Rešitve za pomanjkanje magnezija v telesu

by

Pomanjkanje magnezija simptomi in enostavne rešitve

Magnezij je mineral, ki ga človeško telo nujno potrebuje za preživetje. Vpliva na normalno delovanje celotnega organizma. Hrana, ki vsebuje magnezij mora biti vsak dan na krožniku, če pa pride do pomanjkanja magnezija, si je treba pomagati z dodatki. To so na primer magnezij tablete, magnezij v prahu, magnezij kapsule in še nekaj drugih rešitev. Magnezij v različnih oblikah dobite v Tosama trgovini, ki ponuja raznolike izdelke za vso družino.

Zakaj telo potrebuje magnezij

Zadostna oskrba z magnezijem je pomembna, saj ta sodeluje v več kot 300 encimskih reakcijah. Nujen je za normalno delovanje mišic, zdravje srca, kosti, zob, delovanje živčnega sistema, normalno psihološko delovanje, elektrolitsko ravnotežje … Zaradi vseh teh vplivov na različne aspekte življenja magnezij imenujemo tudi “iskrica življenja”. Vsekakor je eden tistih mineralov, na katerega ne smete pozabiti, sicer boste pomanjkanje prav hitro občutili. Nadomestite ga lahko z magnezijem v prahu ali v tekočini, na voljo so tudi magnezij tablete, magnezij kapsule in še nekateri drugi odmerki.

Koliko magnezija telo potrebuje

Priporočen dnevni vnos magnezija je med 300 in 40 mg, v EU priporočajo 375 mg. Ženske ga običajno potrebujejo nekoliko manj kot moški. Za nosečnice je številka 310 mg, za doječe matere pa več od povprečja – 390 mg na dan.

Športna aktivnost poveča potrebo po vnosu magnezijaPotrebo poveča stres in športna aktivnost, saj ga z intenzivnim znojenjem hitreje izgubljamo. Prav tako lahko pomanjkanje magnezija povzroči enolična prehrana (diete), hitra prehrana in industrijsko predelana hrana.

Pogosto pomanjkanje občutijo starejši ljudje, ki zaužijejo manj hrane in tekočine, pa tudi sladkorni bolniki, ki ga v večjih količinah izločajo z urinom. K neravnovesju dodatno prispevajo še določena zdravila, pa tudi driska, bruhanje, uživanje odvajal in diuretikov ter zloraba alkohola.

Kje v telesu pa se magnezij sploh nahaja? Največ ga imamo v kosteh (50-60 %). 20% ga je v mišicah, 19 % v drugih mehkih tkivih in manj kot 1 % v izvenceličnih tekočinah. Samo koncentracija v krvi torej ne pove dovolj o splošni preskrbljenosti z magnezijem.

Tipični znaki pomanjkanja magnezija v telesu

Med najbolj očitnimi simptomi pomanjkanja magnezija so boleči krči v mišicah in povečana napetost telesa. Osebe opažajo tudi napete mišice vratu in ramen, trzanje vek, glavobole, migrene in podobno. Premalo magnezija povzroča razdražljivost tako mišičnih kot živčnih vlaken. Raziskave pa so pokazale tudi, da je pomanjkanje magnezija v telesu močno povezano z nastopi srčne aritmije, ki je pogost vzrok nenadnega infarkta.

Hujše pomanjkanje magnezija je pri zdravih ljudeh redko, saj je magnezij kar bogato razširjen v prehrani, pogosteje pa prihaja do manjših primanjkljajev, ki pa že povzročajo zmedenost, otopelost, povišan krvi tlak, pomanjkanje apetita, tudi motnje v srčnem delovanju.

Rešitve za pomanjkanje magnezija v obliki tablet, kapsul in praškov

Če trpite za pomanjkanjem magnezija, morate nujno ukrepati. Ustrezni odmerek bo poskrbel, da bo telo spet v ravnovesju, procesi pa normalno tekli. Možnosti je veliko, je pa pri vseh treba natančno prebrati navodila in jim slediti. Prehranski dodatki oziroma pripravki z magnezijem se razlikujejo po količini tega minerala in absorpciji. Pri akutnem pomanjkanju je treba z jemanjem nadaljevati tudi po odpravljenih težavah (ko se krči prenehajo), saj polnjenje zalog magnezija traja približno štiri tedne.

Zelo hvaljen je magnezijev citrat, ki je lažje prebavljiv in ima boljšo absorpcijo kot ostale oblike magnezija. Na voljo sta na primer magnezijev citrat znamke NOW, ki ima 100 magnezij tablet ali pa MGLIFE magnezij v prahu svežega okusa za pripravo napitka. Viridian izdeluje aktiven magnezij v kapsulah, če vam ta oblika bolj ustreza.

Magnezij kapsule so primerne tudi za tiste, ki tablete s težje pogoltnejo. Kapsule so enostavnejše za zaužitje. Od domačih ponudnikov velja omeniti magnezij iz ekološke pridelave blagovne znamke Malinca, ki je popolnoma naraven izdelek. Uporabi se 2 magnezij kapsuli na dan – z nekaj vode pojeste obe skupaj pred jedjo.

Za na pot je zelo praktičen Avitale magnezij 400 direkt, ki ga zaužijete brez vode. Vsebino vrečice stresete na jezik, da se raztopi in nato pogoltnete. Ima prijeten okus pomaranče. Takšna rešitev je odlična za na kolo, v hribe, na potovanjih …

Na trgu so tudi moderna magnezijeva olja. Pršilo BetterYou z magnezijevim kloridom se nanaša direktno na kožo, da se neposredno absorbira in takoj vstopi v celice. Primeren je tudi za otroke in nosečnice ter je iz 100-odstotno naravnih sestavin. Z masiranjem ga enostavno vtrete v kožo na kateri koli del telesa. Enako deluje tudi razpršilo Mgnificent z visoko koncentrirano mineralno raztopino čistega magnezijevega klorida. Odlično je tudi za športno masažo po intenzivnejši fizični aktivnosti za hitrejšo regeneracijo.

Obstaja torej veliko vrst prehranskih dodatkov z magnezijem, tako da boste zagotovo našli pravo obliko zase in za druge družinske člane. Lahko izberete tudi kombinacijo različnih sestavin, na primer kombinacijo kalcija, magnezija in cinka ali pa kombinacijo magnezijevega citrata in vitamina B, da zadostite svojim potrebam. Z bogato ponudbo trgovine Tosama boste pomanjkanje magnezija v telesu hitro in učinkovito rešili.

Preberite si tudi...