lesena-okna in vrata

Lesena okna za domačnost, trajnost in toplino doma

by

Lesena okna in vrata so bila nekoč standard. Bodisi iz navade bodisi zaradi dostopnosti lesa. Če danes še vedno najdemo mnogo lesenih vrat, pa so lesena okna v veliki meri izpodrinila pvc ali aluminijasta okna. Alu okna so namreč običajno precej cenejša od lesenih, material je odporen na vremenske razmere in ima zelo dolgo življenjsko dobo. Pa je to prava odločitev?


Okna in vrata: zakaj je les še vedno najboljša izbira?

Okna in vrata so ogledalo vsakega doma, saj so konec koncev tisto, kar vidijo prav vsi, tudi, če ne pridejo k vam na obisk. Prav zaradi tega smo prepričani, da ste poskrbeli, da so atraktivnega videza in so vam bolj ali manj všeč. Seveda niste stavbno pohištvo namestili samo zaradi videza, temveč predvsem zaradi njegove funkcionalnosti. To je namreč neizogiben del čisto vsakega doma.

Ko ste izbirali material zanje, je bila odločitev zagotovo odvisna od več faktorjev; opreme vašega doma, videza, ki vam je blizu, trdoživosti in tega, koliko vzdrževanja bodo okna in vrata dejansko potrebovala. Verjetno pa je bil eden od pomembnejših faktorjev tudi cena stavbnega pohištva.

Ker so PVC in aluminijasta okna običajno cenejša od lesenih, so posledično tudi pogostejša izbira kupcev. Alu okna pa imajo tudi druge prednosti, ki presegajo ugodno ceno. Enostavnejša so za vzdrževanje, kot lesena. Dobro tesnijo. Verjetno imajo tudi nekoliko daljšo življenjsko dobo. Nanje pa ne vplivajo vremenske razmere. Aluminijasta okna so tako zagotovo dobra izbira, o tem ni nobenega dvoma, zagotovo tudi boljša od PVC oken. Toda ali so najboljša izbira? Prepričajte se tudi o možnosti nakupa za lesena okna.

Okna in vrata iz lesa imajo atraktiven videz. V domu pričarajo nekakšno toplino in domačnost. Ker je les tako poseben, je vsak kos po svoje unikat. Enako kot aluminijasta okna, imajo tudi lesena dolgo življenjsko dobo. Če jih boste pravilno zaščitili in negovali, tudi tistim, narejenim iz lesa, vremenske razmere ne bodo prišle do živega. Poleg tega pa so prav lesena okna tista, ki bodo poskrbela, da bo v vašem domu manj možnosti za nastajanje plesni.

PVC okna so namreč eden največjih razlogov, zakaj v domovih, kjer se ogreva premalo, nastaja plesen. So namreč tako neprepustna, da ne prepuščajo nobene vlage in zraka, posledično se oba zadržujeta v prostoru in lahko povzročita plesen. Tudi alu okna močno tesnijo in zato lahko povzročijo težave. Lesena okna pa, ravno nasprotno, dihajo, in tako ustvarjajo boljšo klimo v prostoru. Res je, običajno so nekoliko dražja, pa vendar so dobra izbira. Les je namreč naraven material, ki deluje zelo trajnostno.


PVC in aluminijasta okna so manj trajnostna od lesenih

Izdelava PVC oken je energetsko mnogo bolj potratna, kot izdelava lesenih. Ta namreč pri izdelavi porabijo kar sedemkrat manj energije. Les je trajnejši material in ima daljšo življenjsko dobo, s tem pa takšna okna ustvarjajo manjši oglični odtis v okolju.

Poleg tega je les material, ki ga v Sloveniji najdemo z lahkoto. Lesena okna se skladajo tudi z nacionalno politiko lesa, ki so jo sprejeli v Državnem zboru. Tukaj pa se bolj trajnostno delovanje še ne konča.
Pri proizvodnji enega kubika PVC materiala, ki je vsaj deloma narejen iz materialov fosilnega izvora, v ozračje izpustimo skoraj 5 ton ogljikovega dioksida. Pri aluminiju je ta številka še večja. V zraku pristane namreč kar 25 ton CO2. Kar predstavljajte si, kakšen vpliv imajo torej aluminijasta okna na okolje.

Kubik lesa pa, nasprotno, med nastajanjem in sproščanjem fotosinteze CO2 celo veže nase in s tem zmanjša izpust ogljikovega dioksida v zrak, in to kar za 2 toni. Že te številke nam povedo ogromno o tem, kako trajnostna so lesena okna in zakaj so najboljša izbira za vsakega kupca.


Okna in vrata Nagode ponujajo mnogo možnosti

V podjetju Okna in vrata Logatec – Nagode so se specializirali za lesena okna in vrata. Les lahko kombinirajo tudi z drugimi materiali. V svojem asortimaju imajo različne tipe vrat. Ponujajo vam moderna vhodna vrata z varnim 3-točkovnim zaklepanjem ROTO Avtomatic. Lahko se odločite tudi za elektro odpiranje ROTO MVZ. Dimenzijo in izgled vrat bojo prilagodili vašim željam in potrebam. Prav vsaka vrata, ki jih boste naročili, bodo tako unikat.


Vrata je mogoče dobiti v različnih barvah in oblikah, les pa lahko kombinirajo tudi s steklom. Prav tako je na voljo velika izbira kljuk in ročajev, tako bodo vrata, ki jih boste izbrali, res idealna za vas.


Lesena okna iz različnih vrst lesa

Lahko se pohvalijo z dolgoletnim razvojem in številnimi izkušnjami z izdelavo lesenih oken. Prav zaradi tega stavbno pohištvo, ki ga boste pri njih naročili, združuje tradicijo in sodobno tehnologijo. V vaš dom bo prineslo toplino, občutek domačnosti in lepoto, ki jo lahko ustvari le narava.

Na voljo je več različnih tipov oken, ki se prav tako ponašajo z različnimi vrstami in barvami lesa. Sicer pa predlagajo, da za svoja lesena okna izberete les macesna. Gre za težek, trd in trdoživ les, ki se ponaša z dolgo življenjsko dobo. Njegova barva je izredno lepa in predvsem naravnega videza. Vseeno pa lahko izberete tudi nekaj drugih vrst lesa. Na voljo so:

  • smreka,
  • bor,
  • hrast in
  • meranti.

Preberite si tudi...