Klinika za male živali

Klinika za male živali Eisner je garantirano najboljša izbira

by

V kliniki za male živali Eisner izvajajo preglede in zdravljenje, svetujejo glede nege in prehrane ljubljenčkov, opravljajo preventivne in diagnostične preglede, zaščitna cepljenja, specializirani pa so tudi za kirurgijo, stomatologijo in dermatologijo.

Cepljenje mladih psov se prvič izvaja s kombiniranim cepivom (zaščita pred kužnimi boleznimi, kot so pasja kuga, parvoviroza, leptospiroza, hepatitis, kužni kašelj…), med šestim in osmim tednom njegove starosti. Odmerke se ponavlja 2-3 krat.

Proti ostalim kužnim boleznim cepimo pri starosti sedem do osem tednov. Če namreč to storimo prej, cepivo nima učinka, saj protitelesa pridobljena z materinim mlekom nevtralizirajo viruse, ki smo jih vnesli s cepivom, mladiček pa svojih lastnih protiteles še ni sposoben proizvesti, kar pomeni, da zaščite proti boleznim, proti katerim ga cepimo, še ne more ustvariti.

Cepljenje psa proti steklini je pri nas določeno z zakonom in obvezno, kršenje pa se lahko kaznuje z denarno globo. Pes mora prvo cepivo prejeti med 3. in 4. mesecem starosti. Po Pravilniku za ugotavljanje, preprečevanje in zatiranje te bolezni, ga prvih treh letih cepimo enkrat na leto, od tam naprej pa po navodilih proizvajalca (na 2 oz. 3 leta). V primeru, da cepljenje zamudite (tudi en sam dan), boste morali vašega ljubljenčka ponovno cepiti 3 leta zapored.

 

Preberite si tudi...