim drevesom in rastlinam s svedrastimi koreninami, kot sta bambus in figa. Toda kljub temu se ljudje v naših krajih in tudi v Nemčiji in Avstriji najpogosteje odločijo za ekstenzivno ozelenitev. Ta zelo učinkovita oz. vzdržljiva sestava zelene strehe je tudi cenovno zelo ugodna, zato je največ zelenih ravnih streh v naši državi prav ekstenzivnih. Sestava ekstenzivne zelene strehe je cenovno tako zelo ugodna, ker je njen rastni sloj najtanjši, torej je hkrati tudi najlažja, kar je pomembno s statičnega vidika.

Zelene strehe omogočajo številne prednosti

Sestava ekstenzivne zelene strehe vam omogoči veliko prednosti. Med njih visoke estetske vrednosti niti ne prištevamo, četudi je pomembno poudariti, da so sedumi, ki so pri nas tako rekoč edine delujoče rastline ekstenzivne ozelenitve, zelo pestro rastje, ki ga štejemo med rože trajnice. Značilnost homulic, kot temu rastju rečemo slovensko, je v tem, da v teku letnih časov spreminjajo svoj videz in celo višino. Zato te zelene strehe še zdaleč niso enolične oz. dolgočasne, četudi niso tako razgibane, kot so denimo strešni parki, ki poleg trave vključujejo drevesa in grmovnice. Pomembna prednost te zelene ravne strehe, ki bo navdušila pragmatike, je to, da v poletnem času omogočajo prihranek pri obratovalnih stroških objekta. V času vročinski valov, ki v zadnjem času trajajo vse dlje časa, se vam vsaka toplotna izolacija na strehi slej ko prej pregreje in s tem preneha opravljati svojo funkcijo. V primeru žive zelene strehe pa si sedumi ne morejo privoščiti pregretja in se hladijo, saj je to ključno za njihovo preživetje. Pozitivni stranski učinek te njihov strategije preživetja je v tem, da je hladnejši tudi objekt pod njimi. Posledično boste klimatsko napravo v povprečju uporabljali kar tretjino manj, kot bi jo, če takšne sestave zelene strehe ne bi imeli.

zelena streha

Zelene strehe za boljše in lažje dihanje

Naslednja velika prednost, s katero postrežejo zelene strehe, je to, da nase vežejo strupene in prašne delce ter tako ustvarjajo mikroklimo. Poleg tega zrak vlažijo, tako da so ugodne za astmatike. V mestih zadržujejo meteorne vode in zmanjšujejo možnost poplav, varujejo hidroizolacijo pred pregrevanjem in UV žarki ter točo in tako podaljšujejo njeno življenjsko dobo in še bi lahko naštevali. V vsakem primeru gre za investicijo, ki je vredna vašega denarja in se deloma (manjši stroški klimatske naprave in daljša življenjska doba hidroizolacijskih materialov) celo povrne.

Sestave zelene strehe je ključna za preživetje sistema

Vsekakor pri sestavi zelene strehe eksperimentiranje ni mogoče, če želite, da sistem deluje. Številni investitorji so se močno opekli, ko so se zelene strehe lotili v lastni režiji in s pomanjkljivim znanjem. Navidezno je zadeva enostavna: nasujemo zemljo na strešno površino in posejemo travo ali posadimo sedume. Toda to je račun brez krčmarja, ki je v tem primeru narava. Homulice na zemlji zelo slabo uspevajo, saj jih hitro ogrozijo pleveli. In tudi travnata strešna površina zemlje načeloma ne potrebuje, saj je ta le en manjši del specialnega rastnega substrata. Če boste na streho nasuli zemljo, boste imeli izmenično puščavo in močvirje, tako da bodo tam uspevali le priložnostni osamljeni pleveli.

Sestave zelene strehe mora biti uravnotežena

Strokovnjaki za zelene strehe najprej vprašamo, katere rastline ima investitor v načrtu, saj je formula in debelina substrata najbolj odvisna prav od tega. Odstopanja pri debelinah so malenkostna, zato smo radi prisotni že ob začetku projekta, ko je vse skupaj še v projektivni pisarni, saj je potrebno višine predvideti še v času projektiranja, ker morajo biti debeline ravno pravšnje in z nasutjem substrata naknadno ni mogoče kompenzirati premajhne ali prevelike višine atike oz. praga, preko katerega vodi pot v notranje prostore, če gre pri ozelenjeni strehi za teraso. Tudi pri intenzivnih rastlinah, ki načeloma ljubijo boljše pogoje, z debelinami rastnih substratov ne gre pretiravati, ker je potem tu takoj prisoten strošek statike celotnega objekta. Če nasujemo nekaj centimetrov rastnega sloja preveč, se to takoj pozna pri statičnem izračunu in predvideti je potrebno več armature ali skupaj »stisniti« lesene nosilce oz. tramove, če gre za leseno konstrukcijo. Kot vidite, je bistveno ceneje, da najamete specialista, ki bo projekt ozelenitve izvedel optimalno in bo sposoben ustrezno svetovati projektantu, kot pa da vam »prihranek« zaradi »domače« izvedbe odnese nepotrebno pretiravanje pri statiki objekta.

Preberite si tudi...