MIG/MAG varjenje je enostaven postopek stapljanja kovin pod pritiskom

by

Varjenje je spajanje več materialov oz. kovin v nerazdružljivo celoto. Spajanje dosežemo s toploto, s pritiskom ali pa s kombinacijo obeh skupaj z ali brez dodajanja materiala. Ločimo dve vrsti varjenja: elektroobločno varjenje (brez pritiska) in MIG/MAG postopek (s pritiskom). Pri elektroobločnem varjenju se dva kosa (običajno kovina enake vrste) na stičnem mestu stalita in spojita brez ali z dodatnimi snovmi. Potrebna energija se dovaja od zunaj. Najpogosteje uporabljena postopka varjenja sta med drugimi elektro varjenje z elektrodo in varjenje z zaščitnim plinom.
V kovinski industriji oziroma obrti se vse bolj uveljavlja robotsko varjenje, ki ima kar nekaj prednosti pred ročnim varjenjem. Res je sicer, da se postopka na more uporabljati vedno in povsod, vendar lahko poskrbi za odlično optimizacijo dela tako glede materialov kot časa, hkrati pa skrbi, da so vsi izdelki popolnoma enaki in varjeni brez kakršnih koli odstopanj.
Ker varjenje zahteva veliko izkušenj in natančnosti, je potrebno posebno pozornost nameniti kakovostni opremi. Za varjenje tako potrebujemo kakovostno zaščitno masko s temnim steklom, rokavice ter primerno obleko in obutev. Za varjenje potrebujemo tudi gorilnik, varilni aparat ter jeklenko oz. vir plina.

Varjenje z različnimi postopki

MIG/ MAG varjenje izjemno preprost postopek

MIG/MAG je postopek varjenja z golo varilno žico v zaščitni atmosferi plina. MIG (Metal Inert Gas) varjenje pomeni uporabo inertnega plina Argon, pri postopku MAG (Metal Active Gas) pa varilni aparat MIG/MAG uporablja aktivni plin CO2 ali mešanico Argona in CO2. Tako je varjenje MIG/MAG mogoče izvajati z uporabo istega stroja; varilni aparat uporabi le drug plin. Med varjenjem MIG/MAG zaščitni plin obliva varilno žico in zvar. Plin stabilizira oblok in preprečuje oksidacijo zvara (podobno kot plašč elektrode pri elektro-obločnem varjenju).
MIG varjenje velja za hiter in enostaven postopek, kakovost tovrstnega varjenja pa je boljša kot pri MAG varjenju, saj omogoča čiste in gladke zvare. Ta postopek se uporablja predvsem pri varjenju, ki ga opravljamo v obratih, ne pa na prostem. Prednost MIG varjenja je tudi v tem, da lahko varimo materiale večje debeline (do 6 milimetrov), torej tudi ograje, stopnice in velike konstrukcije.
Varjenje MIG/MAG je zelo preprosto; dela se hitro privadimo. V primerjavi z opremo za elektro-obločno varjenje je oprema oz. varilni aparat MIG/MAG, nekoliko dražji (potrebujemo izvor električnega toka in jeklenko za plin), vendar se investicija zaradi naštetih prednosti kaj hitro povrne.

V podjetju Skitti za varjenje uporabljajo robotsko celico Motoman na vrtljivi mizi dimenzije 700x500x 500 po MAG postopku. Varjenje z robotom Motoman zmanjšuje dobavne roke, zagotavlja visoko kakovost ter boljšo učinkovitost procesa, zaradi česar vam lahko ponudijo končne izdelke po konkurenčnih cenah.
Vabljeni.

Preberite si tudi...