Magnezij v obliki šumečih tablet kot prehransko dopolnilo za otroke

by

Magnezij v šumečih tabletah je priljubljeno prehransko dopolnilo, s pomočjo katerega zmanjšamo tveganje za pomanjkanje tega pomembnega minerala v našem telesu. Tovrstne šumeče tablete sicer običajno uporabljajo predvsem odrasli, vendar je mogoče najti tudi šumeče tablete, ki so primerne za najmlajše. Ob tem naj opozorimo, da morate vedno natančno preveriti priporočeno minimalno starost, obenem pa paziti, da ne prekoračite priporočenega odmerka. Pomanjkanje magnezija pri otroku sicer najlažje preprečite s pomočjo uravnoteženega jedilnika, bogatega s polnovrednimi, nepredelanimi živili, še posebej s špinačo in drugo zelenolistno zelenjavo, bučnimi semeni, mandlji ter fižolom. Če tovrstni viri zaradi določenih razlogov niso dovolj za preprečitev pomanjkanja, pa je seveda pametno uporabiti prehransko dopolnilo. Magnezij je navsezadnje mineral, ki sodeluje v kar približno tristotih biokemičnih procesih v telesu, zato je zelo pomembno, da ima telo na voljo zadostno količino tega minerala.

 

Znaki, ki opozarjajo na pomanjkanje magnezija pri otroku

Kdaj je torej smiselno uporabiti prehranska dopolnila za otroke, ki vsebujejo magnezij (šumeče tablete, praške za pripravo napitkov itn.)? Svetujemo vam, da ste pozorni na morebitne simptome, ki opozarjajo na pomanjkanje magnezija pri otroku. Ti simptomi so v osnovi podobni kot pri odraslih. Pomanjkanje se pogosto kaže v obliki mišičnih krčev, ki včasih povzročijo precej hude bolečine, obenem pa so možni nenadzorovani tiki. Poleg tega je lahko pomanjkanje magnezija pri otroku krivo za težave s spanjem, za glavobole in za povečan nemir – pomanjkanje je denimo zelo pogosto pri hiperaktivnih otrocih, ki nimajo obstanka, in pri tistih, ki se težko zberejo. Seveda ni nujno, da je v ozadju tovrstnih težav zares (izključno) pomanjkanje določenih hranilnih snovi, vendar te možnosti ne bi smeli izključiti prehitro.

 

Prehransko dopolnilo magnezij za otroke je lahko zelo koristno

Kot ste verjetno razbrali iz opisanih znakov pomanjkanja, ni magnezij za otroke nič manj pomemben kot za odrasle. Vsekakor je torej nujno, da poskrbite za ustrezen vir tega minerala. Na jedilnik poskušajte čim pogosteje uvrščati zgoraj našteta in druga živila, bogata z magnezijem. Težava pa se pojavi, če otrok ni najbolj navdušen nad temi živili. Kakovostna prehranska dopolnila za otroke (denimo šumeče tablete) so vam v tovrstnih primerih v veliko pomoč. Z njimi je mogoče zmanjšati nevarnost za pomanjkanje oziroma ublažiti simptome, če so se ti že pojavili. Prehransko dopolnilo magnezij tako pripomore k normalnemu delovanju mišic, vključno s srčno mišico, k nemotenemu energijskemu metabolizmu, k zdravim kostem, elektrolitskemu ravnovesju in k preprečevanju težav, povezanih z živčnim sistemom. Če sumite na pomanjkanje, se je o težavi  priporočljivo pogovoriti z zdravnikom, ki bo naročil ustrezne preiskave in vam na podlagi rezultatov svetoval, ali bi bilo smiselno uporabiti prehransko dopolnilo (magnezij v šumečih tabletah ali katero od drugih oblik). Prehranska dopolnila za otroke morajo biti izbrana še posebej premišljeno, zato je vsekakor dobro, da pred začetkom uporabe pridobite mnenje strokovnjaka.

 

Različni dodatki, ki vsebujejo magnezij: šumeče tablete in druge opcije

V ponudbi Tosamine spletne trgovine in fizičnih prodajaln, ki jih najdete v številnih slovenskih mestih, vas čaka pester izbor izdelkov, katerih osnova je magnezij. Šumeče tablete so zagotovo najbolj znana možnost, hkrati  pa so vam na voljo še mnoge dodatne opcije. Poleg šumečih tablet vam na primer ponujamo še praške za pripravo napitkov, kapsule in granule, ki so primerne za direktno zaužitje. Odločitev, ali izbrati šumeče tablete ali katero od drugih možnosti, je prepuščena vam oziroma vašim preferencam, najverjetneje pa bo odvisna predvsem od tega, ali iščete magnezij za otroke ali za odrasle. Otroci bodo praviloma precej raje uporabljali šumeče tablete, saj običajno težje pogoltnejo kapsule ali tablete. Pri tem naj še enkrat opozorimo, da je nujno upoštevanje starostnih omejitev in priporočenih dnevnih odmerkov– tako pri šumečih tabletah kot pri drugih izdelkih. Svetujemo vam, da prodajalcem v izbrani Beli štacuni zaupate, ali potrebujete magnezij za otroke ali za odrasle, in pomagali vam bodo poiskati zares najboljše prehransko dopolnilo, ki vsebuje magnezij. Šumeče tablete in druga prehranska dopolnila pa je seveda mogoče kupiti tudi v spletni trgovini. Če se odločite za to možnost, nam v primeru vprašanj pišite na elektronski naslov, naveden na spletni strani.

Druga prehranska dopolnila za otroke različnih starosti

Poleg magnezija v šumečih tabletah in drugih oblikah pa vas v naših trgovinah čakajo še mnoga druga kakovostna prehranska dopolnila za otroke, ki so večinoma prav tako na voljo v različnih oblikah (šumeče tablete, pršila, kapljice itn.). Med prehranska dopolnila za otroke, ki so še posebej priporočljiva, nedvomno spada vitamin D, brez katerega si ni mogoče predstavljati močnih kosti, zob in imunskega sistema. Na žalost pa je prav pomanjkanje vitamina D ena najbolj razširjenih težav v sodobnem svetu. Predvsem v zimskih mesecih je smiselno razmisliti še o dodajanju vitamina C, ki ga uvrščamo med odlične antioksidante in ki je, podobno kot vitamin D, izjemno pomemben za učinkovito imunsko obrambo. Ne nazadnje pa je lahko koristno tudi dodajanje probiotikov. Probiotična prehranska dopolnila za otroke preprečijo prevlado škodljivih bakterij v črevesju, zdrava črevesna flora pa nato prispeva k boljši absorpciji esencialnih hranil, s čimer se zmanjša nevarnost za njihovo pomanjkanje.

Preberite si tudi...