Zasebna urološka ambulanta - pregled prostate

UZ sečil in pregled prostate pri urologu v samoplačniški ambulanti

by

Ultrazvok sečil, ki ga na kratko poimenujemo tudi UZ sečil je preiskava, ki jo priporočamo izvajati tudi povsem preventivno, saj lahko s pomočjo UZ sečil ugotovimo številne nepravilnosti, ki lahko posamezniku v primeru, da jih ne zdravi, povzročajo težave. Z njim ugotavljamo tudi vzroke bolečin v trebuhu, sledimo razvoju bolezni in preverjamo učinke zdravljenja. Pomaga nam tudi pri izbiri najprimernejše nadaljnje diagnostične metode. Sama preiskava je popolnoma neboleča in ne invazivna, rahlo nelagodje ponavadi povzroča poln mehur pacienta. Mehur mora biti zaradi jasne ultrazvočne slike namreč napolnjen tekom celotne preiskave.
Pacienti se za samoplačniški pregled pri urologu navadno odločijo, ko se v predelu sečil pojavljajo hude bolečine, pa zaradi daljših čakalnih vrst v našem zdravstvenem sistemu ne pridejo na vrsto. Ali pa morda vzroki hudih bolečin niso bili najdeni. Kljub temu, pa se predvsem moškim v zrelejšem obdobju priporočajo redni UZ pri urologu, saj le-ta sodi tudi v skupino rednih preiskav, pri preprečevanju resnejših težav s prostato.

Urolog samoplačniško

Kako izgleda samoplačniški pregled pri urologu z UZ sečil?

Samoplačniški pregled pri urologu, ki zajema tudi UZ sečil, navadno izgleda tako, da se bo urolog s pacientom, ki prihaja na pregled, pogovoril o njegovih morebitnih težavah, vsekakor pa ga bo povprašal o njegovem načinu življenja, načinu dela, morda tudi o športni aktivnosti. Kasneje bo v sklopu samoplačniškega pregleda urolog opravil še ultrazvok trebuha, v sklopu katerega bo pregledal tudi sečila. Pacient leže na hrbet, urolog pa bo na sondo nanesel gel, s katerim omogoči lažje drsenje sonde po koži, pa tudi boljši kontakt med sondo in telesom. Zdravnik po vrstnem redu najprej pogleda jetra, žolčnik ter žolčne vode, nato trebušno slinavko, vranico, obe ledvici ter nadledvično žlezo. Po zgornjem delu trebuha pogleda še trebušno aorto in se pomakne proti spodnjemu delu nad sečni mehur in prostato pri moškem ter rodila pri ženski. Pregleda tudi stanje žil ter proste tekočine v trebušni votlini.
Pomembno je, da pacient 6 do 8 ur pred preiskavo ne zaužije hrane. Pije lahko le vodo ali nesladkani čaj. Na pregledu mora imeti poln sečni mehur, zato je pomembno, da eno uro pred preiskavo pacient popije pol litra vode ali čaja in zadrži urin v sečnem mehurju. Sam pregled traja okrog 20 minut.

Zasebna urološka ambulanta

K urologu samoplačniško tudi na pregled prostate

Samoplačniško lahko do pregleda pri urologu pridete tudi v zasebni urološki ambulanti Aristotel, kjer poleg ultrazvoka sečil izvajamo tudi preglede prostate. Preventivne preglede svetujemo vsem moškim v zrelejših letih, saj lahko ob pravočasno zaznanem rakavem obolenju zadevo brez večjih komplikacij hitro saniramo.

Preberite si tudi...