Fotovoltaika v Sloveniji

Kaj je fotovoltaika in zakaj je vse bolj pogosta?

by

Ob omembi besede fotovoltaika le redki pomislijo na sončne celice, ki krasijo mnoge strehe objektov. Najpogosteje temu rečemo sončni paneli, sončna elektrarna ali sončne celice. In morda bi bila uporaba besed, kot so fotovoltaični paneli, fotovoltaične elektrarne in fotovoltaika na splošno bolj pogosta, če bi vedeli, o čem govorimo. In o čem torej govorimo, ko omenjamo fotovoltaične sisteme?

Kaj je fotovoltaika in kako deluje?

Fotovoltaični sistemi so mreže celic, ki pretvarjajo sončne žarke oziroma sončno sevanje v električni tok. Gre za pridobivanje električne energije iz obnovljivega vira, ki je v tem primeru kar Sonce samo. Najbolj enostavna razlaga za fotovoltaiko je pretvorba sončne energije v električno. V zadnjem desetletju je uporaba teh sistemov doživela skokovit vzpon in njihova priljubljenost je jasna širom sveta. Ker gre za vse bolj priljubljen »pripomoček« pri pridobivanju elektrike, je vredno poznati, kako fotovoltaična elektrarna sploh deluje in iz česa je sestavljena.

Da bi lahko razumeli, kako deluje, moramo najprej izvedeti, kaj jo sestavlja. Fotovoltaično elektrarno sestavljajo štiri glavne komponentne. Mednje lahko prištevamo tudi vezne člene, a se v svoji osnovi vseeno delijo na štiri elemente. Ti so:

 • Fotovoltaični paneli, ki so skupek sončnih celic
 • Nosilna konstrukcija panelov
 • Kabli za solarne panele
 • Razsmerniki

Same sončne celice so narejene iz silicija, ki se v fotovoltaiki uporablja v kristalni, polikristalni in monokristalni obliki. Vsaka izmed naštetih oblik ima različno raven izkoristka, ki z napredovanjem tehnologije napreduje iz leta v leto. Vezane sončne celice sestavljajo fotovoltaični modul. Njihova naloga je generiranje električnega toka, ki je enosmeren. Tu se v zgodbo vključi razsmernik, ki ga pretvarja v izmenični tok (iz DC v AC tok). Zaradi svoje funkcije se uporablja na hišah in stanovanjih, a fotovoltaiko v Sloveniji in po svetu pogosteje najdemo na odmaknjenih objektih, počitniških kočah in podobnih stavbah.

Fotovoltaika cenik

 

Fotovoltaika v Sloveniji je še vedno v strmem vzponu

Omenili smo že uporabo fotovoltaike v Sloveniji in prav taka je njena vloga. Uporablja se na objektih odmaknjenih od električnega omrežja, kot so kmetije, koče in podobne stavbe. Prinaša večje število prednosti, zaradi katerih se zanj odločajo v vse večjem številu tudi preostala gospodinjstva. Ko želimo vzpostaviti samooskrbno gospodinjstvo, se lotimo fotovoltaične elektrarne. Zadnja leta lahko spremljamo veliko dogovorov, paktov ali obljub o brez-emisijskem svetu. Da bi to lahko dosegli, je potrebno posegati po črpanju energije iz obnovljivih virov. Veter, voda in sonce so najpogostejši. Najbolj cenovno ugodne so prav fotovoltaični paneli, ki spadajo tudi med najbolj dostopne. Ko se zanje odločamo, moramo premisliti in pregledati kar nekaj dejavnikov, ki bodo vplivali na njihovo delovanje in izkoristek. Kateri dejavniki bodo torej vplivali na to?

 • Velikost in število fotovoltaičnih panelov
 • Lokacija in orientiranost našega objekta
 • Moč in kakovost elementov
 • Višina investicije v fotovoltaično elektrarno

Prav zadnji izmed dejavnikov je glavni, saj je investicija nekoliko višja. Nikakor pa se ne sme pozabiti na dolgi rok, kjer se bo uporaba fotovoltaike še kako obrestovala in se tudi povrnila. Glede investicije nikoli ne pozabite preveriti več ponudnikov in več cenikov. Fotovoltaika je lahko odličen odgovor na zmanjševanje ogljičnega vtisa in škodljivega vplivanja na okolje. Tudi to je ena izmed številnih prednosti fotovoltaičnih sistemov. Katere prednosti še prinašajo?

Prednosti fotovoltaične elektrarne za naše gospodinjstvo in širše

Visoka investicija naj nikogar ne odvrne od izbire in nakupa fotovoltaičnih panelov oziroma sistema sončnih celic. Že trenutno stanje je zelo vabljivo, a v oči bode predvsem vsakoletni napredek tehnologije teh sistemov. Ta omogoča vse višje izkoristke, dostopnost, vsestranskost uporabe in nižjo ceno. Slednji dejavniki vsekakor vplivajo na začetno in končno odločitev. K njej pa pripomorejo v veliki meri tudi prednosti, ki jih prinaša fotovoltaika. Gre za okolju prijazen način pridobivanja električne energije, saj je pri tem uporabljen obnovljivi vir in tako celoten sistem za seboj ne pušča ogljičnega odtisa. Delovanje je tiho in popolnoma neslišno ter ne povzroča tako imenovanega zvočnega onesnaževanja. Montaža celotne domače sončne elektrarne je enostavna in hitra, od vas pa ne zahteva velikega truda. Tudi po montaži vzdrževanje ni zahtevno oziroma ga praktično ni. Še preden prepoznamo glavno prednost, je vredno na kratko opisati preostale prednosti.

 • Ničeln ogljični odtis in nič vpliva na okolje
 • Uporaba obnovljivega vira energije, ki je sonce
 • Brez zvočnega onesnaževanja (tiho delovanje, ki ne moti)
 • Enostavna in hitra montaža celotnega sistema
 • Nezahtevno vzdrževanje elektrarne
 • Možnost pridobitve subvencij in kreditov

Prispeli smo do glavne prednosti in to je prihranek, ki ga ustvari uporaba fotovoltaike. V Sloveniji in drugod vam lahko tudi za dve tretjini ali več zmanjšajo račun za elektriko. Celotna investicija se tako povrne v le nekaj letih in s privarčevanim denarjem si lahko privoščite težko prislužen dopust. Da je investicija, ki jo taki radi opisujemo kot visoka, nekoliko nižja, lahko kupci uporabijo tudi subvencije in kredite. Ti bodo poskrbeli za nižjo investicijo in še višje prihranke. Fotovoltaični sistemi so vse bolj priljubljena izbira in način varčevanja ter samooskrbe.

Preberite si tudi...